Silver Rocket

NEW MODEL ARMY - přesunuto na říjen 2021

Aran 5. 6. 2020

NEW MODEL ARMY (UK)
pátek 29. 10. 2021 v 18:00

Lucerna Music Bar
Vodičkova 36, Praha 1

 

NEW MODEL ARMY. Tři slova, patnáct desek, čtyřicet let. Oslavy tohoto jubilea měly proběhnout v rámci evropského turné v roce 2020, ale svět byl proti – tuhle kapelu ale nic nezastaví a my si rádi počkáme na nový termín, kterým je pátek 29. října 2021. NEW MODEL ARMY – to je kapela, která nikdy nepatřila k mainstreamu, ale bez které by byla celá post-punková hudba nepoměrně chudší. Kapela, jejíž fanoušci vytvořili během čtyř dekád Rodinu. Kapela, kterou v polovině 80. let označila nadšená kritika za „Nejlepší věc v anglickém rocku od dob The Clash.“ Kapela, která „na stará kolena“ překvapivě nahrává jedny z nejlepších alb své kariéry. New Model Army se po pěti dlouhých letech vrátí do Lucerna Music Baru, kde během speciálního tříhodinového (!) setu představí průřez všemi svými nahrávkami. Klub bude otevřen od 17:00, koncert začíná v 18.00!

Severoanglický Bradford, začátek 80. let, frustrace z thatcherismu by se dala krájet. Razantně nastupující trio jménem New Model Army, v jehož čele stojí zpěvák a kytarista Justin Sullivan (kvůli úřadu práce se tehdy schovával za pseudonymem „Slade The Leveller“), dává téhle éře charakteristický zvuk: skladby na prvních deskách reflektují Falklandskou válku, nezaměstnanost, třídní napětí. Názvy jako „1984“, „Vengeance“, „Spirit Of The Falklands“ nebo „Tension“ hovoří za vše. New Model Army byli ovšem také mezi prvními, kdo začali do punku vnášet inspirace folkem a soulem – a přidaly se další nálepky: „political-rock“, „goth“, ale i „metal“.

Kapela byla v první části své kariéry několikrát na prahu skutečného komerčního úspěchu, na to ale byli New Model Army naštěstí vždy až příliš „divní“. Přesto: když v roce 1989 vyšla klíčová deska „Thunder And Consolation,“ byla trojice na vrcholu popularity. Kdo by tenkrát řekl, že NMA budou ještě v roce 2020 produkovat nahrávky, které se minimálně vyrovnají perlám z konce 80. let? Ale je to tak: báječná deska „Between Dog and Wolf“ z roku 2013 uvedla novou éru New Model Army, jejímž vyvrcholením je zatím loňské album „From Here,“ které Sullivan a spol. nahrávali ve studiu na malém norském ostrůvku Giske, za jehož prosklenými zdmi buší do skalnatého pobřeží severní Atlantik. „Nikdy jsme se nemohli rozhodnout, jestli jsme vlastně ´Thunder´, nebo ´Consolation´,“ charakterizoval jednou New Model Army sám Sullivan: „Ale život se vlastně skládá z obou, takže je to v pohodě.“

Přijďte 29. října 2021 do Lucerna Music Baru: New Model Army slaví své 40. narozeniny (a jeden rok navíc) jen jednou…