Silver Rocket

UKWLT – Remedios

Töhötöm 27. 7. 2020

Předměty i lidi mají svý dějiny. A má je i něco takříkajíc nehmotnýho, jako nahrávka hudby. Dějiny Remedios od UKWLT jsou natolik bizarní, že se o ně musíme podělit.

Na začátku je hodně trpělivosti a netrpělivosti. Poslední deska Unkilled Worker musela ve studiu takzvaně uzrát a náš zvukový mág trpělivě čekal, až mu hudba sama řekne, jak by měla tahle deska znít (výsledek je mimochodem ZDE). Na straně umělce ovšem zavládla silná netrpělivost, která se zhmotnila tím nejlepším možným způsobem. Zatímco čekal na vydání svojí nový desky, připravil materiál na další. („Když jdu dělat něco novýho, je to většinou jeden den v roce nebo jeden den za dva roky, udělám základy na celou desku během hodiny, maximálně dvou.“)


Zvukový mág trpělivě čeká

Když tedy ve zkušebně nastala ona koncentrovaná tvůrčí hodina, venku se náhle zatáhlo, půl Prahy zahalila neproniknutelná mlha, kterou jen občas zdálky narušil blesk nebo zvuk hromu. Na město padla temnota a děs. Unkilled Worker pocítil silnou tíseň a potřebu najít umbillicus, pevný bod, ve kterým se koncentrujou tellurický proudy. Instinktivně vzal do ruky pedál Boss RC-3. („Nevím proč, ale začal jsem na tý krabičce zkoumat funkci 'Tempo' a zjistil jsem, že se to dá ovládat na různý způsoby, líbilo se mi, jak je to strašně primitivní, tak jsem začal programovat primitivní beaty.“)


Umbillicus

Za chvíli vzniklo pět věcí: pomalý, mohutný riffy, hodně prostoru a prázdnejch ploch. Černá mše byla v plným proudu. Jakoby celá Praha ztichla a nad Libeňským mostem se klenuly jen tyhle primitivní zvuky. Všichni okultisti celýho světa procitli a zpozorněli – přišlo totiž kytarový sólo. („Jako celoživotní punkáč jsem vždy uznával jedině sóla na jednu strunu, ale tady jsem k tomu našel cestu: je to spíš chaos, nemá to žádný řád, ale jsou tam myslím silný meta-příběhy.“)


Všichni okultisti celýho světa procitli a zpozorněli

Za dva týdny po mystickým vytržení se UKWLT postavil s novým materiálem na pódium Sedmičky. Zachvátila ho panika: „Měl jsem strach jako blázen, bylo to něco úplně jinýho, pomalý riffy, digitální beat, do toho sóla.“ Publikum přijalo jeho produkci se smíšenými pocity. Vypadalo to, že čím víc se duše posluchače zmítá ve větru, tím víc na něj tahle hudba působí, ať už to znamená, že ho vynese do výšin, nebo srazí na kolena. Takhle se zrodil UKWLT.

Dámy a pánové, vědmy a mágové, vychází první okultní deska na Silver Rocket. Osm věcí, hřbitovní obal, riffy, beaty, sóla, kazeta, SRR 109. Všechno nezbytný najdete ZDE.