Silver Rocket

SRSS 2014: Typologie Slezanů

ÚV SRR 20. 6. 2014

České Slezsko

Jak se učí na všech fakultách světa, TYPOLOGIE by hlavně měla být k něčemu. Jelikož se chystáte do pro Vás (většinou) neprobádaného území, přinášíme Vám přehled bytostí, které s určitou pravděpodobností potkáte. Popis Slezanů. Nebojte se, jsou to taky lidi, ale... A pro zachování akademické korektnosti začneme geograficky od jihu a půjdeme nahoru.

Mostoř Prvním termínem je tajemný Mostoř. Člověci mužského pohlaví narození a usazeni v Mostech u Jablunkova. Víte, proč v Mostech nemají plaňkové ploty? Protože by to ti dobytci vyrvali a jebali se tím přes hlavy. Nejnebezpečnější typ Slezana, pokud nejsi bitkař, všecko mu odkývej a kliď se z cesty, popřípadě mu kup miodulu na usmíření. Jak už jsme referovali dříve: každá rána, která padne mimo Mostoře, může být ta poslední... 

Gorol je vládce místa, kde se odehraje celé SRSS. Gorol je milý a přívětivý, nemluví moc česky a má rád lisk. Ne pivo – lisk. Když ty řekneš Neurosis, on řekne motyka. Má zahrádky a hlavně lesy. Práce s nářadím je pro něj víc než lenošení. Bude se ti snažit pomoct, ale když ho vykurvíš, nediv se, že se vzbudíš v Čadci (SK).

Ani Gorol, ani Ostravák. To je Třinečák. Neustále rozkročený mezi ruralismem paneláků a vidinou velkého světa (Brno, Praha). Občas mívá i bakalářský titul, ale to mu stačí maximálně k tomu, aby sehnal robotu ve Werku, jenže pozor – v kanclu. Čárky, Švejk, Banketka – tohle je Třinečákův rajón. Nemáš na pivo? On taky ne, takže půjdete domů a při tom rozbijete pár aut. Pak možná potkáš Bystřičáka, ten ti to pivo koupí, ale druhý den tě napráská, žes ty auta rozbil ty.

Gorol
Gorol

Těšinoci – intelektuálové s těsnými vazbami na Polsko. Asi nejvíc diverzní skupina v rámci Slezanů. Protože jsou hezcí a milí, tak se dostanou v kontextu Česka tam, o čem jiný Slezan ani neví. Bojíš se, že dostaneš pěstí? S Těšinokama se neboj, oni tě sejmou slovy, ale o to víc budeš ráno kvičet.

Karviňok, o tom se nám nechce moc psát. Má auto a neumí s ním jezdit. Pokud se dostaneš na nějaký beskydský vrchol, kam vede cesta, určitě uvidíš pár špatně zaparkovaných aut s karvinskou značkou.

Kapitolou sama pro sebe je Ostravák. Narozený ve třetím největším městě republiky si připadá jako světák, ale když přijede dál na Slezsko, tak většinou dostane přes hubu. Možná ti bude vyprávět, že zná Klub 007 nebo Boro, ale to určitě jen z doslechu. Nejhorší problém je v tom, že Ostrava je rozdělená na slezskou a moravskou, takže – je to Slezan, není, kdo ví...

Chcete hezkou buchtu? Tak si zajeďte za Prajzákama. Sice asi měli za války něco s náckama, ale to teď mrdat. Jak říká dědek od Pilchowskeho: "Když jabko, tak rajske, když robu, tak z Prajzke." Dědek od Křenka by dodal: "Bacha, ať ji to nestřikneš pod kužu."

Opava prý byla kdysi hlavním městem Slezska. Kromě debilních kapel má Opava i blízké agromelace, jako třeba Bruntál. Bruntálové se vyznačují zvýšenou mírou sledování autobusů, co jezdí z Ostravy do jejich města (3× denně) a velmi dobrou výdrží při sexu (říkaly buchty z Mostů).

Exulanti
Exulanti

Exulanti. Kdo má všech pět pohromadě, tak už ze Slezska dávno utekl. Destinace jako Praha, Brno a Olomouc jsou už drahnou dobu místem, kde se tihle Slezani slízají a plánují své plány, které občas vyjdou, ale většinou ne. Liskají furt stejně jako ve své domovině a vědí jednu věc: Když pivo máš / musíš ho pít / když nejde spát / zas musíš pít.

Organizační výbor SRSS 2014, divize Slezsko

SRSS 2014
SRSS 2014: Úvodní slovo k Silver Rocket Summer Slezsko
SRSS 2014: Místo činu – Jablunkov
SRSS 2014: Typologie Slezanů