Silver Rocket

SRSS: Nové Město pod Smrkem, 11. srpna 2007

Torr, Michael a Töhötöm 19. 7. 2007

Původně hornický město Nové Město pod Smrkem (v okolí se těžil v hlavně cín) byl založeno 1584 jako Bohmisch Neustatt. Samotné Nové Město pod Smrkem se může pochlubit občanama jako továrník Ignác Klinger, kterej nechal vybudovat největší továrnu v širokým okolí a dokonce v ní jednom období zaměstnával 2256 lidí – slušnej výkon na místo, kde žilo v roce na sklonku časů mocnářství 5949 osob, což znamená, že pro Klingera pracovalo 37,8 procenta místních, pokud ovšem všichni dělníci bydleli v Novým Městě a když do toho počítáme i malý děti a invalidy… no to je jedno. Anebo kněz a přírodovědec Gottfried Menzel, kterej tady křtil v 19. století stovky potenciálních satanistů. Obvykle jim nacpal do všech tělních otvorů moruše a pak je přesvědčil, aby emigrovali do Texasu. Sám si ovšem v Novým Městě v klidu zemřel na oční chorobu. Sudety jsou prostě Sudety.


Menzelovy křtiny vypadaly zhruba takhle.

Další důležitej člověk z Nového Města pod Smrkem je náš muž, Michael. Rozhodl se udělat SRSS právě tady. Nemoh vybrat lepší místo: je tam prostě překrásná příroda. Nové Město leží v podhůří Jizerskejch hor, na úpatí nejvyšší hory tohohle pohoří - Smrku (1124 m n.m.) - na jehož vrchol a několik sousedních kopců je přes vodní hladinu až kýčovitej pohled přímo z pódia na přírodním koupališti.


Kýčovitej pohled přímo z pódia na přírodním koupališti. Ovšem v noci.

Náš Michael ale není žádnej rodák. Je přistěhovalec a bydlí tam 7 let. Říká: "U nás to je prostě hodně o přírodě. Když jsem se sem přistěhoval, byl pro mě pravej hřib velmi vzácnym houbařskym úlovkem – tady jich v houbařský sezóně sbírám plný koše." Přátelé, zažili jste koncert, z kterýho jste odešli s košíkem plnym hub? Jizerky jsou prej proslulý i tím, že na podzim jsou cílem holandský mládeže, která sem jezdí sbírat lysohlávku kopinatou (psylocibe semilanceata), která prej tam roste opravdu hojně. Takže jestli toužíte seznámit se s nějakejma mladejma Holanďanama, můžete jet do Nového Města a spřátelit se s nima. Ale spíš na podzim.


Na podzim je tady k vidění mezi stromama holandská mládež.

Jizerský hory byly sice za bolševika hodně poničený exhalacema z nedalekejch německejch a polskejch elektráren, teď se ale už hojí a vše se v dobrý obrací. Dochází k zalesňování původníma dřevinama jako je buk, jedle, habr atd. V potocích jsou už zase pstruzi a můžete tu potkat i raka potočního a možná letos ještě přijde losos, piraňa, kladivoun a takový ty malý smrdutý rybičky, uvidíme. K vrcholu Smrku lze z koupaliště dojít za necelý dvě hodiny, je to asi 7 km s převýšením 650 m. Cestou se můžete zastavit u pramene místní kyselky, která je silně železitá a mohutně projímavá, ale chuťově příjemná.


K vrcholu Smrku lze z koupaliště dojít za necelý dvě hodiny.

Jizerky jsou relativně malý pohoří a lze je v podstatě během jednoho dne přejít. Když se člověk dostane nahoru, naskytne se mu pohled na rozsáhlou náhorní plošinu, z který vyčnívá velký množství snadno a rychle dostupnejch vrcholů. Z těch jsou nádherný výhledy do širokýho okolí. Nejlepší vyhlídky jsou třeba přímo ze Smrku, kde nedávno postavili rozhlednu, možná ještě lepší pohled je z Holubníku (1071 m) nebo z Jizery (1122 m). Je vidět do Česka, Německa, Polska, za ideálních podmínek i do Kanady.


Ze špičky tohohle kopce je možný vidět i Kanadu.

Koupaliště je současně kemp. Znamená to, že lze přespat bez jakejchkoliv problémů a omezení za pouhejch 40 Kč. Věříme, že když bude hezky, dost lidí se pobaví tak, že už nikam nebudou chtít. Ráno není nutný brzy vstávat, není třeba nikam chodit. Pokud chcete, můžete tady zůstat do konce života. Neměl by tam nikdo prudit, ani když se tam budou lidi válet jen tak, klidně do smrti. Kdo bude chtít stavět stan, je třeba u okýnka nahlásit stan, počet osob a zaplatit. Myslím ale, že ty ceny jsou natolik v pohodě, že to snad nikomu vadit nebude. Jestli lidi budou spát pod širákem, protože po akci prostě někde padnou a zalezou do spacáku, až se ráno vzbuděj, zaplatěj u okýnka 10 Kč. Za tímto účelem bude na koupališti velkej vojenskej stan: spaní na zemi, kapacita veliká. Teplá voda a sprcha bude v umývárně koupaliště/kempu. Kdo nepojede celou šňůru s kapelama, ale do Novýho Města se třeba chystá, může klidně přijet dřív – koupák funguje od rána. Bufet otevírá v 10:00.


Exklusive foto D2ti de3t2 na kempingový exkurzi..

A tady je poslední důležitá vec: celej prostor je ze všech stran OTEVŘENEJ. Nejsou tam žádný ploty, žádný zábrany, prostě nic, co by se muselo složitě zdolávat v případě, že někdo nechce platit vstup na akci. To je pro organizátory trochu blbý. Není jich tolik, aby to celý obšancovali, a tak sází na lidi. Sází na to, že když někdo chce jít na koncert, tak ví, že by měl zaplatit vstupný. Bude to rovnejch 100 Kč.


Všichni tady přítomný zaplatili vstupný.

Poslední slovo: viděl jsem koupaliště v Novém Městě pod Smrkem minulej rok na vlastní oči a je to SKUTEČNĚ krásný! Nejen příroda, ale je tam moc dobrý pódium, zvuk a spousta místa na blbnutí. Okamžitě jsem se do toho kraje zamiloval a doufal jsem, že se jednou vrátím. Jsem moc rád, že tam pojedeme znova a s kamarádama!


Datum: 11. 8. 2007, sobota, 18:00
Místo: Nové Město pod Smrkem, koupaliště
Kde to je: Do Liberce, Frýdlantu, Hajniště a Nového Města pod Smrkem. Podívejte se na: www.mapy.cz/?query=nove%20…
Kapely: Wollongong, OTK, Lyssa, Gnu, Phoenix II, Deverova chyba
Jídlo, pití, nocleh: Jídlo, pití, spaní bude. Spacáky, stany a plavky s sebou.

Další texty na téma SRSS:
Na cestách se Silver Rocket: www.silver-rocket.org/news…
SRSS: Hradec Králové: www.silver-rocket.org/news…
SRSS: Český Těšín: www.silver-rocket.org/news…
SRSS: Dub nad Moravou: www.silver-rocket.org/news…



...Let's go on a moonlight swim
Far away from the crowd
All alone upon the beach
Our lips and our arms
Close within each other's reach, vole