Silver Rocket

SRSS 2014: Svibice, Morovo nemísto

ÚV SRR 8. 7. 2014

Teď ti něco povím o Svibici, tak čti pořádně, ať ti neutečou souvislosti. Ve Svibici sice nezačala 2. světová válka jako v Jablunkově (viz text o místě konání), ale zase je Svibice hlavní bod slezské scény. Proč? Protože ze Svibice pochází tvůj BOSS a Orel. Když jsme se poprvé s Orlem potkali, stáli jsme proti sobě v hokejových týmech. Ve Svibici bylo na denním pořádku, že si každá ulice vytvořila svůj tým. Tyto týmy mezi sebou soupeřily o tenisák. Pamatuju na naše první setkání a zároveň první konflikt, který Orel dodnes popírá (Freud to označuje termínem "vytěsnění"). Nechtěně jsem mu zlomil hokejku a odešel domů. Asi buřit Komodore nebo tak něco. Druhé setkání bylo na schodech, které spojují horní a dolní sídliště, kde mi Orel prodal nefungující kytaru. Spoko obchodník. Třetí setkání bylo, když mi Orel prodal kombo. Kombo sice fungovalo, ale když jsem mu ho jednou půjčil, tak ho ztratil (kasu mi samozřejmě ještě dluží, ale co vám budu o tom povídat, že jo…). Pak už jsem se s ním raději bavil furt, ať mi zas něco neprodá. Hodně jsem tím ušetřil.

Postupem času se k nám přidala třinecká frakce (Palo, Manič a další nihilisti). Vše pak vyvrcholilo v Piastu (těšínský hotel, kde čepujou spoko), kde se založilo původně literární hnutí MMM. Ale dějiny MMM teď jebu (jak tvoji mamu) do huby a povím něco čistě o Svibici a jejím paradoxu, že vyvrhla tak zdatné MCs. Hodím ti ten popis prostřednictvím různých kategorií.

Bez utopie

Snad asi nejzajímavějším fenoménem Svibice je její absence utopického impulsu. Obyvatelstvo jako by se smířilo s tím, že Svibice je jediné místo, ve kterém se mohou pohybovat. Lidi zde oscilují mezi jednou a druhou hospodou. Pár jedincům se podařilo zavítat do nedalekého centra Českého Těšína. Ale jedná se jen o ty intelektuálně vyspělé. Můžeme se setkat i s takovými, kteří Svibici nikdy neopustí. Tato fixace je doprovázena různými mýty. Například tím, že Svibice je nejlepší. Tyto báchorky moc imaginace zdejším nepřidají. Největším poetismem je vyhrát v matech a pozvat babu na žvýkačky. Když se zadaří, tak takový smajl jsi na hlavě ještě neviděl.

Problém reálna

Od devadesátých let jsem u "Svibičanů" začal zaznamenávat, že mají problém s rozlišením toho, co je ve filmu a co je skutečnost. Začátkem druhého milénia ve Svibici vzniklo zvláštní hnutí (nekecám) Ninja. Lidi se převlíkali do černých hadrů a k tomu nosili černé kukly jak ninjové. Chodili cvičit karate kousek za Svibku. Pak jsi v noci mohl viděl, jak pár ninjů ve tmě bojuje se svibickými fantasmaty.

Inverze skutečnosti

Svibičané mají zvláštní dar inverze: všechno špatné otočí v něco dobré (asi kořeny Orlova surreálu). Uvedu jeden příklad. Měli jsme kámoše, který dostal přezdívku "Pele", což je svibické označení pro mužský pohlavní orgán (pro vulgusy: znamená to "čurák"). Kámoš samozřejmě vše postavil vzhůru nohama a myslel si, že má dobrou techniku nahrávky.

Paradox

Je to zvláštní, ale i ve Svibici vychází slunce (sice polské, ale spoko), díky němuž sem tam vykvete nějaký špekulózo, který ví, že za Svibicí rostou sladší plody. Škoda, že jabka nežerem. Jinak bych ti napsal něco o svibickém moštu.

Kontraindikace Svibicí

Někdy se stane, že do Svibice zavítá přespolní člověk, na jehož neurologicko-psychologický profil může mít Svibice podstatný účinek, který se rovná vytuněným poppers. Krátké, ale vysoce efektivní. Několikrát do ulic Svibice zabloudil i Pilchowski, který na tyto setkání vzpomíná takto: "Poprvé jsem se ve Svibici ocitnul někdy v roce 2005, kdy jsem se vracel stopem z Vídně. Vzal mě nějaký Albánec až do Těšína a vyhodil mě ve Svibici. Okamžitě jsem věděl, že ve vzduchu vibrují osmibitové oslavné zvuky kompotů (hrací automaty – pozn. překl.), a že nebude lehké se odtud dostat. Taky jsem se tam motal několik hodin." Pak ale přišly další incidenty. Jednou po vypečeném koncertě v Liberté se Pilchowski procházel s Indošem po Svibici, když se zničehonic v zatáčce objevil malý Svibičan vyzbrojený bicyklem BMX s nebezpečně vytrčenými pomocnými kolečky. Indoš zůstal před tímto běžným přízorem chladný, nicméně Pilchowského přepadla paranoia a vydal se do útoku. Se slovy "Jsi čurák!" se obořil na pětiletého chlapce a pak se schoval do křoví. Dodnes ho tato historka v noci straší. A konečně Svibice je taky původním hoodem slavného Svibického MC Ivanhoea, který se bohužel víc než rapem proslavil tím, že dělal výzkum pubického ochlupení školaček, bohužel na to neměl vzdělání ani grant (čti zde: www.hitradioorion.cz/clanek/cesky-tesin-pedofil-dopaden). Svibice je klenotem mezi českými sídlišti, kam se můžeš podívat i ty, až pojedeš přes Těšín. Tak neváhej. Dokonce i anglická wikina oceňuje místní architekturu, takzvané "the paneláks". To jinde nenajdeš.

Organizační výbor SRSS 2014, divize Slezsko

Video doprovod:

SRSS 2014
SRSS 2014: Úvodní slovo k Silver Rocket Summer Slezsko
SRSS 2014: Místo činu – Jablunkov
SRSS 2014: Typologie Slezanů

SRSS 2014: Svibice, Morovo nemísto