Silver Rocket

NEW MODEL ARMY 16. listopadu v MeetFactory!

ÚV SRR 27. 2. 2024

„Here comes the waaaaar!“ Bílá světla v zaplněném sále, publikum a kapela jsou doslova jedna bytost, klíčový refrén stále aktuálnější skladby duní prostorem. Pocit, který se dá zažít jen na jediném koncertě: NEW MODEL ARMY. Tři slova, šestnáct desek, 44 let (!!!) na scéně. Napříč žánry nenajdete mnoho interpretů, kteří své nejlepší nahrávky dokážou nahrávat v takto pokročilé části svých kariér – ale schválně si poslechněte letošní novinku New Model Army s názvem „Unbroken“. „Unbroken is New Model Army as we know them, which is to say, this is more punk than most of the plethora of groups who ´try´ to be punk in this strangely, and occasionally beautifully, fucked-up modern society. Wonderful stuff,“ píše se v jedné z recenzí. Kapela, kterou v polovině 80. let označila nadšená kritika za „Nejlepší věc v anglickém rocku od dob The Clash“ se po dvou letech vrací do Prahy, dějištěm koncertu 16. listopadu bude tentokrát MeetFactory.

Severoanglický Bradford, začátek 80. let, frustrace z thatcherismu by se dala krájet. Razantně nastupující trio jménem New Model Army, v jehož čele stojí zpěvák a kytarista Justin Sullivan (kvůli úřadu práce se tehdy schovával za pseudonymem „Slade The Leveller“), dává téhle éře charakteristický zvuk: skladby na prvních deskách reflektují Falklandskou válku, nezaměstnanost, třídní napětí. Názvy jako „1984“, „Vengeance“, „Spirit Of The Falklands“ nebo „Tension“ hovoří za vše. New Model Army byli ovšem také mezi prvními, kdo začali do punku vnášet inspirace folkem a soulem – a přidaly se další nálepky: „political-rock“, „goth“, ale i „metal“.

Kapela byla v první části své kariéry několikrát na prahu skutečného komerčního úspěchu, na to ale byli New Model Army naštěstí vždy až příliš „divní“. Přesto: když v roce 1989 vyšla klíčová deska „Thunder And Consolation,“ byla trojice na vrcholu popularity. Kdo by tenkrát řekl, že NMA budou ještě v roce 2022 vydávat alba, která se minimálně vyrovnají perlám z konce 80. let? Ale je to tak: báječná deska „Between Dog and Wolf“ z roku 2013 uvedla novou éru New Model Army, jejímž vyvrcholením je zatím letošní album „Unbroken.“ Přestože Sullivan je jediným zakládajícím členem současné sestavy, nakažlivá energie aktuálně čtyřčlenné party je hlavně na koncertech pověstná – a New Model Army stále s chutí hrají po menších sálech, stejně jako na obřím festivalu v severoněmeckém Wackenu... „Here comes the waaaaar!“