petr.w77 - nejsi z goro? proc to sedlo nemuze napsat sem? nejsme tady dost dobry lidi, kdyz nejsme krestani jako ty?
by me zajimalo
14. 12. 2010, 12:10
Sedlo: A to, že si něco mimo Tvoje chápáni nevysvětluješ, je co, ignorance? Bůh je jenom slovo, který Tě třeba z nějakejch důvodů nepřitahuje, ale co když ho v sobě máš stejně, jako Ti, co uvěřili, jen tomu chceš jinak říkat? Co když se boží a Tvoje vůle nerozcházejí?
Víc Ti neřeknu, mně osobně bůh frustrace nepůsobí, beru to jako koncept, kterej reprezentuje zákonitosti věcí kolem nás (manipulativní podoba mravokárnýho morouse je mojí fantazii vzdálená). A ten si v sobě může budovat každej tak svobodně, jak jen dokáže, stejně, jako že mu může říkat, jak chce. Jinými slovy odmítám, že náboženství (ač sdílí kořen slova) natož církve mají výhradní licenci na boha.
John
14. 12. 2010, 12:03
2aran: kdyby se delala maturita z pochopeni textu, tak ji ma 2% populace.
wenda
14. 12. 2010, 11:49
myslim, že to není problém
michal
14. 12. 2010, 11:45
problem budhismu je v tom, ze budhismus neni cirkev a ze budha neni buh... proto se taky budhismu rika ateisticke nabozenstvi, budha nikoho netresta za jeho hrichy, nechce po nikom oddanost jeho myslenkam, jeho osobe... on jenom informuje o tom, co te ceka, kdyz povedes zivot tak, jak ho vedes...
naivni blbecek
14. 12. 2010, 11:39
Sedlo: tvůj příspěvek plnej upřímnejch otázek, je asi to nejsmysluplnější, co na toto téma na tomhle fóru padlo. Možná k tomu můžu přidat nějakou svoji zkušenost. Ale radši ne sem, napiš mi na mail, jestli chceš.
Petr petr.w77@gmail.com
14. 12. 2010, 11:20
já jsem ráda, že tady tohle téma Bourek nakousnul, taky mě už napadlo, jestli má klubovna něco společnýho s Hare Krishna. teď vím, že ne, takže díky za vysvětlení. budu to brát asi jako by tam visel na zdi nějakej "neškodnej" obrázek nějakýho svatýho - prostě součást výzdoby interiéru, nemusí mi to být zrovna příjemné, ale dá se to snadno ignorovat, pokud mi nikdo nic necpe a nemusím se cítit, jakože "něco" podporuju návštěvou koncertu, takže potud snad fajn. jinak co napsal Peklo s tou propagací na fotkách kapel z akce je fakt, je fér to sundat, když s tím kapela nechce být spojována - jen to chce domluvu s pořadateli/zvukařem. u mě jakožto návštěvníka podobné akce je to jiné - kvůli mě to asi jen tak někdo nesundá, když mi něco v klubu vadí, je moje volba tam jít/nejít. pokud domluva není možná (což zřejmě nebude tento případ) je volba kapely hrát/nehrát, samozřejmě.
totalySICK
14. 12. 2010, 11:02
jsi pantheista nebo féntheista?
kryton
14. 12. 2010, 10:56
John: Ad2) je správně. Soudím tak podle toho, že to, co se vymyká mému chápání nezatěžuje moji mysl natolik, abych pokládal za nezbytné si to nějak vysvětlovat.
Jsem futuro-optimista.
Nebyl jsem vychován k víře tak jak ji vnímá většina populace (kostel atd.) a časem, když už jsem měl dostatek možností a snad i rozumu k tomu, abych si svoji cestu vytyčoval sám, dospěl jsem k poznání, že mi nejvíce vyhovuje žít tak, abych se nemusel za své skutky sám před sebou stydět.
To že křesťanství zaselo spoustu hodnot, dle kterých se naše společnost více či méně řídí stále, je věc, na které se asi shodneme. Nicméně jiné kultůry také vědí, že krást a zabíjet je špatné. Jen to řeší jinak.
Vychází tedy moje osobní odhodlání být (pokud možno) co nejlepším člověkem (tss..) v kontextu společnosti, ve které žiju z předpokladu, že se tak děje z boží vůle?
Je tedy Bůh ve mě? Aniž bych ho tam zval?
