Silver Rocket

Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři?

Jméno: Email:
Jako že bych někdy viděl Unbroken na živo, a natož v praze, se mi kurva nikdy ani nesnilo!
Vikak8nek 24. 1. 2012, 14:34
Ano, Unbroken. Splnění jednoho z mých největších snů. Ten koncert bude totální masakr.
Banan xmr.bananax@seznam.cz 24. 1. 2012, 14:28
kurva vole, unbroken!!!!!
dav 24. 1. 2012, 14:17
Aha, tak Bourek mě předběhl, takže všechno vysvětlený, sorry.
Aran uv@silver-rocket.org 24. 1. 2012, 14:13
Tak ještě teda úplně srozumitelně: Bonusovy desky vyšly na Starcastic/Deadred, nikoliv na Silver Rocket. Bourek taky ze SR v létě odešel - V DOBRÝM. Takže musíme zklamat všechny, kdo očekávají, že...

1) ...budeme obhajovat, jak je OK zúčastnit se večera, jehož generálním partnerem je OSA. Protože to se z našeho pohledu obhajovat nedá, to bysme si srali do huby.
2) ...budeme Bourka nějak vyhazovat z hárkóru a exkomunikovat ze scény. Dělá si teď dobře a na sto procent svojí věc (a dělá jí fakt dobře!), jen je to prostě jiná věc, než o kterou se snažíme my.

Hodně štěstí všem.
Aran uv@silver-rocket.org 24. 1. 2012, 14:12
Čau všem,
mluvil jsem teď s Banánem a evidentně neni, to co jsem udělal, jasný. Zkusim to nějak ve zkratce vysvětlit - omlouvám se, že sem nechodim a to fórum nečtu. Kluci tady několikrát řekli, že jsem ze SR odešel, že za to nemaj žádnou odpovědnost a že tuhle věc je potřeba řešit se mnou a někde jinde - a já bych byl rád, aby to tak bylo, z tohodle důvodu jsem i odmít Aranovu nabídku na rozhovor. Nicméně kdokoliv z vás mě může kontaktovat a já s ním o tom budu mluvit, jako o čemkoliv.

Takže: já rozumim tomu, že je legitimní existence instituce, která se zabejvá právama autorů. Zároveň ale zásadně nesouhlasim s tim, jakym způsobem OSA funguje (těch věcí je spousta: presumpce viny, bojkot creative commons, povinnost odvádět i za koncerty nezastupovanejch umělců, podpora SOPA/PIPA/ACTA, doživotní členství, povinnost platit i za benefiční vystoupení atd.) a snažim se na to konto něco dělat. Nejsem právník a nerozumim tý legislativě, takže mi zbejvá akorát nějaká praxe - vydávám věci v alternativní licenci Creative Commons (je jich na webu k dispozici celkem 21, a většina z nich je k volnýmu stažení, jedna jako plnohodnotnej bezplatnej stream), mluvim o významu a přínosu sdílení, dělám projekty jako Konec civilizace nebo koncerty Plugnplay, který byly koncipovaný a prezentovaný jako ilegal art, podílel jsem se na přípravě výstavy Free Culture, která putuje po knihovnách a školách, shodil jsem svý weby v rámci STOP SOPA BLACKOUT atd. Nejsou to žádný revoluční momenty, spíš drobná pozitivní práce, která má ale (podle mě) smysl. Určitě se mnou nebude OSA chlubit, naopak jak sem Monika poslala ten odkaz - Creative Commons si toho všimli a chápou ten význam.

Poslední tři nebo čtyři tejdny jsem tuhle situaci konzultoval s právníkama a aktivistama a snažili jsme se vymyslet jakým způsobem případně smysluplně reagovat. Bohužel celej ten problém s OSA je příliš složitej. Většinu věcí jim nařizuje zákon, který je zase z větší části převzatý z mezinárodních smluv a práva EU - takže pokud chceš korektně kritizovat, bohužel se to nevejde do dostatečně srozumitelný zkratky. Dalo by se říct, že "OSA uplatňuje blbá pravidla způsobem, který jejich blbost nijak nezmírňuje a to všechno ve jménu zákona", ale s tím se daleko nedostanem, jakkoliv je to pravda. Znamená to buď pustit se na tenkej led diskuze, která bude z mojí strany stát na nějakejch etickej dojmech - a ze který logicky musim vyjít jako poraženej, protože nebudu mít relevantní argumenty, což samozřejmě prospěje hlavně OSA - a nebo udělat něco konkrétního, pozitivního - jako třeba sdílet oceněnou desku v licenci, kterou OSA ignoruje nebo zesměšňuje. A právě v tom celym kontextu tý ceny a toho jak je to exponovaný to celý dostává teprve smysl.

A ten smysl to nemá proto, že bude někdo nasranej, ale proto, že někdo bude přemejšlet, proč na to Bonus reagoval tim že tu desku uvolnil a proč zrovna s touhle licencí, co to vůbec je Creative Commons atd. Že je OSA mrdka, jak píše Banán, je pravda, ale neni to argument a hlavně to tim nekončí.

