Silver Rocket

OR a VLNĚNA - Smutný stroje a Malý ohně

Töhötöm 22. 6. 2020

Vlněna už před časem přerušila pupeční šňůru, která ji spojovala s Brnem, ale nijak nepřerušila duchovní spojení s transcendentním zdrojem geniálních písní. Fabriku ve čtvrti Trnitá vyměnila za holešovický Maniny a výsledkem je osm novejch (božích) songů a pořádná porce velkoměstský poezie. Burácí to tak akorát, aby nezmizelo, že se jedná vlastně o hezký písničky, ale současně dost na to, aby se při poslechu pravidelně dostavovala husí kůže. Tohle – ruku na srdce – umí jen málokdo podobně dobře jako tihle kluci. Kdo někdy vracel v některý večerce u Dělnický prázdný flašky, aby si mohl koupit levnýho lahváče a v klidu si ho vypít v decentně homeless prostředí na ušmudlanejch schodech pod Libeňským mostem, ví přesně, o čem je řeč. Kdo to zatím neudělal, dostává k tomu teď ideální soundtrack (a musí sebou hodit, než tam všude budou stát kanceláře a oplocený kondominia s terasama).

Nová deska Vlněny se jmenuje Malý ohně, její katalogový číslo je SRR 108 a ve fyzický podobě vychází na blyštivý kazetě a klasicky v MP3. Poslouchat online a objednávat můžete ZDE.

V jednom filmu byla scéna, ve který se kdosi ptal, jak vypadá Tom Cruise (dotyčnej byl trochu mimo, žádný celebrity neznal a tak). A odpověď zněla: Tom Cruise vypadá jako Tom Cruise. Nás ovšem zajímá něco jinýho: jak zní třetí deska Or? Odpověď je: Or znějí jako Or. Pořád je to kapela, jejíž název zadáte do Googlu a jste v háji, pořád je to kapela, kterou poznáte po několika prvních tónech hudby… a pořád je to kapela, na kterou jsme mimořádně pyšný, čím dál tím víc. Desky jako Smutný stroje (takhle se to jmenuje) jsou naše mise, přesně kvůli tomuhle Silver Rocket pořád existuje. Kapela ve vrcholný formě, osm skvělejch věcí, zvuk bez komentáře, ultimátní zkreslený zvuky střídají klidnější polohy s neopakovatelnou atmosférou, skvělá práce s třema hlasama, v geniálně znepokojivejch textech najdete slova jako "šavle", "sliznice" i "protne". Tohle je – omlouváme se za neskromnost a velký slova – parádní deska zcela originální kapely, kterou by měl každej slyšet. Nejlepší věc, jakou Or zatím udělali (a to je, když uvážíte, jaký byly první dvě desky, co říct).

Or a jejich Smutný stroje mají katalogový číslo SRR 104, vycházejí v MP3 a jako 12“ LP s mimořádně povedeným obalem od Michala z Fetch! Online stream a nákupy ZDE.

A ještě jednou připomínáme: dvojitej křest v pátek 26. června v Underdogs, zahrají Vlněna, Or, Tábor.