Silver Rocket

Kubafest 2008

ÚV SRR 26. 6. 2008

KUBAFEST 2008
BŘIDLIČNÁ, areál bývalé střelnice
25. - 27. července 2008



Alternativně undergroundový festival Kubafest v Břidličné na Bruntálsku vstupuje letos do svého pátého ročníku. Půlkulatiny oslaví tak, jak se akci tohoto typu patří. Třemi dny plnými zajímavé muziky několika žánrů za lidové vstupné kilo (tedy 100 korun českých).
Parádní areál uprostřed prstence vysokých skal v prostorách bývalé střelnice. Domácká atmoška, vstřícní pořadatelé, lidové ceny za všechny pochutiny i nápoje, co tam na pultech najdeš. Fest, kde máš zase jednou pocit, že na tomhle nechce nikdo vydělat ani kačku, jen si prostě udělat bujarý, veselý a hlavně hudebně zajímavý víkend. Oslava D.I.Y. a undergroundu. Yupííí! Právě takový je Kubafest.



A kapely? Chytrej dialog i zběsilý štěkání dvou baskytar a tisíce párů bubenickejch chapadel. Takto se letos můžeme těšit na jedny ze zástupců labelu Silver Rocket, kapelu Deverova chyba. Od stejného labelu je i banda Elektročas, kteří si neomylně našli tu ceněnou, ale tenkou linku mezi rachotem a melodií, mezi testosteronem a srdcem, a po ní se vydali ven do světa. Gospel Of The Future. Hudba pomalá a drtivá jako parní válec, archetypální metal s největším činelem a nejmenší basačkou ve střední Evropě. Vlna emocí a noisu, ponor až na úplné dno, srdce vyrvané z hlubin melodií obalených do hluku, to vše a ještě něco navíc ve své divoké a krásné jízdě ukrývají Vas Szuszanne. Dekadentní kabaret, silný hlas dámy za mirkofonem, rej temné elektroniky i chytlavých melodií, další z nej.. objevů naší alternativy posledních let, to jsou Neĝero.

Na Kubafestu jsou již jako doma také brněnští Zloději uší. Ti se letos možná představí pod novým názvem – trombonista, klávesista a úhlavní showman David Šubík zastává vysokou funkci v Národním divadle v Brně a na underground nemá čas, tak se zbývající duo Pavel Magnusek- Tomáš Havlíček rozhodlo připravit úplně nový program. Z Brna dorazí také muzikant a básník, člen další parádičky zvané Květy M. E. Kyšperský. Ten se tentokrát představí sólově, kdy svůj hlas doplňuje zvuky dětských hraček, elektroniky, či mobilních telefonů.

Havárna je další jméno, které je na Kubafestu doma. Geniální eklektici bezostyšně mísí punkovou divokost, elektronické experimenty, východiska tradic českého. Kapela První hoře patří už k těm zkušenějším. Mix do srdce tepajícího patosu Psích vojáků, „potrhlosti“ a nářezu Už jsme doma. Babybox jsou promakaná rocková progrese se zdravou dávkou garážové syrovosti. V hudbě kapely Bretron, se mísí proudy epické zasněnosti i nářezovosti Sonic Youth, rock´n ´rollová syrovost, hlukové plochy i hypnotické melodie. Narcotic Fields budou zase lahůdkou pro všechny fans letitého stylu trip-hop a alternativy. Řádnou dávku fast crust grindu doveze do Břidličné Konfident. Blaho 19 je kapelou spojenou s předchozími crustery. Blaho 19 ale vychází z potemnělých post punkových kytarovek a potemnělého českého undergroundu.

Sludge hard core přivezou Šrouby. vydatné porce experimentálně laděného a podladěného hardcore, kde spíše než o zběsilou rychlost jde o valivou drtivost pomalých až středně rychlých, rafinovaně se proměňujících rytmických linek. Hadry z těla znalci za českou odpověď na fenomén kultovních irských Pogues Jenomže Hadry z těla zdaleka nezůstávají jen u irských vlivů. Jindra Holubec je dalším z domácích interpretů Kubafestu. