Čau, zdravim do Čurákova mlejna. Já sem moc nechodim, tak nevim, kde co je. Občas čtu jenom Inkvizici a to mi ještě někdo musí poslat link (přesně případ Inkvizice Budvar). Fórum jsem objevila až dneska (opět přes link v mailu) a Kapitalismus model Silver Rocket v Kecech jsem samozřejmě taky nikdy neviděla. Což byla chyba a mnoho se tím vysvětluje. Já o vás vim velice málo, jenom co tak zaslechnu po městě, a když jsem si přečetla kritiku Budvaru, přišlo mi neslýchaný, pokrytecký a nestoudný, že to píšou lidi, který jsou sami korporátní krysy a po večerech se převlíkaj za hrdiny punkový scény nebo co. (Pro ty, co čtou moc rychle, opakuju: byl to můj první dojem, ne názor podloženej hlubokým studiem). Takže jsem skočila na mail a popsala svoji představu, kterou jsem měla v tý chvíli před očima: jestli se chce někdo vyvázat z kolotoče spotřeby, peněz, podpory zla atd, musí opustit civilizaci. A pokud v tom sám jede, tak poukazovat na druhý je směšný. První, co jsem si řikala, bylo: hm, to jsou fakt chytráci - nebudou pít Budvar, protože vykořisťuje subkulturní kapitál, a místo toho budou pít jiný pivo. Který si dělá reklamu "slušnou", tj. billboardama nebo televizníma kampaněma. To je pro ně asi cajk, pro mě zvrácenost. A kroutila jsem u toho hlavou. Nevěděla jsem, že pijete důsledně piva malých pivovarů, který nikde neinzerujou, nebo nějaký tajemný ruský pivo, jak mi pak někdo řikal. (Nemám přehled o pivu, nepiju žádný.) Druhá věc, která mi přišla srandovní, a to už jela ta diskuze u Hanze, byla, že vykořisťování subkultury obhajujou lidi mimo tu subkulturu. Pár starých skejťáků z tý knížky to zachytilo, protože se jim to díky tomu, že mě maj v přátelích, zobrazilo na zdi. Asi dva (z toho jeden emigrant, kterej tady 25 let nežije) mi napsali, že tomu vůbec nerozuměj, že přece tu knížku sami chtěli a jsou rádi, že ji maj a že se mi divěj, proč se tak rozčiluju. :) Njn... Ostatní nereagovali vůbec. A třetí věc (když už odhlídnu od primitivních argumentů lidí jako Hej Kámo nebo Radim Dalecký a Hanzovým poněkud zbrklým promazáním diskuze), která vůbec nepřispěla k mýmu pochopení věci, byla mailová komunikace s Aranem. Nazvala bych to asi blízkým setkáním třetího druhu, hehe. Nic z toho nebylo, akorát nás to oba ještě víc nasralo.
Stále jsem nechápala, o čem ta Inkvizice vlastně je. Moje argumenty byly jasný:
1. Budvar (jsem s tim spojená, takže i mě) kádruje někdo, kdo na to sám nemá nárok.
2. Dělá to pěkně vostrou formou, která člověka zrovna neinspiruje k věcné a vstřícné odpovědi.
3. Navíc jsou tam pěkný nesmysly. Galerie NE ani žádný jiný kampaně nijak nesouvisej se značkou BU2R, pod kterou vycházej moje a Nanorovy knihy. BU2R je projekt Budvaru, ale ty věci nevymejšlej lidi z marketingovýho oddělení Budvaru (správnej mechanismus popsal někdo tady na Fóru, tak to nebudu opakovat).
4. Zásah v osobní rovině - nikdo se o sobě nedočte rád, že leze do prdele korporátu. Zvlášť, když mu do prdele fakt neleze. Představa, že já a Nanoru postáváme někde na Budvaru před kanclem, mačkáme v ruce čepice a potíme se strachy, jestli si ty prachy na knížku vyžebráme nebo ne, je jako... nepřijatelná. Neděláme to a já nechci, aby to tak někdo viděl. Ve skutečnosti to je tak, že já mám svoji práci (jsem OSVČ), která mě slušně živí, a knížky si dělám pro radost. Prvně - mě baví dělat cokoliv s Nanoru. Je chytrej, drzej a je s ním prdel. Není to žádnej hrot, jakože něco musim, ale zábava. Takže když já dostanu nabídku (nabídku!), jestli nechci napsat knížku, jdu ho přemluvit, ať do toho jde se mnou. O čem budeme psát, vymejšlíme spolu (Psy jsem vymyslela já, ke skejtu mě přived von skrz starý fotky, co někde viděl a učarovaly mu).
