Silver Rocket

SRSS 2014: Úvodní slovo k Silver Rocket Summer Slezsko

ÚV SRR 6. 6. 2014

Když pár (asi 15) debilů napsalo do posledních žebříčků, že příští SRSS by mohlo mít přívlastek "Slezsko", byl to spíš nejapný vtip, který se nabízel čistě z fonetických důvodů. Aspoň teda pro většinu z nás (takové SRS Slovinsko třeba vypadalo bombastičtěji). Když se ale ozval ústřední výbor s dotazem, na kolik by to bylo fakt uskutečnitelné, bylo po srandě, ale jak zpívá Jaroslav Seifert, každého dne se nějaký ten dým začíná, a tak jsme se do toho dali.


Slezsko: místo, kde si modernita a tradice říkají "Ne!"

Po několika schůzkách, které byly vedeny v duchu vyjednávání o smlouvě v NHL pro 116. hráče draftu (tj. kafíčko a nekompromisní pohledy), vykrystalizovala podoba letošního SRSS v podobě, o jaké vás v tomhle úvodním povídání hodláme zpravit.

Organizační tíhu na svá bolavá záda bereme my, co se občas s hrdostí a někdy s hanbou nazýváme Slezany, však nás znáte – mluvíme krátce s přízvukem na předposlední slabice, máme radost z cizího provaru, každý z nás hraje v 15 kapelách, které se po půl roce rozpadnou, mámě říkáme "pičo" a vašim matkám taky. Můžete nás potkat v zásadních českých aglomeracích, jako jsou Praha a Olomouc, ale i v Brně. Infiltrace do vybrané společnosti za hranice Ostravice musela zákonitě jednou vyústit v to, že nám dá nějaký bláhovec do rukou "odpovědnost".

Letošní SRSS se tedy odehraje na Slezsku, a nyní bděte, protože přicházejí základní informace. Není tak úplně pravdou, že by se jednalo o premiéru SRSS v našich krajích. Někteří z vás možná byli (víme, že byli!) na výletě se žlutým autobusem v roce 2007 na Silver Rocket Summer Swinger. Tehdy tenhle moving festival zavítal i do Těšína, kde se o vše podstatné starali právě Slezani, ostatně připomenout si to můžete třeba tady: http://www.silver-rocket.org/news/474. Nejdeme teda úplně do temnoty, což ale neznamená, že se do ní nemůžeme prochlastat.


Gorolsky kral Jura zpod Grónia, bez hanby jezdi s koněm po stejdži...

Letos se ale přestěhujeme ven. Jednak proto, že Liberté už je zavřené, ale taky je léto a kdo by chtěl trávit večer v nějaké smradlavé kobce vytapetované plakáty s Kropotkinem. A ven, to znamená na krásné místo v srdci Gorolie, v městě Jablunkově (více informací o tomhle místě přinese samostatný článek co nevidět). Je to staré město založené už ve středověku na důležitém místě v průsmyku vedoucím skrz Beskydy na Slovensko (tehdy Avarský kaganát nebo tak něco...). Leží na samotném trojmezí česko-polsko-slovenském, pod Beskydy na soutoku dvou řek a jako jediné město v téhle slezské provincii má něco, co by se dalo nazvat historickým jádrem (jedná se asi o tři ulice). Paráda, ne?

Koncept lineupu letošního SRSS pak vychází samozřejmě ze slezských pohnutek, a tak to bude především přehlídka slezských kapel nebo kapel se Slezskem spřízněných, a to těch, které poslední dobou o sobě dávají nebo dají brzo vědět: Planety, Leto, Peleton, Kurac, Laundered Syrup, UNNA a čestní Slezani Děti Deště, které podezříváme ze zatajování svého skutečného původu, soudě podle indexu chlastání a účasti v hospodských rvačkách.

Vedle toho vás čeká spousta žrádla, chlastu, miodule, Mostořů, muziky, srandy, pohlavních chorob a nezapomenutelných tzv. zážitků. O všem podstatném vás budeme my i ústřední vedení SRR informovat a pobízet v následujících týdnech, než to všecko vypukne. Těšíme se už teď jak skurv, jak praví staré rčení.

Organizační výbor SRSS 2014, divize Slezsko