dnes v Rubínu: Jamie Stewart (USA), Good For Cows (USA), Don Vito (D)
Bugrr bugrr@centrum.cz
19. 5. 2009, 14:08
Metalisti z kopru o sobě taky pořád prohlašujou, že jsou underground. A v podstatě mají pravdu. Pořádají akce s obskurníma kapelama, kdy každé rozluštěné logo na plakátě znamená nádherný pocit vítězství a uspokojení, většinou se to koná na pekelných místech, plakáty si vylepujou sami po popelnicích a odpadkových koších a nezřídka si k tomu přizvou i E.C. a V.Sz., kteří se tomu vůbec nebrání, páč to bývají fajn večírky.
Má ještě vůbec cenu používat slovo underground v tom politicko-společenském významu? Jednu dobu se to dokonce používalo jako popis hudebního žánru. Stačilo napsat, že kapela hraje underground a hned bylo každému jasné, že tam bude saxofonista-kakofonista, ožralý bubeník, trasvestita zpěvák a kytarista hippík.
Pro mě osobně je asi nejbližší výklad slova underground něco ve smyslu DIY a podobně. Zkrátka něco, co si lidi dělají sami pokoutně jen tak pro radost nečekají čertvíjaký succes. Proč by např. kapela hrající příjemný kytarový pop zároveň nemohla být underground? Jasně, pokud je ta hudba neškodná, dříve či později lidi podlehnou a jdou za kačkama, ale v podstatě to nemožné není.
Sedlo
19. 5. 2009, 14:05
mty: no, já třeba chodím na divnou hudbu kvůli pocitu pozitivní dezintegrace a o tom by se myslim dal napsat pěknej článek...
ale jasně, já chápu, že článek v novinách vyžaduje určitou míru zobecnění a zjednodušení, jenže v tomhle článku je to celý tak nějak zvrhle naopak. bipolární v tomhle smyslu neznamená, že by někdo pozoroval, co všechno se v kultuře děje a následně by z toho vyabstrahoval 2 póly, ale že se to vyhrocený rozvržení přijme na začátku, apriorně - a pak už se jenom mechanicky dosazuje. jak by jinak mohli napsat takovou hovadinu jako že někdo touží po tvůrčí svobodě, když každej, kdo přemejší hlavou ví, že po tvůrčí svobodě není třeba toužit, protože to je to první (a často taky to poslední, hehe), co člověk, kterej se rozhodnul cokoli vytvořit, má.
K! jan@klangundkrach.net
19. 5. 2009, 14:02
a jako uderground je dneska asi stejne definujici vyraz jako oficialni kultura.
"kdyz nejde o krk..." tak s tim muzu jen souhlasit
m dodatek
19. 5. 2009, 13:50
K!: no nic, ja s tebou (i ostatnima) v zásadě souhlasim, jen mi přijde, že fakt, že to neni napsany tak jak bys o tom napsal ty jeste neznamena, ze je to vsechno blby. a nerekl jsem, ze by ten clanek byl kdovijakej, jen se mi zda, ze pokazdy se vyrojej chytraci, ktery se cejtej dotceny, ze nekdo jim saha na tu jejich "sub/para/kontra(blablabla)kulturu", kdyz tomu preci vubec nerozumi. vlastne to jak se k tomu stavis je mozna presne ta resistence, o ktery mluvi, hehe? mozna, ze ty chytry lidi, co nepotrebujou tohle bipolarni podání nemusej vubec cist respekt? jinak si myslim, ze ani autori neveri, ze by se kultura delila na oficialni a underground, je to nejaky zjednoduseni, kterymu snad kazdej rozumi.
m skoro jako konfrontace
19. 5. 2009, 13:48
"každá holka: která chce být trendy a in, tak musí sledovat módní časopisy, pátrat po tom, co zrovna teď ve světě letí, aby vypadala dobře a nebyla za blbku. Jinak nemá šanci."
tak holky bacha na to!
19. 5. 2009, 13:44
fst: tím přivlastňováním si nejsem uplně jistej, když si třeba přečtu tady ten rozhovor s jirousem:
http://reflex.cz/Clanek35…Jaký je stav dnešního českého undergroundu?
