Silver Rocket

SRSS 2014: Kobietka praktyczna – praktické informace k Silver Rocket Summer Slezsko

ÚV SRR 17. 8. 2014

Ti všímavější z vás, kteří dokončili aspoň první stupeň ZŠ, si určitě všimli, že jsme už do éteru nějaké základní praktické informace vypouštěli, nebude ale na škodu si je zopakovat a hlavně doplnit o to, co jsme dřív neznali, a taky ještě o pár bonusů. Čtěte pozorně, dělejte si poznámky, klidně si to i vytiskněte nebo si to nechte vytetovat na hrudník, jako v tom filmu kde Leo DiCaprio hledá vraha svý manželky a zjistí, že to byl Morgan Freeman. Memento se to jmenovalo.

1. MÍSTO A DOPRAVA

Takže základní věc – místo, kde se odehrává letošní SRSS se jmenuje Městský les a je to ve městě Jablunkov. Každý ve městě ví, kde to je, takže se v pohodě doptáte, kdybyste to nemohli najít. Jinak z autobusového nádraží je to 5 minut chůze, budeme značit cestu pro negramotné nějakými fáborky (Zaclona už stříhá krepák). Do Jablunkova se dostanete několika způsoby.

a) vlakem do stanice Návsí (Nawsie) (tak se to fakt jmenuje – pozn. aut.) a odtud autobusem, jezdí jich tam stovky, je to jedna zastávka, nebo pěšky, je to asi 10 minut

b) autobusem na autobusák v Jablunkově, tradičně tyhle busy jezdí z Třince v několika mutacích cílových zastávek (Horní Lomná, Bukovec, Mosty u Jablunkova, Jablunkov), Jablunkov je brána do Goralie, takže všechny cesty vedou právě přes něj

c) autem od Třince po E75 směrem na Čadcu, ale pozor, je tam postavená nová vysokorychlostní silnice, která jde kolem města, takže nesmíte minout sjezd, jinak se může stát, že pojedete až do Mostů u Jablunkova (!!!), autobusák pak nemůžete minout, je u hlavní silnice, která Jablunkovem projíždí; od Čadce (z jihu) jedete taky po E75 v opačném směru

Koordináty místa jsou 49°34'25.406"N, 18°46'20.762"E.

2. PARKOVÁNÍ

Jablunkov není Praha, proto bychom vás prosili, abyste našli místo na parkování někde ve městě, což nebude problém, a nejbližší okolí Městského lesa nechali pro pořadatele a kapely. V pohodě se dá parkovat u Penny Marketu (hned u autobusáku) nebo za hospodou Rondo na autobusáku samotném, a samozřejmě různě v ulicích města, žádné zóny tam nejsou a placená parkoviště jsou výmysl, který k nám ještě nedorazil.

3. SPANÍ

Máme dovoleno postavit stany přímo v areálu Městského lesa, využijte k tomu travnaté plochy nebo les. Pro ty, kteří si na stanovou romantiku nepotrpí, existuje v okolí několik ubytovacích zařízení. Ve městě je třeba hotel Bulawa, i když to je údajně trochu vyšší level, a hned u Městského lesa je hotel Stará Ameryka. Nikdy jsme tam sice nebyli, ale asi to funguje ok, aspoň podle booking.com, tak to můžete prubnout. Jinak jsou různě kolem v dalších vesnicích všelijaké penziony a chaty, dojezdnost taxíkem do okolních dědin je do 300 Kč.

4. OBČERSTVENÍ

Asi od 12 hodin vás už do areálu pustíme, pivo se začne točit ve 14 hodin. Pokud jde o pivní značku, bude to pivovar Holice, vynikající malý pivovar, který kvalitou piva strčí do kapsy všechny ty europatoky. Na pípě bude dvanáctka a třináctka a taky nějaký ten speciál, samozřejmě i točená sodovka (limonáda). O tvrdší nápoje se postaráme taky, takže budou i panáky. O jídlo se postará náš dlouholetý kolega Pyj O’Near (tak se to fakt jmenuje – pozn. aut.), bude to vege a bude to dobrý.

Prosili bychom vás o jednu důležitou věc – nenoste do areálu vlastní chlast. Nejsme kokoti, abychom si najímali plešaté kluky, co vám budou kontrolovat batohy a tašky, a nikdo vás s lahváčem z Tesca nebude vyhazovat za plot. Na druhou stranu ale výdělek z baru je podstatná položka při lepení rozpočtu a je to právě vaše solidarita a podpora, co tak nějak očekáváme a čeho si hlavně vážíme. Věřte, že ceny na baru budou víc než příznivé.

5. LINEUP

Hodně se ptáte, jaké bude pořadí kapel. SRSS nemá žádného headlinera, pořadí jsme už vymysleli, ale necháme si ho s dovolením pro sebe – každá z těch kapel si totiž zaslouží, aby si ji lidi poslechli stejně, a navíc to bude takový dobrodružství, jako kindervejce. Buďte tam od začátku a nepřijdete o nic. Jednu věc ale prozradit můžem: s kapelama se bude začínat v 16.00 a končit s úderem půlnoci, načež bude následovat klasická diskoška do odpadnutí.

6. CHOVÁNÍ V AREÁLU

Nemusíme snad nějak zdůrazňovat, že se nebudeme chovat jako hovada. Takže nebudeme dělat bordel, budeme používat odpadkové koše, potřebu budeme vykonávat na vyznačených místech nebo v lese, nebudeme rozdělávat ohně mimo určená ohniště a všecko bude spoko. Pytle na odpad budou na každém rohu, zkuste taky recyklovat kelímky a nebo si ideálně můžete vzít i vlastní půllitr, že jo.

