Silver Rocket

Labasheeda (nejen) v Kaštanu

-fst- 20. 4. 2022

Občas si s klucíma z kapely vzpomínáme na některý skvělý koncerty a já se přistihuju, že si u některých vůbec nejsem jistej, jestli jsem je viděl osobně, nebo o nich jen slyšel. Přece jen jich pár bylo. Holt jeden stárne, senilní. A ne pokaždý to je taky událost, jako když jsem třeba na Sedmičce viděl poprvé Astronautalise nebo naopak naposledy Céčka. Labasheeda - foto Oscar Anjewierden Ale pár akcí nezapomenu – Esgmeq, jak hráli v Rock Café, i když jim už vypli proud, skvělej koncert Celan v Matrixu, kde jsem i asi naposledy viděl Squall, hutný Doomriders na Sedmičce, smršť Dÿse na KRH Festu v hostivařský Sokolovně, poprvé OTK na Cibulce, a tak bych moh pokračovat. Sem starej, tak toho bylo dost.

Když nám před časem do Kaštanu přišla nabídka udělat tu holandskou Labasheedu, automaticky mi naskočilo jejich červený debutový CD a jak k němu hráli na Sedmičce a jak mě to tehdy totálně dostalo. Myslim, že mě tam tehdy vylákal pan Krejča. Jasně – trochu v tom něco sehrála moje slabost pro ženský a housle na pódiu, ale určitě to nebylo jen to. To střídání podivně melodickejch ale zároveň divoce zběsilejch pasáží (kolega Bugrr má pro ně moc hezký termín, že to „zní nemocně“) ala Sonic Youth a těch naopak až uklidňujících, jaký uměli Sebadoh nebo Pavement... to prostě drápek zasekne. Kdy to bylo si nepamatuju, ale vzhledem k tomu, že jsem si teď našel, že to album vyšlo na podzim 2006, muselo to být nějak krátce potom, čili tak bratru před patnácti lety...

Myslim, že jsem na tu desku dokonce i pak psal recenzi, nejspíš na FreeMusic, který už někdy tehdy převzala po Ovsovi Apačka...

Takhle nějak to asi tehdy vypadalo:

Ten koncert v Kaštanu loni každopádně nevyšel kvůli lockdownu. Ale teď bude další pokus. Labasheeda samozřejmě za ty roky nějakou cestu ušli, mimo jiné těch vydaných alb mají zatím pět, k tomu tři EP – zatím poslední deska Status Seeking je ze září 2020, a loni ještě stačilo vyjít EP Old Traditions. Pořád u toho jsou zpěvačka, houslistka a kytaristka Saskia a kytarista Arne, zatímco rytmika se mění každou chvíli. V Kaštanu zahrajou 11. května, o den později v ostravském Docku, další den v rožnovské Vrátnici a 14. května v Soulkostele.

V Kaštanu je podpoří jednak Fetch!, který ještě dodnes vzpomínají, jak s Labasheedou už kdysi hráli jako mladý ucha, a pak taky Overdrive In My Handbag. Což už není sama Julča, jak jste ji nejistou mohli vidět třeba na SRSS, ale už trio, kde mimochodem za bicíma sedí Hussar junior.

A protože jsem už nejen senilní, ale i sentimentální, tak jednak těch vzpomínek zanechám a jednak řikám naprosto bez přehánění, že každej, kdo v tý současný návštěvnický mizerii toho 11. května dorazí, mi udělá fakt radost.

Novej klip:

-fst-