Silver Rocket

SRSS 2014: Leto

Aran 20. 8. 2014

Tohle bude krátký, protože už o Leto stejně nemůžu říct nic hezčího, než napsal Palo TADY. Ale jsem rád, že tenhle text vyšel zrovna na mě: když jsem totiž viděl Leto poprvé loni na Orlově svatbě, byla to láska na první pohled.

Všimli jste si třeba, jak hraje Indoš na kytaru? Nenápadná genialita. V podstatě čistej zvuk, dokonalý melodický linky, naprosto epochální cit pro rozdílnou atmosféru tý který písničky a její následný doplnění / rozvinutí. Myslím, že Indošovi se coby kytaristovi nepřiznává dost kreditu, takže teď nastal ten čas. Nekecám, že jeho kytara mi připomíná Johnnyho Marra z The Smiths – a jestli znáte mojí nejoddanější lásku k The Smiths, víte, co tyhle slova znamenají. Znamenají HODNĚ.


Slezskej Johnny Marr s Palmou v akci

Všimli jste si taky, jak úžasný píše Palma texty a jak jistě je zpívá? Myslím, že to je další neprávem opomíjenej aspekt krásy Leto. „Tak jak slzy usychají, zapomínám na své boje.“ Písničky a slova žen jako Palma nebo Dessa nebo Jessica Bailiff nebo Dana Schechter mi pomáhají o něco víc pochopit ženskej svět, kterej je pro mě i na prahu čtyřicítky někdy záhadou. O to víc proto oceňuju fáborky v lese, který tam někdo zanechá.

A poslední věc: Leto jsou TVRDÝ. Mají v sobě odolnost a neústupnost, o který se ti, kamaráde, ani nesnilo. Na rozdíl od všech těch „hustejch“ kapel v černejch trikách s lebkama nemají Palma s Indošem problém říct jasný „NE“. Jejich muzika není na prodej ani na nákup a nechtějí jí ředit kompromisama. Až budou mít Leto nějaký logo, bude to první věc, co si nechám vykérovat. Zlomili mi srdce.


"Dáme páku pičo?"

SRSS 2014
SRSS 2014: Úvodní slovo k Silver Rocket Summer Slezsko
SRSS 2014: Místo činu – Jablunkov
SRSS 2014: Typologie Slezanů

SRSS 2014: Svibice, Morovo nemísto
SRSS 2014: UNNA
SRSS 2014: D2ti de3t2
SRSS 2014: Planety
SRSS 2014: Laundered Syrup
SRSS 2014: Mapa kapel
SRSS 2014: Kobietka praktyczna – praktické informace k Silver Rocket Summer Slezsko
SRSS 2014: Leto