Silver Rocket

SRSS: Kanada vs. Česká Kanada

Töhötöm 24. 8. 2020

Penikov leží v samotným srdci tzv. Český Kanady, to je fakt. K vidění je tam toho dost, to je taky fakt. Někdo by možná mohl mít pocit, že se jedná o určitou náhražku za plnohodnotný památky (například v Českým Rudolci stojí hned u silnice zámek, kterýmu se říká „Malá Hluboká“, ale je jasný, že je to ve skutečnosti „Hluboká pro chudý“, Slavonice jsou zase „Telč pro chudý“, Landštejn je „Rabí pro chudý“, a takhle bychom mohli pokračovat, protože tenhle trend je nám dost sympatickej), ale jedná se o něco jinýho. Tahle část země je vlastně dobytý území, kam musely v roce 1918 vstoupit vojska tatíčka Masaryka, aby místní neklidný obyvatelstvo udržely v republice. Nebudeme ale pitvat pohnutý osudy Sudet, nás zajímá, proč se do toho proboha zamontovala Kanada.

Může za to člověk jménem Jaroslav Arnošt Trpák, rodák z nedalekýho Jindřichova Hradce, voják, novinář a světoběžník, kterej psal o autech, Indiánech, letadlech a podobně. A ve 20. letech strávil rok v Severní Americe, odkud si mimo jiné přivezl marketingovýho ducha. Tehdy to byla nová věc a Jaroslav, kterej toužil po tom, aby se jeho rodná hrouda stala centrem turismu, marketingovou metodou vyřešil problém, jak uspokojit touhy Čechoslováků po exotice a zahraniční dovolený a současně je všechny přinutit, aby se vydali utrácet peníze do jím preferovanýho kraje. Začal mu říkat „Česká Kanada“.

Takže je to zase ten klasickej místní trik, „Kanada pro chudý“. My tu ale máme problém… Jak tohle vysvětlit našemu javorovýmu světoběžníkovi, kterej si vzal do hlavy, že se letošní SRSS bude konat v trochu menším ekvivalentu jeho domoviny? A navíc je tu další problém: místní ke Kanadě nijak netíhnou, nikde nevlajou červenobílý vlajky, dačickej a slavonickej hokej nic moc, lidi si tady mnohem víc připadají jako… Mexičani.

Měli jsme o tom dost zajímavou debatu, točilo se to kolem toho, jak trávit čas na kanadským venkově a jak zabít nudu, a jestli je to v Český Kanadě podobný.

Kanaďan: Kanada obecně je strašně, až bolestivě nudná. Jediná záchrana před tou nudou jsou tzv. field parties, což spočívá v tom, že najdeš někoho, kdo koupí alkohol, a jedeš s kamarádama autem na nějaký pole. Tam potkáš stovky tobě podobnejch, pustíte na plný koule autorádio, chlastáš, pobliješ se, dáš někomu do huby a počkáš na policajty, až přijedou a všechny pošlou domů.

Mexičan: Hele, Slavonice jsou Mexiko. Po válce, když museli odejít Němci, se sem přistěhovala spousta lidí ze Slezska, a to hovoří za vše. Není to spořádanej region, poslechni si místní, jak o tom smýšlej. Mexiko jako symbol něčeho, kde si každej dělá, co chce. Ale field parties jsou super, tady se něco podobnýho původně odehrávalo na renesančním náměstí, jezdilo se na motorkách a kluci měli i bouchačku.

Kanaďan: Pak máme v Kanadě rádi demolition derbies. Přihlásíš se do soutěže s autem, jezdíš a snažíš se nabourat a rozbít všechny auta kolem tak, aby už nebyly schopný pohybu. Poslední auto, který ještě může jet, vyhrává.

Mexičan: Hele, tohle ne. Tady se hodně věnujeme keramice a najdeš tu větší koncentraci antikvariátů na metr čtvereční než v Praze. Tohle je typická nabubřelost Severoameričana. Mexiko je nekulturní póvl, zatímco na severu je civilizace. Ve skutečnosti je to tak, že my čteme a tvoříme, vy rozbíjíte auta.

Kanaďan: Super zábava pro každej věk je schovávaná v kukuřičným poli. Ty kytky jsou tři metry vysoký, dá se tam úplně zmizet. Pokud tušíš, kde se někdo schovává, můžeš po něm hodit „dirt bomb“, což jsou kusy bláta, který se při nárazu rozprsknou.

Mexičan: Tady sice může každej, kdo není odsud, dostat přes držku, ale jinak si tenhle kraj potrpí spíš na kulturu: hudební festivaly, filmový festivaly, kulturní léto, dokonce se sem stěhujou různý divadelní spolky, fotografové, umělci a podobně. Funguje tu klub Barák, abysme nezapomněli na punk, to je v tomhle kraji legenda, a parties v Penikově jsou taky dost pověstný.

Kanaďan: U nás je hodně lesů a jezer, takže máme problémy s komárama a bzikavkama, těm říkáme deer flies. Naštěstí někdo vymyslel úžasnou hru, která nevyžaduje mozek a dá se hrát doma. Jmenuje se crokinole a je to tak populární, že můžeš jít na turnaj do hokejový haly.

Mexičan: Hele, když je moc komárů, tak se chodí na Tondu Panenku, kterej promění každou penaltu a la panenka.

Kanaďan: Oblibená činnost všech Kanaďanů je stát ve frontě – slušně, dobrovolně. V poslední době se to stalo ještě víc popularní, a to natolik, že i Američani začali tenhle zvyk praktikovat.

Mexičan: V tom případě se těším, až se spořádaně potkáme v Penikově ve frontě na kapely a pivo!

Dámy a pánové, SRSS se koná v sobotu 29. srpna ve stodole v Penikově! Těšíme se na vás a uvědomte si prosím, že nejste v Kanadě, ale kousek od Mexika, a zkuste neroztřískat ty epochální obří skleněný okna, pocházejí z legendárního bufetu v pražským paláci Koruna.