ad knihovny.
Jsem z Červenýho Kostelce (10 tis. obyvatel i s přidruženejma vískama) a nikdy jsem neřešil průkaz do jiný knihovny. Studuju ale v Olomouci chodím do knihovny jen když něco potřebuju akutně nebo něco fakt "odbornýho" co u nás nemaj.
Celej gympl se mi češtinář divil, jaktože nemám průkaz v náchodský knihovně (vokres rozumíš), no ale já ho nepotřeboval neb všechno co jsem chtěl měli u nás. Takže asi záleží jak malý město myslíš. Ale určitě v Zábrodí mají takovou tu "1zatejden dobrovolníkem spravovanou knihovnu"
No a co se týče novejch titulů, tak jasně, že to je bída a samá pseudohistorie, tarot, životopisy a vaření, nicméně fond je tak bohatej, že zatím nemám důvod se registrovat jinde.
straba
19. 1. 2012, 16:50
Myslim si, ze knihovny jsou opravdu dulezite, jinak bych nebyl tak impulzivni a nepsal bych zde naivni prispevek na tento krasne forum. Vlastne si nedovedu predstavit vice dulezitejsi lokalni statni instituci. Nejen pro skolu/skolaky, ale pro lidi, kteri nemaji pristup k informacim treba kvuli financnim duvodum. Jako dite, ale i ted jako starsi teenager byly pro me verejne knihovny vzdycky oazy klidu a hlavne misto kam clovek muze jit a nebyt hodnocen na zaklade toho jak vypada, co ma na sobe, jak mluvi, kolik ma penize, apod. Je jasny, ze klasicky vyznam ‘knihovny’ se hodne zmenil v posledni letech, pro vetsinu lidi odkud pochazim je to misto, kde mohou pouzivat internet, hledat praci, naucit se neco noveho, atd. Nase nejblizsi knihovna na Praze 3 ma celkem fajn vyber programu pro deti, duchodce ci pro celou rodinu, a dokazu se predstavit, ze by mohla mit i vice funkci, ktere soukromy sector bud nenaplnuje, anebo za ne chce nesmyslny penize. Ja vim, ze tady neni chudoba treba jako v USA, obavam se, ze mozna to vzdycky nebude tak dobre jako to je ted, a budeme radi, ze zde bude misto kde se obycejni lide budou moci pripojit ke spolecenskym aktivitam bez ohledu na socialni status. Napriklad ve Filadelfii zavreli vsechny knihovny a maji zde monopol na kabelove pripojeni k internetu (Comcast - zadna jina firma tam neni) a je to kvuli tomu dost drahy. Vzhledem k tomu, ze je cim dal tim vic sluzeb poskytovano pres internet (nejen nabidky prace nebo moznost na ne odpovidat, dale online kurzy pro dospele ci moznost studia na stredni nebo vysoke skole online, anebo treba konzultace s lekarem za mene penez nez za fyzickou navstevu ale take moznost komunikovat s okolim) a pokud se clovek nema jak se pripojit, neni moc jednoduche fungovat ve spolecnosti. Tim padem knihovny mohou byt jedna z mala moznosti, jak pomoci lidem s pristupem k informacim na nekolika urovnich a myslim si, ze knihovny nikdy nebyly tak dulezite jako ted. Tohle je ovsem mozna trochu cizi pohled, nicmene si myslim, ze stoji za to odporovat zruseni takove instituce od zacatku, protoze pokud to jde snadno, signalem muze byt, ze verejnost bude souhlasit s PR soukromeho sektoru a pravicove politice, ze ‘je to jina doba prece, knihovny nemaji vyznam’, a se bude je zrusit dal. To, co pise Petr, o finacovani a modernizaci regionalnich knihoven to je ovsem neco uplne jineho, a bylo to hodne zajimave cteni. Prekvapilo me to, protoze knihovny, ktery jsem navstevil napriklad ve Frydku Mistku, v Liberci, ve Zline byly na tak vysoke urovni, ze jsem mel asi falesnou predstavu. V mensich mestech je to zrejme jiny svet.
Torr uv@silver-rocket.org
19. 1. 2012, 15:02
http://tv.sme.sk/v/23135/…
Angazovany HipHop pro stredni tridu
19. 1. 2012, 13:53
Máte ještě Curiosity od Balaclavy?
