Silver Rocket

MICHAEL GIRA a KRISTOF HAHN 3. prosince v Arše

ÚV SRR 20. 6. 2022

Michael Gira sólo? To je leckdy intenzivnější a bolestivější zážitek než koncert jeho legendárních Swans. Zatímco Swans paradoxně nabízejí – při jistém nastavení – úkryt uprostřed hluku, při Girových vystoupeních se není kam schovat. Je tu jen otevřená rána: žádná bariéra mezi emocemi stárnoucího muže a nevlídnou temnotou, která proudí z pódia. A protože Swans jsou momentálně ve stadiu hibernace, vrací se jejich lídr do pražského Divadla Archa opět jen s kytarou a hlasem. Před Michaelem Girou zde 3. prosince jako speciální host navíc vystoupí také jeho služebně nejdéle sloužící spolupracovník, kolega a kámoš, další člen Swans – Kristof Hahn.

Fanoušci Swans ten koloběh dobře znají: na některé ze sólových nahrávek Michaela Giry se objeví na kost ohlodaný motiv (ať už zvukový experiment, nebo textový obraz), který se později doslova zhmotní v sonický atak v podání kompletní kapely. A naopak: jisté části repertoáru Swans se leckdy vrátí do Girova sólového vesmíru v mírně upravené formě. Společný jmenovatel je nicméně vždy předurčen: nořit se do spirály bolesti, znechucení, zmatku a osamění.

Akustická kytara Giru doprovází od druhé poloviny 80. let, kdy Swans objevili, že svět kolem nich se dá ničit a trestat i jinak než jen žhavou lávou brutální noisové řežby. Ať už to pak byly jeho sólové desky nebo později vynikající (a dodnes plně nedoceněná) alba následnických Angels Of Light, Michael Gira postupně objevoval prostor uprostřed písní, kde sídlí jeho oblíbenci jako Leonard Cohen nebo Hank Williams. V Girově podání ale samozřejmě nejde (a nikdy nešlo) o „písně“ v tradičním slova smyslu – i ty nejtišší a nejněžnější pasáže jsou emocionálně drásavé a v nároku na posluchače takřka nelidsky náročné.

Koncerty Michaela Giry jsou svým způsobem (a vlastně nevyhnutelně) velmi extrémní: nenabízí se tu žádné „splynutí duší“ pomocí hudby. Vnitřnosti autora jsou ledabyle poházeny po pódiu, Gira se vědomě rozhodl být SÁM uprostřed plného sálu, akustické litanie připomínají spíše jakési dávné hypnotizující vytržení než hudbu. Zážitek! Ne vždy příjemný (ve smyslu pohlazení po duši), ale rozhodně autentický a osvobozující.

Před svým kolegou a šéfem vystoupí v Arše Kristof Hahn, další klíčová postava Swans, a to nejen jejich novodobé éry – hrál už v roce 1989 na turné Burning World a na albu White Light from the Mouth of Infinity z roku 1990 už působil jako kmenový člen kapely. Jeho steel kytara a drony jsou na albech Swans mocným a klíčovým zdrojem napětí. S Girou Hahn působil rovněž v Angels Of Light a jeho muzikantský životopis je vůbec pestrý: hrál s Thomasem Wydlerem (Nick Cave and The Bad Seeds), Tav Falcem, Alexem Chiltonem, Philem Shoenfeltem nebo v v Pere Ubu. Kristof Hahn je činný i jako tvůrce filmové hudby a ceněny jsou právě jeho vzácná sólová vystoupení. Michael Gira by si jej nevybral jen tak pro nic za nic!

Vstupenky jsou jen k sezení na číslovaná místa. V předprodeji je pořídíte à 660 Kč; na místě v den koncertu (nebude-li vyprodáno) pak za 770 Kč. Online předprodej beží jen na webu Divadla Archa, resp. prostřednictvím systému GoOut.net ZDE. Fyzicky lístky pořídíte pouze osobně na pokladně Divadla Archa v její bežné otvírací době. Uvádí Divadlo Archa ve spolupráci se Scrape Sound, Silver Rocket a Jednotou.