Silver Rocket

SRSS 2014: Místo činu – Jablunkov

ÚV SRR 10. 6. 2014

Vítejte ve městě, kde vás zastřelí kvůli pivu. Vítejte v Jablunkově.

Ano, místo, ve kterém se uskuteční letošní Silver Rocket Summer Slezsko, je hlavním městem jedné ze slezských provincií – Goralie. Je to město s bohatou historií, které se neustále zmenšuje, jak se vykurvení Goroli (více v článku Typologie Slezanů) postupně od historického jádra odtrhávají (tak přišel Jablunkov i o nádraží). Takto vznikly okolní satelitní vesnice jako Bocanovice, Písečná nebo Návsí. A i když se občané těchto dědin hrdě nazývají příslušnými obyvatelskými jmény, stín Jablunkova ze svého genetického kódu nikdy nesmyjí. Jablunkov je totiž bytost, ztělesnění gorolského ducha se vším, co k tomu patří.

Jablunkov (pol. Jabłonków, něm. Jablunkau, ponašimu Jabónków) je v pramenech poprvé zmíněný už v roce 1435, tedy dřív, než se Pražáci naučili psát na univerzitě, nicméně poslední výzkumy ukazují, že jablunkovské osídlení slovanským živlem muselo být staršího data. A že to byl živel slezský, dokládají více než přesvědčivě.


Slezani těsně před migrací na západ

Jak ukazuje mapa, pravlast Slovanů se rozkládala východně od Slezska a dělila se na několik oblastí. Není náhodou, že původní názvy těchto regionů se odrážejí i ve dnešních slezských toponymech: Trzciniec (Třinec), Sosnica (Sosnowiec, PL), Komarov (dnes část Opavy a původně také Brna, než byl slezský živel pohlcen německým).

Dalšími doklady o slavné, leč zapomenuté, autochtonní historii Slezanů jsou archeologické nálezy kovových výrobků, nástrojů a zbraní, které dokládají tisícileté tradice výroby kovů na obou stranách Olzy. Nejzajímavějším z nich je právě v Jablunkově nalezený halštatský bronzový tank, který v roce 2005 objevil archeolog J. Wilczek.


Halštatský bronzový tank typu Zgřeboň v expozici Gorolského muzea v Jablunkově

Válečné dějiny našly pro Jablunkov ještě jeden významný moment. Málokdo totiž ví, že právě tady skutečně začala 2. světová válka. Šlo o tak zvaný Jablunkovský incident, kdy v předvečer operace Himmler v Gliwicích (taky Slezsko) polské okupační síly obsadily železniční tunely v Mostech u Jablunkova a zaminovaly je s tím, že je v případě německého útoku vyhodí do vzduchu. Trochu se ovšem přepočítali, protože si neuvědomili, že Slezané tunely strategicky umístili právě do Mostů u Jablunkova. Domobrana vedená pěšími jednotkami Mostořů celkem snadno odzbrojila a zajala asi 800 polských vojáků, načež se jí podařilo i zpacifikovat vlak do Mostů zrovna přispěvších posil čítajících na 1200 polských knírků. Situaci se nakonec podařilo ututlat zejména díky několika cisternám čistého lihu.


IV.
pěší mostořská brigáda v útoku na tunel Mosty – Šance, 26. srpna 1939

Jablunkov, to ale není jen slavná historie, ale také drsná přítomnost, která se prezentuje pozoruhodnou a neopakovatelnou mentalitou domácích a prostředím, v němž přebývají těch svých 55 let života, než je skolí dým z železáren. Rázovitost místních lidí nepodtrhnul jen samozvaný "slezský" bard Jarek Nohavica (přezdívaný Fusekla), ale stoličku pod popravčí smyčkou si podtrhávají právě místní sami. Jablunkov je tak plný temných legend a legendárních míst, které musíte při jeho návštěvě vidět – přijeďte proto třeba už ráno. Některé z nich vám stručně představíme.

