Silver Rocket

SRSS 2014: D2ti de3t2

ÚV SRR 5. 8. 2014

Ze začátku jsme na to koukali trochu s nedůvěrou, narušovalo to určitej smysl pro symetrii a řád letošního SRSS: chápeme ho jako poctu silný lokální scéně, před kterou smekáme klobouk (kéž by takovejch bylo všude hodně), jako akci, kde hrajou místní kapely, nebo aspoň kapely s kořenama v tomhle divokým kraji. A co s tím maj společnýho Děti deště? Kroutili jsme nad tím hlavou, ale Slezani nám v klidu a s neochvějným přesvědčením v hlase oznámili, že tahle kapela je víc „slezská“ než všichni místní dohromady.

Ano, první, co člověka napadne, je ta už celkem pověstná náklonnost k „lisku“ (Torr si doteď myslí, že to má něco společnýho s honitbou). Ale to je dost primitivní vysvětlení, cejtili jsme, že za tím musí být něco víc. Odpovědi jsme našli až po usilovným pátrání... v genetický laboratoři.

Šokuje vás to? Label si objedná genetickej profil kapel, s kterejma spolupracuje? V 21. století je všechno možný. Zmocnili jsme se lstí genetickýho materiálu všech členů kapely (neptejte se na detaily, prosím) a nechali si udělat takovej ten rozbor, kolik je v tobě Slovana, Kelta, Germána, Gala atd. Není to levná sranda, ale v tomhle případě to stálo za to.

Dámy a pánové, tahle kapela je pozoruhodnej genetickej mix. Kategorie „Slezan“ ve výsledcích samosebou nefiguruje. Musíme začít trochu zeširoka. Jak známo, slovo „barbar“ vymysleli Římani, když hledali označení pro velmi primitivní etnika, který se jim snažily nafiltrovat do říše, a hrdelní řeč nějakejch Germánů jim zněla, jako že říkají jen bar­‑bar a nemluví lidskou řečí. Barbaři jim připadali jako úplný dno: žádný lázně, žádná sofistikovaná zábava v aréně, žádný tógy a řecká poezie. Ale pozor: Germáni se taky považovali za kulturní společenství a jako úplnej póvl jim připadali zase jiný, třeba Slovani. No a Slovani se zase koukali skrz prsty na... a takhle pořád dokola. Jako v jihoamerickým pralese, kde si každej kmen myslí, že oni jsou jediný lidský bytosti (ne nadarmo se všechny tyhle pronárody označujou prostě jako „lidi“, zbytek světa patří mezi zvířata).

Co z toho plyne? Všichni jsme vlastně úplně stejný, je jedno odkud jsou naši předkové... ano, víceméně ano. Ale je tu pár genetickejch stop, který maj jaksi... špatnou historickou pověst. Dost tlachání, jdeme k věci: Bugrr a jeho muži jsou přímý potomci etnik, který místo vyvalování se v pohodlí dávali v dávnejch dobách přednost mužný zábavě jako nájezdy, rozvracení, loupení a plenění. Citujme výsledky testu: Předložený materiál je pozoruhodná kombinace genů, charakteristických pro následující etnika: Hunové, Tataři, Vandalové, Avarové, Kumani, Turci, Mongolové, Arabové, s nevelkým podílem středoevropského genofondu. Jeden ze vzorků nepatří druhu homo sapiens.

Pokývali jsme nad tím hlavou (ty vzorky jsme možná trochu pomíchali, takže nevíme, koho přesně se týká ta poslední věta), trochu to vrhlo světlo na dějiny týhle kapely a na jejich hudbu. Ale spojení se Slezskem se nijak neobjasnilo. Museli jsme zavolat do laboratoře a zeptat se, kde se podobná směs genů ve světě vyskytuje. A heuréka, máme to! Podobná genetická mapa je charakteristická pro následující regiony: Ulanbátar, Mönchengladbach, Rennes, Malmö, Lindsay (Ontario) a Jablunkov.

Dámy a pánové, symetrie je zachovaná, Děti deště budou hrát mezi svými. Dokonce nám blesklo hlavou, jestli tohle není klíč k celý týhle takzvaný „scéně“: potomci celosvětovýho póvlu si k sobě vždycky najdou instinktivně cestu. Naši barbarský předci by byli rádi, že nevedeme změkčilý životy a vyrazíme na konec světa, abysme za zvuků hudby uctívali naše společný kořeny. Těšíme se na vás všechny, potomky barbarů, primitivů a nájezdníků, 23. srpna v Jablunkově! V každým z nás je bez debat kus Slezana.

SRSS 2014
SRSS 2014: Úvodní slovo k Silver Rocket Summer Slezsko
SRSS 2014: Místo činu – Jablunkov
SRSS 2014: Typologie Slezanů

SRSS 2014: Svibice, Morovo nemísto
SRSS 2014: UNNA
SRSS 2014: D2ti de3t2