Jsme pod otevřeným nebem, takže vám kouření nebudem zakazovat, ale neházejte vajgly na zem a už vůbec ne do lesa tyvole!

Pokud budete spát v areálu, budíček v neděli bude v 10 hodin a ve 12 hodin musíme být pryč. Kdo se nebude mít k odchodu, bude buď násilně odtažen do obližních JJ (Jablunkovská jatka) nebo si to s Pavlem Kufou vyřídí sám. Pavel Kufa je šéf MěP Jablunkov a dává rád tučné pokuty. Když nám budete chtít pomoct s úklidem, bude to určitě patřičně oceněno (Zaclona už chystá gorzołe).

7. VSTUPNÉ

Věc, která vás zajímá asi nejvíc. Vhledem ke specifičnosti regionu, rozpočtu akce a dalším faktorům jsme vstupné nastavili na 150 Kč, což je podle nás víc než spoko, ale v rámci vlastního vědomí a svědomí budete moct přispět i vyšší sumou, za což obdržíte malou pozornost. Vaše děti a babičky vstupné samozřejmě neplatí, stačí, že si je budete muset hlídat. Psy a další zvířata s sebou prosím neberte, víte, že nemají rádi rokenrol. Předem děkujeme, že se nebudete snažit dostat do areálu nějakým podvodem, dost by nás asi sralo vás natvrdo vyhodit. Uvědomte si, že na tuhle akci nemáme žádný grant ani sponzory, a o to víc si ceníme každého z vás, kdo to chápe.

8. POČASÍ

Bude samozřejmě jasno a slunečno, ale kdyby se to nepovedlo, nemusíte mít strach. Proporce a dispozice areálu nám umožňují mít v záloze plán, při kterém nikdo nezmokne.

9. BONUS: TURISTIKA

Někteří z vás přijedou třeba už o den dřív a dají si někde čundr nebo pojedou brzo ráno. Jako bonus vám dáváme pár tipů, co dělat nebo vidět, než se dostavíte na místo zkázy. Pojedeme od severu.

Cieszyn – polská část kdysi jednotného města je naprosto komplementárním doplněním jeho české strany (Svibice aj.). Staré město se spoustou památek dýchá typickou středoevropskou atmosférou, můžete vylézt na Piastovskou věž a čumět na krajinu pod sebou nebo si dát povinně pieroźki v některé místní restauraci. Vlakem do Českéno Těšína a pak přes řeku a jste tam.

Dřevěný kostel v Gutech – tímhle se chlubí místní bedekry, jde o celodřevěný katolický kostel z poloviny 16. stol., v Beskydech je takových několik, ale tenhle je asi nejstarší a nejzachovalejší.

Vápenka Vendryně – několik už nefunkčních zděných pecí na pálení vápna najdete v obci Vendryně, kdo žerete geocaching, můžete si to tam checknout.

Moravskoslezské a Slezské Beskydy – strategická poloha Jablunkova je úplně jasná, jmenuje se podle něj i průsmyk, který je prakticky jedinou cestou přes beskydský horský masiv na Slovensko. Okolní kopce nejsou nijak smrtelně náročné, na kdejakou chatu dojdete za 2-3 hodiny. Jestli máte trochu času, projeďte si třeba web KČT nebo nějaké mapy a podívejte se, jestli se vám nechce na nějaký ten kopec. Z Dolní Lomné se dostanete prakticky hned do pralesa Mionší, autobus jezdí skoro až na místo. Zn. ideál.

Sanatorium – plicní sanatorium, kde si dával posledního boucha z marsky děda nejednoho Slezana, je obklopeno unikátním arboretem, ve kterém se nachází dřeviny z celého světa, a ještě více míst, kde se můžete s krabicou čuča zrelaxovat do bezvědomí a přitom se kochat monumentální šedivou budovou smutného domova pro tuberáky a chlopy z odpichu. MAPA

Koupačka – hned vedle areálu Městského lesa je koupaliště Ameryka a jestli se vám nechce platit vstupné, kousek dál proti proudu řeky je místními velmi oblíbený splav, který svými parametry snad i dovoluje nakurwianie salta (skákání do vody).

Fotbal – místní 1. FK Spartak Jablunkov přivítá 24. srpna Horní Suchou, sezona teprve začala, a jelikož předpokládáme, že Spartak dostal v prvním kole od ČSAD Havířov náklep (ano, projeli to v Havířově 1:2, pozn. red.), bude si chtít určitě spravit chuť na slabším soupeři.

10. ZÁVĚREM...

To je snad všechno důležité, co potřebujete vědět a znát, abyste si letošní SRSS užili a přežili v nemoci i ve zdraví. Těšíme se 23. srpna v Jablunkově jak cyp pičo.

Organizační výbor SRSS 2014, divize Slezsko

SRSS 2014
SRSS 2014: Úvodní slovo k Silver Rocket Summer Slezsko
SRSS 2014: Místo činu – Jablunkov
SRSS 2014: Typologie Slezanů

SRSS 2014: Svibice, Morovo nemísto
SRSS 2014: UNNA
SRSS 2014: D2ti de3t2
SRSS 2014: Planety
SRSS 2014: Laundered Syrup
SRSS 2014: Mapa kapel
SRSS 2014: Kobietka praktyczna – praktické informace k Silver Rocket Summer Slezsko