Prvním z nich je Sanatorka. Plicní sanatorium, kde si dával posledního boucha z marsky děda nejednoho Slezana, je obklopeno unikátním arboretem, ve kterém se nachází dřeviny z celého světa, a ještě více míst, kde se můžete s krabicou čuča zrelaxovat do bezvědomí a přitom se kochat monumentální šedivou budovou smutného domova pro tuberáky a chlopy z odpichu.


Relaxace v arboretu doplněná dechem smrti

Druhou lokací, kterou nesmíte minout, je hospoda, jejíž skutečné jméno už nikdo nezná, protože jí neřekne nikdo jinak než U Zastrzelónego. Kronikář města Jablunkova Palo "Hery" Kantor odkrývá děsivý původ tohoto jména: "Bylo to normální úterní odpoledne po výplatě podpory. Goroli chlastali a jebali do Karła Gorzołky (místní blázen – pozn. aut.), jeden se omylem napil z piva toho druhého, a tak byl zastřelen jak pes." Dodejme, že tam mají i hezkou zahrádku.

V nedalekém okolí, v obci Hrádek, jednu zastávku vlakem před cílem, se nachází do skály vyrubaná diskotéka (sic!) Belko. Diskotéky se tam už nějakou dobu nekonají, ale pivo tam čepujou pořád a ti smělejší se můžou i smočit v dravém proudu řeky či se slovy "U waga, nakurwiam salto (pozor, skáču)!" dát skok z přilehlé skály. Na té podle legendy stávala tvrz loupeživého rytíře Belka, který se spřáhnul s ďáblem, aby měl čím zaplatit žoldáky drancující a plundrující slezské nivy, ale nakonec z toho zešílel a vrhnul se i se svou kobylou dolů, jako to dodnes dělá slezský potěr (bez kobyly).


Belko, rekonstrukce soukromé krčmy nešťastného šlechtice
(www.jablunkovsko.cz)

Na kopci nad centrem je klášter Alžbětinek, a nedaleko něj také nejstarší a vůbec první soukromý bazén na Slezsku, jaký kdy byl postaven. Legenda praví, že tato kamenná jáma má afrodiziakální účinky, a proto je do ní přístup uzavřen, aby se náhodou nepřemnožili Mostoři. Připomíná sice odpadní jímku, ale Pilchowski nebo Maňa (ex-Planety) si v něm užili spoustu nahatých chvilek a říkali, že spoko. Nám tak bude muset stačit řeka, na které se nachází oblíbený splav, ve kterém je dost vody a dost utopených opilců.

Ti z vás, kdo nebudou mít po sobotě dost, můžou pak v neděli navštívit utkání místního fotbalového týmu SK Spartak Jablunkov (Divize I.B, sk. C), který se zpravidla vyznačuje drsnou obranou a opilým útokem.

Nakonec ale místo nejdůležitější – místo, na kterém se 23. srpna 2014 všichni vylijeme jak Olza: Městský les. Je jasné, že pastevecký gorolský národ nemůže umístit svoje kulturní manifestace na betonové náměstí, kterému dominuje večerka s gramatickou chybou ve jméně. Naštěstí jsme v Goralii, a tak to do hor a hlavně do lesa není daleko. V zákrutu Olzy se tak nachází areál, ve kterém se každý Slezan už někdy a) ožral, b) porval, c) poblil, d) všecko dohromady a e) všecko dohromady a navíc s Mostořem.

Tady se odehrává největší gorolská slavnost Gorolski Święto a tady se odehraje také SRSS 2014. Je to na kraji lesa ukrytý areál daleko od obydlených částí, ale dost blízko na to, aby se ani ti nejlenivější nemuseli dlouho plahočit po únavné cestě vlakem či busem. Detaily, jak se dostat přesně na místo, najdete v manuálu (LINK). Myslíme ale, že z fotek je jasné, že to bude pěkné, špinavé a dokonalé. (Fotky areálu).

Organizační výbor SRSS 2014, divize Slezsko

SRSS 2014
SRSS 2014: Úvodní slovo k Silver Rocket Summer Slezsko

SRSS 2014: Místo činu – Jablunkov