Fuk řiká: zabalte to pánové, nic jste nepochopili a hovno tomu rozumíte, nejdřív musíte chápat trh, pak se na něm uplatníte
kdyby to někdo neměl chuť číst
12. 3. 2010, 00:47
Vydávání desek financovat ze zisků ČEZu!
babo raťh
12. 3. 2010, 00:33
to je fajn, ale malokdo te muze brat vazne s tak debilnim nickem
janek nemanic
12. 3. 2010, 00:26
srr klub je myslim chytrej nápad. máte pak stálejší (méně fluktuidní) zdroj příjmů a lidi sou na oplátku rádi, že maj některý věci exkluzivně.
Tomáš Fuk
12. 3. 2010, 00:13
Ty vole, na to, že se odmítám sem podepisovat vlastním jménem mám až moc velkou chuť trochu si zafilozofovat.
Já myslim, že je uplně chybná logika přemýšlet nad tím jestli cd nebo vinyl, popř za kolik. Je hlavní si uvědomit, že dneska v době internetu a propojenosti celého světa nemáš k dispozici jen muziku regionání + to, co se k tobě dostane, ale hudb z celýho světa. a co víc, ač s kvantitou prostupujou i blbosti (ve smyslu špatná hudba), tak se výrazně zvýšili i dobržý věci. Dnes není problém, co poslouchat dobrýho, ale spíš, co neposlouchat. To ve výsledku ale znamená, že hudba která mělá třeba před deseti lety hodnotu 400,-, má dnes hodnotu 10,- a to je i možná hodně. Statistiky mluví jasně, prodejnost klesá (dle této logiky je hudba za 300,- předražená), ale že by se poclocuhalo méně. Blbost, všichni stahujou jak o život. Takže spíše hodnota dnešní muziky se limitně blíží nule.
Tohle celé je ale průser pro hudební vydavatelství, který zaplatí studio, udělaj promo, zaplatí desku a výsledek je ten, že si to první koupí (nebo spíše už někdo, kdo to lisoval) to hodí na net a všichni si to stáhnou. A label to může zabalit... Jo je fakt, že existujou i "podívíni", kteří jednají "iracionálně" a místo, ay si to zadarmo stáhli třeba ve flac, tak si raději koupí vinyl. jo, já vim, že to není to samý, ale pokud budu uvažovat čistě o hudbě samotné (né tom fyzickém nosiči), chci říct, že racionální je si hudbu stáhnout a ne ji kupovat.
Potom je ale otázka, zda není náhodou existence labelů v dnešní době tak trochu přežitek. Dle mě tak trochu je a tak trochu není. Doba, kdy existence labelů mohl být i docela slušný byznys je očividně za námi a i když tady všichni píšou, že si budou rádi za mp3 a vinyly platit, nepochybuji, že většina lidu uvažuje, jak píšu výše. Další problém dnešní doby ale také je, že prostě tý hudby je moc, strašně moc. Zde ale úloha labelů jako selektor shitů dál funguje. Většina lidu nemá náladu náladu rozhodovat, co je dobrý a co špatný, tohle dělají labely, dnes také mp3 blogy. Když to zopakuji, problém je ten, že dnes je možné "finančně" daného postředníka (label) obejít. Vy ho potřebujete na začátku, ale pak už je vám zbytečný. Pro labely krutý, ale taková je realita!
Co s tím, pokud to někdo zabalí, udělá to proto, že nepochopil, že včera už není dnes a některé věci se holt mění.
Má ale cenu pak vydávat vinyly apod.? Jak sem popsal výše, měla by odpověď zní jednoznačně ne. Ale na druhou stranu, co je snem každé kapely? Přece vydat placku, nejlépe u nějaké známého labelu. Protože label = více lidí si to poslechne a tedy více lidí si koupí vaší desku. Má ale label za tyto sny kapel platit? Ať si to kapely zaplatí sami, hodnota samotného labelu je ta, že prostě jen existuje a má nějaké jméno a za to ať si kapela zaplatí. 50/50? možná dříve... jasně, teď šíleně relativizuji, sou i kapely, který to tak nemaj (a je jich dost) a naopak banda bláznů (label) by jí ráda tu desku vydala. Musí ale počítat, že dnes cena hudby je téměř nulová. Velké riziko pro blázny.
