Silver Rocket

Vernéřovice: cestou k Soulkostelu

ÚV SRR 31. 5. 2015

Vernéřovice: cestou k Soulkostelu

Broumovsko jsme si představili minule (či TADY), a proto můžeme sestoupit o úroveň níž a věnovat se samotnejm Vernéřovicím, obci, která nás bude po dva dny hostit. Stejně jako zbylý vesnice na Broumovsku jsou i Vernéřovice rozložený podél potoka a jsou sakra dlouhý. Můžeme pádlovat od spodu proti proudu potoka až k jeho pramenům v oblasti Vernéřovický studánky.

Na dolním toku je zajímavostí pramálo, vlastně žádná. Prvním objektem, kterej by návštěvníka SRSS mohl zajímat, je hospoda. Najdete ji po levý straně hlavní silnice, samozřejmě včetně nezbytnýho kulturáku, kterej je přilepenej k její budově. Pokud byste chtěli povzbudit místní ekonomiku, dejte si před pochodem k Soulkostelu aspoň jedno točený. Na těch zbývajících více než dvou kilometrech to určitě oceníte. Jiná nálevna už ve vsi není, jenom hned vedle stojí obchod s potravinama.

Pokud půjdete dál, uvidíte na návrší vlevo barokní kostel sv. Michaela. Pokud přijedete autem tak je pravděpodobný, že právě vedle tohohle kostela budete parkovat. Kostel je to pozoruhodnej, kdo se vyzná, může si to nastudovat třeba tady. V tomhle bodě jsme přibližně dva kilometry od Vernéřovický studánky neboli Mariánský studánky nebo jen Studánky (kdybyste bloudili, stačí místním uvádět jen tuhle nejkratší variantu, budou vědět, že jste ve Vernéřovicích). Po cestě můžete na obou březích pozorovat zachovalý statky broumovskýho typu.


Myslivec obhlíží střed Vernéřovic s kostelem sv. Michaela

Studánka bývala poutním místem. To se vyvíjelo pozvolna. Nedošlo tady k zjevení, zázraku nebo nalezení ostatků nějaký významný figury. Dokonce i léčivý účinky na oči začaly být zdejší vodě připisovaný až později (doporučujeme vyzkoušet). Původní zavěšený svatý obrázky vystřídala dřevěná kaplička, přibyly další kapličky (na jejich ruiny můžete narazit v okolním lese) a křížová cesta. Na samým konci 19. století tady nakonec obyvatelé vesnice vystavěli velkou novogotickou kapli Panny Marie Pomocné – dnešní Soulkostel.

Kaple sloužila svýmu účelu celou první polovinu 20. století. Po válce byla poničená a velice rychle začala chátrat. Zajímavá historie se pojí i s boudama, který byly kolem kaple vystavěný. Byla tady kavárna, vinárna i hostinec. Zázemí pro SRSS poskytne bouda, která se honosila názvem Kaffée Meier. Samozřejmě se všude prodávaly i svatý obrázky. „Svůj prodejní stánek, který stával pod kaplí Božího hrobu, provozoval u Studánky také Karl Marx“, uvádí se v jednom z pramenů.


Soulkostel s původním interiérem, studánka a bouda hostinského Meiera

Teď Soulkostel spravují Hans a Marjolijn, nizozemský pár, který tady už několik let společně s dětma žije. Nastěhovat se do kostela se může zdát jako šílenej nápad, obzvlášť pokud ho koupíte jako ruinu, která funguje jako skladiště stanů. Usilovnou prací se jim ale podařilo kostel dát do cajku. Kromě specifickýho bydlení je místem, kde se můžou konat rozličný kulturní a společenský akce.

Hans je, abych použil zažitou terminologii, tzv. „náš člověk“. Je sběratelem vinylů (v Soulkostele deponuje významnou část svý více než desetitisícový sbírky), hudebním fanouškem a muzikantem. Málokdo z nás se asi orientuje na holandský hudební scéně, takže jména jeho kapel Immortal, Oak, I$I$ nebo Edgar’s Hair budou znát jen opravdový znalci, ale pokud si něco vyhledáte, garantujeme, že budete minimálně příjemně překvapený. V rámci SRSS vystoupí Hans se svým projektem Galgewater.


Skladba od Immortal

A stejně jako minule i teď video z archivu Český televize (ale bacha tyvoe, mluví tam Bartoška s Donutilem). Soulkostel v čase 13.20: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1185966822-na-ceste/211562260130006-na-ceste-po-broumovsku/

Další texty k SRSS:
SRSS:
pantofle, sraní a chcaní TADY
SRSS: parkování TADY
SRSS: spaní TADY
SRSS: doprava TADY
SRSS: Rozhovor s New Dog TADY 

Broumovsko - Modli se a pracuj: TADY