Silver Rocket

SILVER ROCKET SUMMER SYNOD: praktický info

ÚV SRR 29. 8. 2022

Tady je tradiční praktický info k SRSS. Časy, kdy jsem vám sem dávali odjezdy vlaků, jsou pryč – každej se poradí se svým kapesním mozkem, ale na druhou stranu není špatný všechno vidět takhle pohromadě. Následný informace vznikly ve spolupráci se slovutným Holubníkem, takže pocházejí tzv. z první ruky.

Doprava

Kutná Hora je součástí Pražský integrovaný dopravy, takže do města se lze pohodlně dopravit busem i vlakem. Hlavní nádraží je od centra relativně daleko (cca 2 km), vycházkou je to na půl hodiny. Cestou je možný se zastavit v Sedleci v kostnici nebo v nonstopu U Mamuta. Přiblížit se lze do centra taky pomocí MHD nebo motorový vlakový jednotky („čugála“, „šukafon“ „český šinkansen“) z hlavního nádraží směr Zruč nad Sázavou na zastávku „Kutná Hora – město“. Od zastávky už je to na zahradu coby kamenem dohodil. Vlaky do Kutný Hory jezděj od Prahy (přes Kolín), od Brna (přes Havlbrod, Čáslav) a již zmíněná motorová jednotka od Zruče nad Sázavou.

Lze jet i busem: Od Prahy (z Hájů) zajíždí téměř do centra most legendary třiosumjednička (zastávky Kutná Hora, Žižkov, Na Valech – na zahradu je to pak z kopce, nebo Kutná Hora, aut. st. – na zahradu do kopce). Busy jezděj i od Kolína, od Uhlířskejch Janovic…

Pokud je nezbytností auto, určitě neparkujte hned u kostela, ať zbude nějaký místo pro kapely atd. Parkování je o víkendu obvykle bez problémů i v centru. Platí se v pátek do pěti a v sobotu od osmi do dvanácti, jsou to nevelký částky. V neděli je parkování gratis.

Ubytování

V KH je mraky ubytování všeho druhu, stačí trochu googlit. Kdyby i tak někdo tápal, ať se ozve. Níže jenom velmi stručnej průřez pro různou formu kupní síly: Kemp Barbora – stany, karavany; ubytovna AVIA – pro dělníky (lowcost); Bed&Breakfast – kousek nad centrem  (střední třída); Hotel Mědínek – welness included, přímo na náměstí (buržoa); Hotel Lego (pro fajnšmekry). Pokud chcete nějakej osobnější přístup, zeptejte se nás – můžeme se pokusit vás pár rozmístit tzv. v soukromí (= u někoho doma).

Jídlo, pití

Jídlo bude, jak je na akcích v tomto regionu zvykem, veganský a vegetariánský. Kdyby to někoho neuspokojilo, poblíž sou všemožný kebaby, burgry atd. Nejsme někde v Hornim Prdelákově, že ano. Pití bude (padají slova jako jedenáctka nefiltr, za studena chmelená dvanáctka a polotmavá dvanáctka z místních pivních zdrojů, nealkoholický pivo, soda se šťávou a bar s vybranými lihovinami). Vlastní půllitr je, jak to tak bejvá, drobnou výhodou.

Místo

Ano, je to hned vedle kostela, ale farář je náš člověk. Zcela stačí nechovat se tam jako dement. V deset se přestane hrát a někdy kolem jedný bude vhodný zmizet.

Afterparty

O víkendu to v Kutný Hoře v barech a hospodách celkem bzučí, takže afterparty se meze nekladou. Nakonec jsme v památkový zóně Unesco. Solidní podniky jsou Bar Pod Schodama (hned u Vlašskýho dvora, chlastá se většinou aspoň do čtyř), hospoda Na Valech (zavíračka závisí na míře promile a momentálním rozpoložení provozního, dovnitř lze jen na zvonek, protože se tam kouří, hulí a nadává na všechno a na všechny). V již zmíněnym Mamutu to jede nonstop a lze tam podojit forbesy, zaslechnout nějaký to moudro, příležitostně i dostat do držky.

Co dalšího k navštívení

Kdyby chtěl SRSS někdo pojmout jako celovíkendovou záležitost, tak určitě neprohloupí. Centrum je fakt pěkný a to jak samotnym urbanismem (celkem divoce rostlý uličky), tak i některejma konkrétníma stavbama či institucema. Jednim z topů je určitě Galerie Středočeskýho Kraje (GASK), kterou tady po sobě nechal starej dobrej David Rathů (budiž mu tepláky volný). Pěkná je taky zcela nová městská knihovna. I ta Barbora a Kostnice sou dost supr baráky, marná sláva. Dál upozorňujeme na nově zrekonstruovanej Park pod Vlašskym dvorem, naproti přes Vrchlici pak vede příjemná tzv. královská stezka. V okolí je toho samosebou mnohem víc.

Kapely

Nějaký budou, jako obvykle. Zatím přislíbili definitivně účast Gurun Gurun, Lyssa, Fetch!Obřízek, takže by to mohlo mít jistou úroveň. Jedno jméno je ještě v jednání.