Silver Rocket

Broumovsko: Modli se a pracuj

ÚV SRR 14. 5. 2015

Loňský texty, kterýma Slezani každýho naladili už dva měsíce dopředu na cestu na odvrácenou stranu republiky, byly vynikající. Vyfutrovaný teorií jsme se po příjezdu do Jablunkova mohli působit všeznale a v klidu vyrazit před večerním zvěřincem na lehkou turistiku. Z toho důvodu cejtíme závazek načrtnout cosi jako stručný vlastivědný entrée k letošnímu SRSS, aby každej přespolní návštěvník dorazil na Broumovsko pokud možno poučenej a neztrácel cestou k vernéřovickýmu Soulkostelu čas zbytečnou orientací v místním terénu.

Broumovsko najdete v severovýchodních Čechách na hranici s Polskem. Od zbytku naší republiky je oddělený pásmem Broumovskejch stěn (pozor, v žádným případě nepoužívejte výraz „Broumovský skály“, hned by bylo poznat, že chcete působit jako světáci, ale nikdy jste tady nebyli) a oplývá nebývalou přírodní krásou.


Broumovská kotlina při pohledu z Hejšoviny.

Počátky historie Broumovska jsou velice jednoduchý a jejich zapamatování vás snadno integruje mezi místní intelektuální elitu. Ve 13. století král Přemysl Otakar I. odtrhává Broumovsko od Kladska (dnes v Polsku) a daruje ho řádu benediktinů z Břevnova (dnes v Praze). Pro znalce němčiny a toponymie je tady jasná zkratka Breunau – Braunau. Benediktini neváhají a začíná kolonizace tohohle odlehlýho hvozdu. Centrem regionu se stává město Broumov se svým klášterem a kolem něho je založeno několik zemědělskejch vsí. Jednou z nich jsou taky Vernéřovice.

Následující staletí přináší zejména kontinuální bohatnutí benediktinskýho řádu, kterej si tak může dovolit vybudování spektakulárního kláštera v Broumově plus souboru barokních kostelů v okolí. Ano, jeden stojí i ve Vernéřovicích. Sice to není ten, kolem kterýho se odehraje červnová akce, ale cestou ho určitě uvidíte. Dobře se ale daří i místním sedlákům a vzniká tak další architektonickej fenomém, tzv. statek broumovskýho typu. Tyhle klasicistní domy jsou rozesetý po celým Broumovsku a nemůže se stát, že byste si jich nevšimli.


Lidová malba z Vernéřovic z pol. 18. stol. zobrazuje neradostné feudální vztahy: vlevo za stolem sedí benediktin jako představitel klášterní vrchnosti spolu s vrchnostenským písařem, zatímco stojící dráb dohlíží na sedláka s pluhem.

K dobru můžeme zdejším mnichům přičíst výraznej vliv na regionální pivovarnickou tradici. Dodnes se pivo vaří v Broumově-Olivětíně na místě, kde pivovar kdysi vystavěli benediktini. Broumovský pivo se k týhle tradici hlásí názvem Opat a na etiketách pivovaru se uvádí rok založení 1348. Na SRSS bude samozřejmě k mání lahodná extrachmelená jedenáctka v dostatečným množství pro všechny zájemce. Pro radikální antiklerikály doplněno náchodským Primátorem.

Dějinným zvratem je období po 2. světový válce. Všichni zmiňovaný mniši a sedláci byli totiž Němci, a proto musej z Broumovska odejít. Zatímco Broumovsko osidlujou naši předci z různejch koutů Československa a zahraničí a pokoušej se tady uchytit, dochází v Americe k vynálezu rokenrolu. Možná kvůli tomuhle spoždění nejsou rokenrolový dějiny Broumovska, narozdíl od těch hospodářskejch nebo politickejch, moc zajímavý. Tady jsme odkázaný z převážný části na import.


Undergroundovej koncert na dvoře statku broumovskýho typu, 80. léta 20. stol. Foto Spacák.

První Silver Rocket kapelou, která do regionu pronikla, byli podle dochovanejch pramenů v roce 1998 OTK. Pak už to šlo ráz na ráz – Wollongong zahráli na meziměstským nádraží (víc o týhle zajímavý budově příště) a spustila se lavina. Celkově se sem podívalo už devatenáct koní z celý Silver Rocket stáje. Jsme fakt rádi, že v červnu se tenhle počet ještě navýší. A že u toho budeme s váma.

----

Jo a kdyby se chtěl někdo dozvědět víc, tady je celkem ucházející krátkej dokument: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10316515252-vesnicopis/411236100231008-hermankovice-vernerovice/