Silver Rocket

Od Intra k Povodí Ohře – Sisi debutuje vzpomínkovou prózou Projdeme se pamětí

ÚV SRR 27. 7. 2020

Foto: Mária Karĺaková Po návratu domů vzniká v rychlém sledu pásmo textů. První najde má mladá, krásná, snědá, poloněmecká přítelkyně.
„Jirko, co to je?“ V rukou svírá papír pohozený na pianu.
„Hit.“
„Tohle? To sotva! Čistím si zuby nehtem, přestože mám doma na polici v koupelně dentální nit.“ S nemalou dávkou cynismu svou recitaci přehrává. „Kdo bude další, to je mi jedno, hlavně, že mně dorostou nehty.“
„Skvěle.“ Tleskám. „Slyšíš to? Hit!… Víno?“

Nejhlouběji se zapsali Esgmeq, o podobný zářez usilují Povodí Ohře, emocionálně nejdál zašel v Esoasisi, ale jeho nová kniha neopomíjí ani humpolácké pokusy v kapelách Intro a Maniak. Jiří „Sisi“ Sochor je známý jako frontman a textař všech zmíněných kapel, teď svou tvůrčí minulost zúročil ve svém literárním debutu.

Projdeme se pamětí nabízí jednak texty ze všech etap jeho tvorby, ale v prozaickém vyprávění zachází Sisi mnohem dále – od zápisků z kapelní dodávky míří ke geniu loci Chebu i Plzně, z backstagí vyšlapuje do ulic ke všem zapomenutým a inspirujícím existencím.

Knihu, která vychází pod hlavičkou labelu Naše desky, doprovází ilustrace Davida Pilipa i hudební retrospektiva, která se nebojí odhalit primitivní začátky Sisiho tvorby, bez nichž by nebyl jedním z nejvzývavějších textařů dneška. Na webu sisi9320.bandcamp.com je ke stažení za dobrovolný poplatek jedenáct skladeb, které je příhodné aplikovat nejen při četbě knihy. Ta je k dostání tamtéž, o dalších distribučních místech budeme informovat na facebooku a twitteru portálu Aardvark.

K mání samozřejmě i tady v sekci Knihy na webu Silver Rocket: https://www.silver-rocket.org/obchod/k/knihy

Jiří „Sisi“ Sochor
Projdeme se pamětí
Naše desky, 2020, 142 stran
https://sisi9320.bandcamp.com/
https://www.the-aardvark.cz/

Foto: Mária Karĺaková

Foto: Mária Karĺaková

Foto: Mária Karĺaková