Silver Rocket

Silver Rocket Summer Six Six Six: historicko-motoristická odbočka

Töhötöm 15. 7. 2006

Žít a přežít dlouho znamenalo umět se pořádně ohánět čímkoliv, co bylo po ruce. Zapomeňte na rytířský souboje z filmů a krásný literatury, kdy se nejdřív dlouze řeční a pak se vede férovej boj. Na to nebyl čas. Konflikty se řešily drsně, rychle a přímočaře. Prostě nejčastějc bylo třeba někoho praštit: klidně zezadu, hlavně účinně. A taky bylo potřeba sám sebe chránit. Když někoho vezmu něčím po hlavě, pokud to dotyčnej přežije, pokusí se mi to vrátit. Proto vymyslel nezdolnej lidskej duch jeden ze symbolů středověku: BRNĚNÍ.


Hromada šrotu? Ne, druhá kůže chlapa.

Koho to někdy v životě nefascinovalo? Rytíř v brnění, na koni ověšeným železem, s přilbou nebo helmou, která nahání strach každýmu, kdo se na ni jen podívá. Všechny ty kbelíkový, turnajový a kdo ví jaký modely, řádně omlácený zbraněma nevěřících psů nebo cizáckejch zaprodanců.


Férovej chlapík, jeden z nás. Jednoduchej model. Ale respekt!

V anglickým filmu Excalibur je scéna, jak Uther Pendragon, díky Merlinovu kouzlu proměněnej v Gorloise z Cornwallu (kterýho mezítím Utherovi lidi dost hustě oddělali), vstupuje do ložnice Gorloisovy ženy Igraine, aby s ní zplodil budoucího krále Artuše. Jde o jedinej detail: když se Uther poměrně nekompromisně „zmocnil“ těla Igraine, ten člověk se ani neobtěžoval si odložit brnění! A jaký to bylo brnění!!! Zvířecí zobák na helmě a na každým kloubu osten zahnutej jak prase. Uther jen zabodnul ostny na kolenou do kožešiny před krbem, kde ležela Igraine, aby měl oporu pro svoje aktivity, a pak… tohle bylo mnohem víc než brnění. Tohle bylo vytúněný brnění.


Tohle už je potúněnej model. Je jasný, že slabší povahy odpadaj, jak to uviděj.

Když se podíváte na obrázky kolem, musí vás ta souvislost praštit do očí. Někdo nejezdí autem vůbec, někomu stačí stará omlácená škodovka, někdo preferuje bezpečný rodinný auto, jinej chce ohromit monstrózním terénním vozem, někomu je tohle všechno málo – a z takovejch lidí se stanou tuningoví nadšenci.


Pokročilej tuning. Možná malinko zženštilý, ale rozhodně zaujme.

Co z toho má vlastně vyplynout? Dvě věci. Až příště někde na českejch silnicích kolem vás projede nějaký silně upravený auto s falešnejma výfukama, nízko posazený, se spojlerem jako vozy F1, tlustejma gumama, kastlí olepenou blyštivejma samačkama, v kufru s obří aparaturou a bude vydávat zvuky jako raketoplán, s úctou smekněte. Tohle jsou totiž Utherové Pendragoni současnosti a jeden z nich bude třeba otcem dalšího Artuše.


A tohle z toho máme dneska. Krása, ne?

A druhá věc: tady si stahujte osvědčený a oblíbený povolení ke vjezdu do areálu Točníku. Vřele doporučujeme si tohle vytisknout a nechat viditelně v autě, aby vás a vaše káry pak nikdo nebuzeroval. A trochu se těm vašim vrakům věnujte, strobáče ve světlech a něco modrýho podsvícení na podvozku nikoho nezabije. A opakujeme: SIX SIX SIX, TOČNÍK, 29. 7. 2006

Stay tuned.