Kdybych byl kapela a s nějakým labelem se dohodl na vydání desky, rozhodně bych požadoval, aby byla taky zadarmo ke stažení. To proto, že si jí víc lidí stáhne, tzn. víc lidí poslechce, tzn. potenciálně víc lidí přijde na koncert a víc lidí si koupí tričko nebo placku. Z tohoto důvodů jsem důrazně pro download zadarmo, platit si za mp3 na itunes můžou jen zavedený jména, který maj jistotu, že si to tam někdo koupí, ale malý lokální kapely? Dále, kdybych byl label, tak bych přednostně preferoval kapely, co koncertujou. Co nekoncertujou, nikdo je nebude znát, nic neprodaj. I proto kdybych někoho vydával, tak bych podíl z desek uročoval na základě odehranch kocnertů.
Je mi jasný, že tohle je psaný dost obecně a nelze úplně kategorizovat na underground a minilabely, který vydávaj desky kamarádům. A taky je tady větší procento magorů (sběratelů), kteří si desku s radostí koupí a tedy, že se ten náklad zaplatí. Tento dnešní problém nejisté prodejnosti docela dobře např. v knihách řeší věci jako print-on-demant. Problém u CD a zejména vinylů jsou ale dosti velké fixní náklady a i proto dilema, zda vydat nebo nevydat je o to větší, zvlášť když si to logicky méně ten nosič koupí. Ale prostě každá sranda něco stojí a ať za to riziko platí ten, kdo o to více žádá a to často je více samotná kapela než label.
Pokud se vám mp3 zadarmo hnusí (mně se třeba hnusí za mp3 platit), myslim, že minimálně po vydání dát na stránky poslouchatelnej stream celýho alba je chytrá věc. nikdo si nechce kupovat zajíce v pytli.
Takhle to vidim já, nejsem ředitel zeměkoule, takže můžu mlít sračky, ale snad to má aspoň hlavu a patu. Sem línej to po sobě číst, snad ty věty budou na sebe nějak navazovat.
Tomáš Fuk
12. 3. 2010, 00:11
Jsem hodně konzervativní. Je mi třiatřicet. A hudba bez předmětu mi nestačí. Kupuju hodně. Často, když zajdu na koncert kapely, která mě dostane koupím na místě vše co přivezou (třeba u Bee And Flower, Gallon Drunk, Hugo Race, ...). Ale kupovat mp3 se mi nechce. Hodně často něco někde stáhnu, vyzkouším a pak kupuju originály. Rád. Nejradši na webu kapely. Takže já CD potřebuju. Ale dost možná jsem jen menšinovej exot.
Honza Průša prusa@musicserver.cz
11. 3. 2010, 23:31
já teď zrovna uklízel starý kazety a cd a mám už toho sběratelství dost. jsou to krásný věci, to je jasný, nejen desky ale i knížky, člověku při tom téměř i slza ukápne, ale všechno to kupění nánosů dál a dál, je to jak nějaká nemoc. kdyby ty vinyly byly aspoň dřevěný a shnily až člověk zemře, ale takhle sebou budete furt tahat (anebo to syslit doma na jednom místě, pokud se nestěhujete) až do svý smrti, kdy se to buď vyhodí nebo si to břímě převezme někdo jinej. chtělo by to se od toho odprostit. no a nakonec to je jen kus PVC...
tohle téma má hlubší kořeny než se zdá, hehe
sci fi m
11. 3. 2010, 23:28
hele a co zalozit nejaky srr klub? za mesicni poplatek bejt clen "elitarsky sekty"? vymyslet neco jako odmenu (treba slevy na vstupnym na koncerty nebo neco takovyho) a prachy by k vam tekly porad.
nevim jestli je to dobry napad
11. 3. 2010, 22:59
martini baby: My nemáme nic proti CD. Ale tahle doba už potopila jiný borce než jsme my (Touch and Go) a my prostě musíme hledat cesty, co osekat a čeho se vzdát. Všechny vaše názory nám pomáhají v rozhodování.
Aran uv@silver-rocket.org
11. 3. 2010, 22:38
myslím že po tom, co tu všichni napsali, se stejně nakonec rozhodne vydávat mp3 a vinyly. ale cd je taky škoda. třeba mě vdycky bavil ten pocit, jak máš cd v obalu, pak strhneš obal, pak otevřeš krabičku, koukneš na cd, potom vyndaš booklet, zjistiš, že jsou v něm texty... je to, jak když čteš knížku, má to překvapení. to třeba lp nemá. zároveň chápu, že se tak trochu vrací frekventovanost vinylů a že o ně bude větší zájem. ale ne každy ma gramofon (ať už jsou to podle někoho lůzři nebo ne), ne každý má magnetak. cd přehravač má (minimálně v pc) každý. osobně jsem proti kazetám už kvůli děsivému zvuku (noise dobrý, ale zas nezmagořet a nevymyšlet zbytečně přejediněčněné psí kusy) - je to jako byste schválně na koncertech špatně zvučili, aby to znělo co nejvíc noise. lp má taky daleko menší životnost než cd. nechci to tu nějak moc protahovat, ale myslím si, že ukončit vydávání cd je přinejmenším důvodem k zklamání a k pocitu 'super, frčí lp a kazety, tak mám po prdeli, protože si žádný fyzický materiál nekoupím - nikde ho nepřehraju", a to bych třeba kapelu i label podpořit chtěla.
