Silver Rocket

SRSS 2014: UNNA

ÚV SRR 15. 7. 2014

Moje znalosti o UNNA jsou pro účel psaní profilu skupiny naprosto nedostatečný. Kromě vzpomínky z jednoho koncertu, poslechu jedný desky a půlky 7" jsem donedávna nevěděl nic víc, což je ale vlastně na jednu stranu super, protože to může znamenat, že se ta kapela nejspíš nikam moc netlačí a budou sympaťáci, a jednak kdybych psal o těch víc profláklých Slézové typu Planety nebo Kurac, je možný, že skončím u těch strašných klišé, co píšou hudební publicisti, a nikdo si to nepřečte.

O UNNA jsem slyšel poprvý až na koncertě v Olomouci před lety, kde jsme spolu hráli. Přijeli jsme pozdě a vystresovaný, jak to bejvá s chudákama Pražákama, a oni si v klidu na pódiu připravovali věci, vypadali velice vlasatý a mírně vysmatý, takže můj první dojem byl, že je to Teenage Fanclub před zhruba 22 a půl lety (což je ovšem velikánský kompliment). Vůbec jsem netušil, co mám od jejich setu očekávat (ale tajně jsem doufal, že něco jako Alcoholiday nebo Everything Flows zazní), takže následoval takový ten krásný 'fuckin' 'ell' moment, když to, co očekáváš, je úplně vyvrácený, ale objeví se něco úplně jinýho. A hodně dobrýho.


Zhruba takhle vypadali UNNA před pár roky

Základní fakta: UNNA jsou částečně od Přerova a Prostějova a hrajou zhruba od roku 2007. První nahrávka je z roku 2009, pak přišla v roce 2011 digitálně-dlouhohrající Už bylo na čase na Mamamrdamaso (nabízené kvůli "společně zalíbení k lišku", ať už to znamená cokoliv), a ve stejné době 7" split s mlaďoši Or (Silver Rocket). Na začátku se shodli na Black Sabbath, pak prý na lokální tvorbě typu hlasitějších kapel okolo Mamamrdamaso a Silver Rocket. Skoro před rokem si kluci dali koncertní pauzu, aby skládali nové věci. Nemají auto, vyhlásili asketismus a do zkušebny jezdí na kole nebo vlakem a cestou si fotí přírodu. Krize nebo duševní vývoj?


Asketická cesta UNNY do zkušebny


Asketická cesta UNNY ze zkušebny

UNNA jsou pro mě jednou z nejmíň doceněných kapel ze "scény" vůbec. Jejich deska Už bylo na čase (Mamamrdamaso, 2011) je výjimečná věc, strašná dospělá a sebevědomá hudba, plná skvělejch nápadů, což myslím přesně vystihl Orel (Planety), když mi jednou říkal, že UNNA mají "fakt SVOJE riffy". Trochu mě mrzí, že jsem je neviděl víc hrát na živo kolem doby, kdy deska vyšla, protože jejich sehranost jasně naznačuje, že energie z koncertů musela být vynikající. Ale jak říkají v Jablunkově, "vše dobrý pičo skončí, a pak su nový spoko": pauza na skládání podle všeho přinesla ovoce, nový věci jsou v hojným počtu připravený k vypuštění do světa – a slibujou hustou odpověď na Už bylo na čase. Tomáš (kytarista) vykecal, že během práce často mysleli na Brokolis (homosexuál) a Tóro (kurac), údajně aby dospěli k novýmu, dosud v rockový hudbě neobjevenýmu směru, který se označuje jako lovemetal. Ať už je nový směr UNNA teda love metal nebo asketický rock, podstatný je, že se 23. srpna v Jablunkově vrátí na pódium po roce s úplně novým programem, což slibuje jeden z nejvíc očekávanejch momentů letošního SRSS.

Těšíme se!

SRSS 2014
SRSS 2014: Úvodní slovo k Silver Rocket Summer Slezsko
SRSS 2014: Místo činu – Jablunkov
SRSS 2014: Typologie Slezanů

SRSS 2014: Svibice, Morovo nemísto
SRSS 2014: UNNA