Silver Rocket

Isis očima Ivana

ÚV SRR 9. 11. 2009

Některý věci jsou nesmazatelně vrytý v bance vzpomínek. V roce 2001 jsem trávil pár hodin v neznámým bytě s partou indie hipízáků, jejichž muziku od určitýho momentu nenávidím, snad ani ne kvůli jejich tvorbě, ale přetvářce, která doprovázela každou jejich větu.

Majitel bytu disponoval kolekcí hudebních DVD, mezi kterými byl i záznam festivalu, pro mě v tý době neznámých indie rock kapel a kvikoprdů. V seznamu figurovali i Rocket From the Crypt a Isis - kapely, který jsem znal, měli můj respekt, ale moje koncentrace byla zaměřená jinými směry.

V momentě, kdy začali hrát Isis, mi zrychlil tep. Isis v počátečních fázích nezněli tak magicky jako na posledních třech deskách. The Red SeaCelestial disponují až neandertálskou energií a silou. Moje oči a uši hltaly každej pohyb a tón a zpoza mě se ozvalo: "Vždyť hrajou dokola pořád jen dva akordy." Nechal jsem to beze slova plavat, ale v hlavě mi vyskočil červenej vykřičník, kterej hulákal do všech koutů: "O to tady jde, ty demente!"

Je sucho, chladno, těžko najít emoce v inverzním prostředí, který postrádá energii. Ty, který milujete, jsou tisíce kilometrů daleko a při pokusu o komunikaci musíte čelit chamtivosti svýho operátora, kterej vám nadělí jinej bonus než jste čekali. Najít rovnováhu vyžaduje trénink a cesty k ní vedou z všemožných sfér. Mně pomáhá ona - Isis. Nekompromisní a se vzpřímenou hlavou na svojí cestě, která dokáže zrcadlit poušť, cestu ke klášteru v Himalájích i dálnici před katastrofou.

Pokud má v undergroundové subkultuře existovat kapela, která dokazuje, že je možné jít svojí cestou a bez kompromisů plnit svoje vize toho, jak znít a bez pomoci přicmrndávačů, snažících si utrhnout svoje sousto na cizí dřině, vydávat svoje desky a projekty, pak Isis jsou jednou z nich. Je to už 12 let, kdy je slyšet o labelu Hydra Head, kapelách Isis, MGR, Greymachine, Jodis, Spylacopa, The Gersch, Old Man Gloom, Red Sparowes, Mamiffer a dalších. Všechny tyto projekty jsou protkány stejnými jmény, budujícími temné impérium, které je bezednou inspirací tisíců dalších.

Listopadovej koncert v Akropoli bude smrtící zkušeností pro všechny zúčastněné. Tak jako pokaždé, i tentokrát si Isis pečlivě vybrali, kdo bude sekundovat po jejich boku. Dälek- temnej politickej hip hop, kterej je moc tvrdej pro hip hopery a Mamiffer - soundtrack jámy duše. Dokonale protkanej a drásající večer. Vše precizně načasováno.

Isis očima Arana: http://www.silver-rocket.org/news/1296

Dälek očima Töhötöma: http://www.silver-rocket.org/news/1299