Silver Rocket

Silver Rocket Summer Saga: historickej úvod

Töhötöm 30. 6. 2005

První hrad postavili hluboko v lesích někdy po roce 1250 příslušníci rodiny Buziců. Jeho německý jméno znělo Bettlern, latinský pak Mendicus. V roce 1336 ho směnili s českým králem Janem (ano, ten co z boje neutíká) za jinej pochybnej majetek. Hrad si pak oblíbil král Karel (ano, otec vlasti), kterej se tu často zastavil při svejch cestách do Říše (ano, k těm úděsnejm Teutonům). Jeho syn Václav (ano, bratr lišky ryšavé) ho už považoval za jednu ze svých rezidencí – dokud roku 1395 neshořel.



Tehdy nechal Václav postavit druhej hrad – nedaleko, na kopci. Václav si chtěl udělat fakt pohodu – proto byl novej hrad pojatej velkolepě, mohutně a moderně. Jeho název má symbolickou souvislost s rouškou středověkejch lazebnic (ano, Václav byl chlívák). V pozdějších letech se tu vedly teologický spory (ano, pak to skončilo aktivitama mistra Jana). Po Václavově smrti převzal hrad Zikmund (ano, ta svině, liška ryšavá) – a ten ho začal zastavovat a prodávat. Husiti (ano, tamti z Tábora) ho ovšem nevyplenili, dělali jen bordel v podhradí.



Dvě další století šel hrad z ruky do ruky. Mezitim v roce 1530 zase shořel ten starej hrad dole, a z toho se už nevzpamatoval. Je z něj od tý doby ruina. Poslední král, kterej na horním hradě přenocoval, byl degenerovanej Habsburk Rudolf (ano, ten co vypadal jako Werich). Za třicetiletý války to vypadalo, že hrad vydrancujou Švédové (ano, předkové Matse Sundina a Björna Borga). Sláva hradu ale postupně upadala. Majitelé se střídali, stavba chátrala. V 19. století se tu začali poflakovat básníci a podobná verbež, který si nechávali růst fousy a malovali obrázky, jako třeba Mácha (ano, ten co psal ty věci). Poslední majitel hradu, člověk jménem Colloredo-Mansfeld, ho v roce 1925 předal československýmu státu, kterej ho zase přenechal Klubu čs. turistů (ano, tatrankožrouti).

Pak už si jen pořídili medvědy (ano, ty, co k nim 6. srpna NIKDO nepolezete)… a tohle historicky významný místo to dopracovalo až tak daleko, že na jeho druhým nádvoří se odehraje Silver Rocket Summer Saga.



Doufáme, že jste si už zařídili volnej víkend – očekáváme vás v sobotu 6. srpna na hradě Točníku. V gotickym prostředí budou hrát dějinama omlácený rytíři OTK, Gnu, Ememvoodoopöká, Wollongong, Lyssa, Esgmeq a Děti deště. Další praktický informace hledejte časem tady. Těšíme se na vás!