Nesnáším ten termín underground, kterej jsem navíc sám uved' do český takzvaný kultury - větším odpůrcem už je snad jen Pavel Zajíček (básník, textař a výtvarník, pozn. aut.). Teď je dost v módě se o underground starat, ale jestli je, nebo už není, to si musí rozhodnout každej sám. Ale podle mýho soudu - když nejde o krk, není žádnej underground. Nicméně pořád existujou kapely, který jsou mi blízký a snad do undergroundu patřej: slovenské Živé kvety, na ty možná dneska večer jdu, hrajou v Praze. Nebo Garage a Psí vojáci, Echt, DG 307 ... Z knih vstřebávám hlavně brakovou literaturu pořád dokola, ovšem teď mě uchvátili Služebníci slova - kniha rozhovorů s překladateli od Petrušky Šustrové. Tu jsem přečetl jedním dechem. Já Petrušku obdivuju, jak je úžasně pracovitá.
orp
19. 5. 2009, 13:33
souhlas. navíc ač mám velkou úctu vůči lidem typu Jirouse, je bez debaty, že prostě senilněj. jako ostatně skoro každej v tomhle věku. navíc mají pořád tendence přivlastňovat si "underground" (rozuměj "to správný", ve výkladu sedmdesátých let) a stavět ho do opozice vůči těm ostatním. A odmítají si připouštět, že to, že byl někdo antibolševik před listopadem a byl za to stíhanej, ještě neznamená, že třeba hudebně neprodukuje naprostou sračku. A že navíc underground je dnes cosi neohraničeného, s jen těžko definovatelnými spojnicemi... A že spousta těch, kteří byli underground před třiceti lety, prostě dnes už je dost mimo. Klasický příklad je skupina Hally Belly, ve srovnání s kterou je Kabát vtipná a hudebně nápaditá parta. Největší modla současného "undergroundu" (resp. těch, kteří se tím pojmem ohánějí) je třeba skupina Bratři Karamazovi - na počátku docela poslouchatelná šedesátková psychedelie, která později sklouzla k rovině nudné tancovačkové kapely.
fst
19. 5. 2009, 13:17
k!: to si sice myslím taky, ale na druhou stranu, právě tahle polarita je ten nejjednodušší způsob jak takovej článek běžnýmu čtenáři prodat. ve skutečnosti samozřejmě asi nikdo na "divný" koncerty nebo výstavy nechodí, protože by ho ovládala touha revoltovat proti diktátu mainstreamu nebo tak něco, ale prostě protože se mu to líbí. ovšem "lidi chodí na divnou muziku, protože se jim líbí" není moc přitažlivý téma pro článek.
mty
19. 5. 2009, 13:12
Protože by to z novinářského hlediska zřejmě ztratilo tu vábivou a čtivou přitaživost tajuplného kulturního podzemí. Slova jako "mainstream", "Bondy", "underground" díky (i této) manipulaci fungují jako magické zaklínadlo působící na lidi(ok, na mnoho lidí) způsobem "to je něco extra a nerozumíš tomu, vole".
proto
19. 5. 2009, 13:08
přesně, proč prostě nenapsat o lidech, kteří dělají koncerty co je baví bez zbytečných keců o dvojím životě, undergroundu, Bondym a Jirousovi
jo
19. 5. 2009, 12:59
m: řeknu ti, v čem je ten článek tak blbej - žádnej "tenhle underground", jak píšeš, totiž neexistuje. leda v hlavách lidí, který jakože dělaj do kultury a nejsou schopný vidět realitu jinak než v jednoduchejch opozicích jako oficiální kultura - underground. oni prostě nejsou schopný připustit, že to, čemu se říká kultura, není dvoupatrová králíkárna, ale rozmanitý, nestrukturovaný dění. a odkazovat na Jirouse a Bondyho (nic proti nim!) je ten nejlepší způsob, jak se se současným sub/para/kontra(blablabla)kulturním děním dokonale minout. "underground dnes přitahuje lidi, které ovládá touha po rezistenci vůči masovému vkusu a tvůrčí svobodě nesvázané diktátem mainstreamu" - to je tak vtipný, že si to asi nechám zarámovat a pověsím si to nad postel...
Mně ani nevadí, že to je napsaný stylem studenta 1. ročníku kulturologie, ale nechápu, že to nejsou schopný formulovat tak, že se prostě v současný době objevujou zajímavý kulturní aktivity s rozmanitejma pohnutkama a cílama, který mají možná i něco společnýho, bez toho, aby to celý museli zasazovat do nějakýho zjednodušujícího, bipolárního rámce. to si myslej, že lidi, co čtou respekt, jsou tak blbí, že si tu mnohost a rozmanitost nejsou schopný přebrat sami?
K! jan@klangundkrach.net
19. 5. 2009, 12:46
je tady ten chlapík:
http://www.novinky.cz/kok…
Největší ďábel
19. 5. 2009, 12:33
zajímavější odkaz:
http://www.youtube.com/wa…
pe.klo
19. 5. 2009, 12:30
nečekaná souvislost. dík!
fanda českejch filmů