Díky.
Bourek martin@cartonclan.cz 24. 1. 2012, 14:05
Negotiator: Naprosto souhlasím, že v tomhle ohledu udělal Bourek opravdu nedocenitelnou práci. Nicméně podle tvé poslední věty bych si mohl myslet, že tedy nemá cenu bojovat s tím, co je kolem nás, protože nic není víc "transparentní" nepřítel, než "systém". A měl jsem za to, že poselstvím Martinových desek je právě to, že tenhle boj (at už na jakékoliv úrovni) smysl má.
Banan xmr.bananax@seznam.cz 24. 1. 2012, 13:24
Monika přesně pojmenovala co v případě dohadů kolem ocenění od OSA dělá z komára velblouda. Martin pro zničení téměř výhradního monopolu jedné autorské organizace udělal sdílením oceněné desky nejenom jasné gesto, ale zasáhl molocha na citlivém místě. O tom, že se jedná o hroutící se kolos svědčí i to, že odpovědní lidé pracující pod křídly Ochranného svazu, ve svém úřednickém způsobu myšlení nedohlédli důsledek předání poměrně zajímavé částky, kterou zdravě uvažující laureát určitě využije naprosto v souladu s vlastním nejlepším přesvědčením. Tohle je přeci víc než v pořádku, bez ohledu na touhu po neustálé konfrontaci s něčím tak chimerickým jako je transparentní nepřítel. Shodneme se?
Negotiator 24. 1. 2012, 13:16
Přesně jak píše Tomske. Pokd to někoho tak hrozně zajímá, myslim, že má osumsetpadesáttisícosumsetpět příležitostí se na to Bonuse zeptat osobně.

Tak a teď mi někdo zasvěcenej řekněte, že nemám haluze, když mezi dubnovejma koncertama vidim UNBROKEN v Akráči!
Vikak8nek 24. 1. 2012, 12:52
Taky rozumim, když se na to někdo ptá. Rozumim i tomu, když to někoho sere a vim taky, co ho na tom sere. Ale já, konkretně v tomhle případě, když se vynořim z těch mediálních a zprostředkovanejch informací, tak mi nad tou hladinou zustava Bourek, kterého znám, vim jakej je, vim co dělá a jak to dělá.

Tmsk 24. 1. 2012, 12:48
Banán: To je jasný, s obojím souhlasím
Monika 24. 1. 2012, 12:45
Ok, dost jsem se tomu bránil, ale přeci jen. Podle mě je v tomto případě legitimní, že se na to někdo ptá. Já totiž považuji OSA za vyděračskou organizaci, která reprezentuje vše, co se mi příčí. A která svým jednáním a vystupováním mnohdy zabíjí aktivitu lidí, kteří prostě jen chtějí dělat věci po svém. A s tím mám opravdu problém.
Banan xmr.bananax@seznam.cz 24. 1. 2012, 12:38
"Protože tady bych čekal lidi, který o tom přemejšlej." (Jožin)
Já taky.

denní tisk, (...), začlo to havlem (tyvole divný jména, ale lidi zřejmě jste): Bonus. Bonus vyhrál. Bonus vyhrál cenu hudebních kritiků. Bonus vyhrál cenu hudebních kritiků, jejíž součástí bylo 60 tisíc od OSA. Od který věty se začínáte ošívat? Štítíte, příp. bojíte se čehokoli, co je za hranicema „vašeho světa“, nebo máte nějakej konkrétní argument?

Já sama jsem dost přemejšlela jedině nad tou poslední (s tím předchozím problém nemám - hudební kritici pro mne nepředstavujou žádnej z principu škodlivej spolek a Bourkova „konfrontace s mainstreamovou kulturou“ je podle mne smysluplnej čin - nevím, proč by měl člověk svý vidění světa izolovat před lidma se zdánlivě jiným viděním světa – jakej to más smysl? Neznamená to přece plácat se s nima po zádech, naopak.), proto jsem dost lačně sledovala různý Bonusova prohlášení a zajímal mě jeho postoj. Nejsem jeho bezmejznej obhájce a tohle PR si u mne nezaplatil, ale neshledala jsem se v jeho názorech s žádnou nekonzistentností. Bourek dostal peníze od organizace hájící copyright a reagoval na to tak, že svoje dílo copyrightu zbavil. Mně to přijde famózní a vtipný a mnohem hrdinštější než zůstat doma (pak by samozřejmě na obou březích řeky bylo zase všechno dobrý a jelo by se dál). Nepřijde vám skvělý, že názor, kterej zřejmě sami zastáváte, se promítl do konkrétního činu, kterej může oslovit spoustu lidí? (http://www.creativecommon…) Že je zásadní rozdíl mezi grantem a oceněním jsem si dokázala uvědomit i sama bez jeho pomoci.

A: ať už je váš pohled jakejkoli, možná by nebylo špatný mít při vaší etický arbitráži na paměti, že Bonus je (jako vy) taky jenom člověk (mající mj. emoce). Vyvrhel mezi dvěma světy, ale aktivní
Monika monika.brejchova@gmail.com 24. 1. 2012, 11:51
Ahoj všem, plánujem tenhle čtvrtek (26.) vyrazit s kámošem na Cosmic Psychos do Berlína. Jsme 2, takže by bodnul někdo abychom naplnili auto. Kdyby chtěl někdo jet, kontakt na mě je vosa@centrum.cz, tel. 724330918.
vosa vosa@centrum.cz 24. 1. 2012, 09:19
Nevěřil bych, že kapela BEZ POŘADÍ bude mít takovej úspěch v žebříčcích
Zebra 24. 1. 2012, 05:41