4. Ideologie: Proč nepošlu Budvar do prdele a neseženu si na to peníze sama, nevydám a nedistribuju taky sama: No protože moje nároky na to, jak taková věc má vypadat, jakou má mít kvalitu, daleko převyšuje moje možnosti. Já umim trochu psát, ale to umí spousta lidí. Neumim fotit, kreslit a nerozumim grafickýmu designu. Na to potřebuju další lidi. Jdu po těch nejlepších. Holý, Tománek, Advencedesign atd. A nevim, co by dělali, kdybych jim řekla poďte, uděláme knížku, ale nemám prachy, tak pak vám něco dám, jestli se to prodá - všichni maj práce nad hlavu, takže asi hele, ale na tohle my nemáme čas. (Ale nevim, nezkoušela jsem to ani.) Takže to je moje cesta. Ještě bych teda ráda dodala, že na tý knížce je logo BU2R tak malý, že logo běžnýho vydavatelství by bylo větší. V tomhle na pilu netlačej.
5. Křest a moje citace z nějaký FB diskuze (pivo, výtoč, Meet Factory): Mno, tak proti takto pojatýmu křtu byl třeba Nanoru absolutně proti. (Mně to bylo jedno, já koukám furt jenom na tu knížku, ne jakej k tomu bude mejdan.) A zajímavý je, že skejťáci byli nejdřív pro, ale pak je to sralo, protože tam bylo šíleně narváno a mladý holky, co přišly na 518 a nějaká kniha je vůbec nezajímala, do nich strkaly a blily jim na boty. Já jsem se tomu smála. Děti jsou šílený, žádná úcta ke stáří a tak. :)))) Chápala jsem, proč Budvar trvá na týhle podobě a nevim, proč bych se tím někde měla tajit. Prostě kniha - nějaký video mladých skejťáků, který s knihou nemá nic společnýho - oboje promo Budvaru (plus Pumy, hehe, zdravím Miloše Hrocha, Robotix a další "pankáče") - rapovej koncert - full house - sudy - výtoč - prachy.
Už budu končit (čím dýl to píšu, tím víc mám pocit, že to tady nějak znesvěcuju), jenom teda ještě: já vim, že SRR mě nijak neohrožuje, nic mi nebere a že dokonce, že UV v tý Inkvizici poznamenali, že ta knížka je bez ironie vlastně dobrej nápad (což pak Aran tady na Fóru zase zpochybňuje, ale to je jedno), dotklo se mě to, protože jsem SRR vždycky víceméně respektovala. Nenosim sice nějaký šílený kousavý spodní prádlo, no to si jenom představim a jsem okamžitě V PANICE (ježiši, a to nosej i holky??), ale hele, žiju slušně, nemám auto (vlastně ho nepotřebuju, MHD mi vyhovuje), maso taky nejim (ale ne z ideologických důvodů, prostě mi to nechutná), jsem hodná na svoje dítě, třídim vodpad, nekupuju si kosmetiku testovanou na zvířatech, nikoho nebuzeruju za to, kde se narodil, nebo kam se chce vodstěhovat, nebo v co věří nebo jak se voblíká, a když se naskytne příležitost, tak i tu kontrakulturu nějak podpořim (asi že si u Banána koupim časopis, jinak teda ne). Takže si jako nepřipadám zas tak moc na druhý straně, kde - jak se mi zdálo - mě potřebuje mít UV. Páč já nerozděluju svět na my a oni, nejsem s nikym v žádný pitomý válce, samozřejmě mám hranice a nikdy nenaleznu pochopení pro nácky a komunisty, ale jinak si myslim, že nic nelze paušalizovat a je potřeba brát to případ vod případu. Mně se projekty BU2R zamlouvaj, ale je dobře, že existuje i jiná cesta, třeba vaše. Podle mě nestojej v žádným nesmiřitelným antagonistickým vztahu.
Pro skejťáky z Krušovic: Jestli o subkultuře nemůže psát člověk zvenku (ten, kdo nikdy neskejtoval), tak o fotbalu můžou psát taky jenom fotbalisti?
Poslední odstavec: "Můžeme dál dokola omílat, že Toscani svými kampaněmi svět stejně nezměnil, za to Benetton prodal víc svetrů, měli bychom si ale taky pamatovat, že z té obrovské tržby něco společně investovali do boje proti apartheidu v JAR (a byla to přímá finanční pomoc, ne vylepování dalších antirasistických billboardů, aby si někdo nemyslel), a že jejich podíl na pádu režimu
hodnotil Mandela jako významný." To je odstavec z mýho měsíc starýho (teda ještě v předinkvizičním období psanýho) článku. Není to tak jednoduchý, že reklama je vždycky zlo, korporace je vždycky zlo atd. A to píšu přesto, že korporacím ani reklamě nijak zásadně nefandim - ten článek je k reklamě kritickej, ale když řeknu A (kritizuju) nemůžu zavírat voči před B (i když se mi to třeba v tu chvíli nehodí do krámu), rozumíte?
Ahoj. (Nemam čas si to po sobě přečíst a zkrátit, sorry, že je to tak dlouhý, musim jít.)
SPRÁVNEJ PUNKOVEJ NÁZOR
Martina Overstreet martinaoverstreet@hotmail.com
13. 11. 2013, 14:29