Sedlo
14. 12. 2010, 10:32
rozdíl mezi labelem a církví vidim v tom, že zatimco label je normální obchodník (něco prodáváme, budeme rádi, když si to koupíš), církve pro získání svýho zisku (moc, majetek) používaj psychologii, vydírání a zastrašování = zneužívaj lidský slabosti nebo víru. na tom se snad shodnem.
jakub.uck: já jsem se na to zeptal teď, protože se mi vrátila ta vzpomínka - respektive tam jsem to považoval za nějakej omyl, neznalost, ale na tý fotce se ukázalo, že tam je nějaká souvislost. a protože osobně považuju HK za nebezpečnou sektu, se všema jejíma znakama a ze školy si pamatuju jaký kontroverze jsou s její existencí spojený, zajímalo mě, jak se k tomu ty zúčastněný stavěj.
michal: podle mě nechápeš rozdíl mezi culture jammingem a propagací nějakýho náboženskýho hnutí.
http://bourki.krasnej.net…. obří buddha kterej laserovejma očima kontroluje lidi na břehu jezera, co si dělaj svoje věci a signál někam vysílá - ten buddha reprezentuje jakoukoliv vyšší moc, která ti bere svobodu. můžeš to brát jako kritiku náboženství i společenskýho systému. rozhodně neni roztomilej a ten temnej plagát nepředstavuje místo, ve kterym bych já chtěl žít nebo se cejtil dobře. na rozdíl od obrázku, kterej je roztomilej.
Bourek uv@silver-rocket.org
14. 12. 2010, 10:19
Sedlo: Super, hned Tě doplním, protože tohle je zajímavý téma i pro mě. Z Tvýho textu mi přijde, že jsi neuvěřil. Je to proto, že věříš odjakživa, nebo proto, že nevěříš? Pokud varianta #2, poděl se, prosím, na základě čeho tak soudíš. A neboj, není v tom senzacechtivost, jen čirá zvědavost.
John
14. 12. 2010, 10:18
Mě by stejně zajímalo, jaké to je, když někdo "uvěří". Našel jsem na netu pár textů a většinou popisovaly něco jako náhlé zapadnutí souvislostí do jednoho logického celku. Všichni pisatelé v různých obdobách popisují něco jako jednorázové uvědomění si toho, že to tak vlastně opravdu je a že to tak vlastně bylo vždy a jak úžasný je to pocit. V podstatě osvícení.
Ok, ale já jsem ještě nikdy nikoho takového nepotkal. Pokud jsem kdy vedl debaty s některými věřícími, většinou byla jejich víra zakořeněná ve výchově. V několika málo případech je ovlivnilo nové prostředí (např. školy zaměřené na různé oblasti sociálních služeb), ale to je asi tak vše.
Znáte někoho, kdo byl ochoten a schopen tento (beze sporu velmi intimní) okamžik ve vývoji mysli popsat?
Jakým způsobem člověkem prostupuje Bůh? Jak ho lidé, kteří věří, vnímají?
Sedlo
14. 12. 2010, 10:09
Trochu mi to připomíná ten slavnej text od Ivana, Banána a Floa na Czechcore o Fluffu, kterej začínal (nevzpomínám si přesně) zhruba tímhle stylem: "Nevadí nám, že někdo vydělá peníze na festivalu, jen chceme upozornit na to, jak to probíhá." A dvě třetiny následnejch reakcí začínaly stylem: "Proč vám vadí, že někdo vydělá peníze na festivalu?" Připisuju to tomu, že na internetu lidi evidentně ztrácejí schopnost koncentrovat se na text. Bourek a Pe.klo tady nadhodí pár otázek a už jsou z nich rázem inkvizitoři, který Klubovnu prohlašujou za sídlo sekty. To mi připadá zvláštní. Já jsem o hnutí/sektě Hare Krišna nikdy neuvažoval v tomhle ohledu, ale je to prostě zajímavá debata... Doufám, že podobnejch tady bude třeba časem víc.
Aran uv@silver-rocket.org
14. 12. 2010, 10:08
a to neni jen Shelter a Youth of Today... z nasich me napada treba John Ball, ty taky honili inkvizitori na czechcore diskuzich, aniz by kohokoliv z tech lidi kdy poznali a zeptali se jich, jak to vlastne maj...
eco
14. 12. 2010, 09:54
Já to chápu tak, že se Bourek pozastavil nad tím, že některý náboženský symboly jsou tolerovaný narozdíl od jinejch (sám toho budiž příkladem, pokud by teda hraní pod křížem odmítl). Asi to tak je, mně osobně tenhle východní motiv přijde spíš roztomilej. O kříži toho z pochopitelnejch důvodů vím víc, a proto bych měl rozhodování složitější. Vědu bych v tom nehledal, prostě geografický podmínky a dostupnost informací.
Jinak bych teda všem plamenným diskutérům doporučil trochu nadhledu a hlavně doplnění informací, protože jejich téze plavou na vodě, a bojim se, že neznalost a nepochopení plodí víc zmatku, než církve, který jich zneužívají.
John
14. 12. 2010, 09:50