Silver Rocket

Nově na vinylu: Skupina Štěstí - Je třeba obětovat ještě jednoho kohouta

ÚV SRR 14. 1. 2020

Když skončili Esgmeq a než vznikli Povodí Ohře, byla tu Skupina Štěstí.“

Nejlepší porevoluční teskné country? Léčivé rozchodové písně? Nebo jednoduše ty nejobnaženější texty, jaké kdy Sisi napsal? Jediné album Skupiny Štěstí se konečně dočkalo vinylové edice, která nyní ve dvou verzích vychází na labelu Naše desky.

Sisi a Climatizado – i to byl jeden z možných názvů Skupiny Štěstí. Název, který prozrazuje, kdo za kapelou stojí – frontman Esgmeq a Povodí Ohře a za ním muzikanti z plzeňských bluesových nestoudníků Climatizado . „Patrně špatná volba jména, doba vzniku a skladba repertoáru nepřinesla Štěstí víc než hrstku příznivců,“ vzpomíná Sisi. „Když se ohlédnu zpět, byl to čas v jistém slova smyslu nešťastný. Ovšem z dnešního úhlu pohledu pro většinu členů skupiny zásadní.“


Foto: Mária Karľaková

Album Je třeba obětovat ještě jednoho kohouta z roku 2011, které vyšlo jen jako pošetkové CD coby příloha tehdy začínajícího časopisu Full Moon, se nyní dočkalo vinylové podoby. Je každá pravá láska nešťastná? A co je to štěstí? Konečně si můžete poslechnout odpovědi na všechny vaše nenechavé otázky.

„Dívej se, ty vole, jaký já mám nehty. Já je mám špinavý. A ty ne. V tom je ten rozdíl. Chybí tam ta špína, ten život. Ono když opravdu tak žiješ, tak se s tím dá něco dělat. Je spousta lidí, který to nežijou a něco si vymyslí, napíšou... ale já jim nerozumím,“ řekl Full Moonu Sisi o poetice svých textů. Fatalistický nádech, ozdravné písně vzešlé z žalu a nutkavé hledání štěstí anebo alespoň útočiště, ve kterém to nebude tolik bolet.

Deska vychází ve dvou verzích: na klasickém černém vinylu a jako limitovaná edice v křiklavě oranžové barvě.

Je třeba obětovat ještě jednoho kohouta mp3 (neveřejný odkaz!) http://bit.ly/milostnecountry
Skupina Štěstí Bandcamp https://skupinastesti.bandcamp.com/
Naše desky https://www.the-aardvark.cz/nase-desky

tracklist

SIDE A/ Upír
Beduín
Bělásek
Dentální nit
Labuť

SIDE B/ Štěstí
A jít
Trest
Anděl
Brno

Pro přechod do obchodu stačí kliknout tady na DISTRO a tam se dál orientovat podle abecedy.