chceš bejt kreativní ale z toho slova je ti na blití
19. 1. 2012, 12:45
zvedavej: dítě je jako vlkodlak, čas od času se z andílka mění ve smrada
znalej
19. 1. 2012, 10:12
JendaX: Je to zkrátka tak, že někdo na ministerstvu vymyslel "projekt", díky kterýmu pár desítek malejch knihoven zaniklo, protože byly tlačený k internetizaci (to je teda hrozný slovo), ale nebylo na to dost peněz, takže se na tom musely finančně podílet obce - který pak byly nucený volit mezi koupí PC pro knihovnu nebo třeba vrátkama před školku (máš recht, kravín byl blbej příklad, nic jsem tim nemyslel a blbě to vyznělo). Ne, že by nemohly tyhle knihovny dál fungovat bez internetu a registrace u MK, leckde to tak asi je, jak píšeš. Ale prakticky to pro ně znamená, že jsou odříznutý od výpůjček z "pověřenejch knihoven", což jsou větší knihovny v regionu, který těm menším zapůjčujou ze svejch fondů knížky, který zas ty malý knihovny pak můžou půjčovat svejm návštěvníkům (a který si ze svejch často skoro nulovejch prostředků nemůžou koupit do svýho fondu). A v knihovně, kde nemají ani na nákup jednoho PC se asi moc novejch knížek ročně nenakupuje, takže její provoz půjde stejně dřív nebo pozdějc do kopru.
Petr etrkalas@seznam.cz
19. 1. 2012, 00:22
vy tam máte ve školkách smrady místo dětí?
zvědavej
19. 1. 2012, 00:08
von to petr asi nemyslel tak uplně pejoratývně vůdči vesničanům, bych řek.
V8k
18. 1. 2012, 23:59
Petr: Hrozně se mi líbí to tvoje vysvětlení zániku knihoven na vesnicích. Ještě víc se mi líbí to tvoje opovržlivý spojení "že to asi dali na opravu kravína, nebo co". U nás se taky na kompa do knihovny peníze nedávaly, protože se shledalo lepším těch 30 litrů dát na vrátka před školkou, kterou obec - na rozdíl od kravína - provozuje. Aby smradi nelítali rovnou do silnice. Jinak knihovna jede v klidu dál i bez kompa a předraženýho netu, nezanikla. Jak řikáš, jednou tejdně, bez nároku na odměnu. Oni ti lidi na vesnicích taky nejsou úplný vidláci a blbečci.
JendaX jilek.jan/at/seznam.cz
18. 1. 2012, 23:41
V pobočce městské knihovny v Praze, když se rušil, jsme si naložili desek banánových krabic knih, takže máme slušnou knihovnu. Nabízeli to po zrušení školám, ale ty neměly zájem, tak to rozdávali. Jinak u nás na vesnici knihovna funguje, i když tam moc lidí nechodí. Ale význam to určitě má, hlavně pro školu/školáky
martin co má malárii
18. 1. 2012, 19:37
Slysim te rikat penize.
LiborDupal
18. 1. 2012, 17:39
http://www.youtube.com/wa…jedeeeeeeeeeeeem
pláčucywe
18. 1. 2012, 17:01
jos: Ten původní záměr byl zrušit asi 15 poboček po celý Praze (MK jich má 50). Nejvtipnější na tom je, jak se vždycky snažej ušetřit na "pravejch" místech. Přitom těch 25 mil. je v magistrátním rozpočtu jak když plivne. Běžnej úplatek pro jednoho úředníka při výběrovým řízení třeba na stavbu pětikilometrovýho úseku dálnice se asi od ročního rozpočtu patnácti malejch knihoven moc lišit nebude.
Petr etrkalas@seznam.cz
18. 1. 2012, 14:29
Petr: já to teď četl v Tučňákovi (plátek radnice Prahy 4), menovali tam cca 5 poboček, např. na Praze 4 pobočka na magistrále
jos
18. 1. 2012, 14:18
Torr: Tím pražským případem se nejspíš myslí to jak cca před 3-4 rokama někoho chytrýho na magistrátu napadlo, jak ušetřit ročně 25 mil. Kč tim, že zruší asi třetinu poboček Městský knihovny, hehe. A případ vesnickejch knihoven: v rámci zavádění internetu do VŠECH knihoven (probíhalo v několika etapách cca do roku 2006) se zřizovatelé malejch vesnickejch knihoven - tj. vesměs obce - mohly rozhodnout, jestli se připojí k internetu a přejdou na elektronický půjčování, nebo zaniknou, protože bez splnění týhle podmínky nemohly získat registraci u ministerstva kultury. Připojení knihovnám na nějakou dobu hradilo ministerstvo ze státního rozpočtu, obce se na tom ale musely podílet nákupem počítačů a pro některý nejmenší knihovny to bylo likvidační, protože jim starostové odmítli techniku zafinancovat. Třeba to radši dali na opravu kravína, nebo co já vim. Tyhle knihovny pak zanikly. Většinou šlo o tzv. dobrovolný knihovny (otevírací doba třeba 1 hodinu týdně, knihovník to dělal ve svým volným čase bez nároku na odměnu). Jinak o žádný další chystaný systémový likvidaci knihoven mi není nic známo. Dělám v oboru 10 let, něco bych o tom, doufam, věděl.
Petr etrkalas@seznam.cz
18. 1. 2012, 13:52