anebo vyloženě předem avizovat, kdy nějake cd vyjde a přijímat předem objednávky - což by znamenalo, že by žádný přebytek cd nebyl (pokud jde i o toto), protože by se vydavalo jen velmi omezene množství. a v případě zajmu dělat nějake reedice či co. kazety nechapu, je to sice originalita, ale za cenu pramale prakticnosti a mizive kvality zvuku.
nevim, asi není úniku beztak. ale představa, že půjdu na koncert a uvidim třeba vzadu na sedmě jen same vinyly a kazety.. je bezútěšná. o zakládání vinylové sbírky, říkám rovnou, nestojím, o kazety ještě méně - když mi byly čtyri a poslouchala jsem z nich ferdu mravence, bylo to fajne, pro hudbu nejsou adekvatni. cedečka jsou zaklad. experimenty až po nich.
jen jsem vám to chtěla říct, tak mě zabte.
martini baby
11. 3. 2010, 22:32
já bych se přimluvil za možnost downloadu flac/wav/ape, osobně poslouchám mp3 jen když nemám jinou možnost. vinyl samozřejmě. takže vinyl + lossless download (+mp3 pro technické antitalenty?)
s názorem, že cd je mrtvé, souhlasím jen částečně. rozhodně je podle mě živější než kazeta. mám hromadu nahranejch kazet z první půlky 90. a neni na nich nic, co bych si v pozdější době nekoupil/nestáhnul. a těch pár rarit, co tam mám, si radši nepouštim, protože pár zničenejch kazet už jsem viděl...
Dee
11. 3. 2010, 22:18
Já mám CD rád - když jsem byl v nějaký zemi, kde jsem neznal tamější scénu, tak jsem si často v obchodě vybíral podle obalu, kterej se i na CD může hodně povést. Jasně, deska hraje nejlíp k ní přiložená elektronická verze je dobrej nápad. Samotný jedničky a nuly bych si nekoupil. mp3 poslouchám, ale nikdy tak pozorně jako ostatní formáty, je to nehmatatelný a nemám k tomu v podstatě vztah. Taková z nouze cnost do tramvaje. Kazety - paráda, ale nevíc ty doma nahraný.
Picopiedra
11. 3. 2010, 22:06
Kazetu nemám kde přehrát, na CDčka jsem nedávno koupil drahej přehráváč, tak by se jich těžko vzdával - stojim za digipakem. Co se týče vinylů, ty přehrávám na starým otcovym gramcu, takže pohoda. Přednost má vinyl před CD. Za download bych neplatil, jde mi o fyzickej materiál.
hudy
11. 3. 2010, 22:04
Vydavat vinyl spolu s kodem je nejlepsi vec,podle me.Diky tem vasim jsem poridil gramec,sice starou teslu na inzerat,ale taky dobry. Kazeta je dobra do auta, ale treba naposled pri Sade jsem tak trochu boural na ledu, neni dobry se nechat moc unyst, moje chyba. Tak ted posloucham Vltavu,tam to zas tak nehrozi.Takze koupit vinyl, a w downloadu mit mp3+flac=idealni reseni.
petr
11. 3. 2010, 22:04
Taky sdílím většinovej názor vinyl/cd?/kazeta + download a zvlášť download. Dal bych určitě při stahování na výběr z víc formátů - mp3, flac, wav... kvůli velikosti, tedy virtuální skladnosti, kompatibilitě s našimi obstarožními mp3 přehrávači a samozřejmě možnosti zvolit kvalitu. Nejlíp na jeden kód třeba všechny verze, pro ty, co by měli problém s případným převodem.
Cédéčka bych já třeba oželel. Poslouhám je vyjímečně a když je možnost, beru vinyl. Pokud jde o booklety, ty by mohly u vinylů zůstat, je to fajn věc a kdo bude chtít, cd si vyrobí.
vencl
11. 3. 2010, 21:56