Silver Rocket

SRSS 2014: Planety

ÚV SRR 8. 8. 2014

Na Planety máte pravděpodobně nějakej názor – ať už kladnej nebo zápornej – a možná jste četli některou z řady recenzí na „Nekonečná hudba města zapomeneš,“ kde se furt dokola opakovala trojčlenka Slezsko / shoegaze / změny v sestavě. Zřejmě pro pobavení se operovalo i termínama jako Priessnitz, Rádio Beat, Zrní atd.

Zmatení jazyků je nicméně v případě Planet naprosto pochopitelný: každej cejtí, že by se k tomu měl nějak vyjádřit (protože většina lidí správně tuší, že to je výjimečná věc), záchytný body ale chyběj – tahle kapela jaksi mimoděk proplouvá mnoha světy stejně jako její hudba. Pro „heavy“ část scény jsou Planety pořád tak trochu narušitelé dominujícího macho kódu, „indie“ publikum pro změnu neomylně tuší nebezpečí. A zcela správně.

Vnímám Planety pořád a navždycky v první řadě jako fanoušek, zároveň vám ale můžu nabídnout pohled člověka, kterej strávil u příprav „Nekonečná hudba města zapomeneš“ víc času než třeba u „Album Epochal.“ Tady jsou výsledky mýho pozorování: Planety mají stejnou kapelovou mentalitu, jako měli třeba Esgmeq - je to víc gang než kapela. A to je bez debat nejvyšší možný stádium. Stejně jako se Esgmeq podvědomě vzepřeli Chebu a pohraničí, tak si Planety pro sebe vydupali doslova z NIČEHO krásu, romantiku a půvab. Smysl týhle kapely je v její prostý existenci – většinu ostatních věcí opřádá spravedlivej a férovej chaos. Jako se ale planety nakonec trefí na svojí oběžnou dráhu, tak si i Planety vždycky najdou cestu ze zmatku, aby bylo HUDBĚ učiněno zadost. Mám rád šílenýho architekta Orla. Vnímám pevnou páteř kapely, kterou představuje Záclona (mimochodem nenápadně vynikající bubeník). Obdivuju Lenku (a na basu dokážu bejt přísnej!), která zvládla naskočit do vlaku – „ruce pryč od záchranné páky“ – aniž by se muselo zpomalit.

Mimochodem, všimli jste si „albovosti,“ otisknutý do „Nekonečná hudba města zapomeneš“? Kdepak; na konceptu „nahrát to, co právě hrajeme“ není vůbec nic špatnýho. Ale pokud pro sebe chcete vydupat doslova z NIČEHO krásu, romantiku a půvab, musíte mířit vejš. Nikdy jsem v Jablunkově nebyl, ale tak nějak podvědomě tuším, že právě tam Planety čeká geniální koncert.

SRSS 2014
SRSS 2014: Úvodní slovo k Silver Rocket Summer Slezsko
SRSS 2014: Místo činu – Jablunkov
SRSS 2014: Typologie Slezanů

SRSS 2014: Svibice, Morovo nemísto
SRSS 2014: UNNA
SRSS 2014: D2ti de3t2
SRSS 2014: Planety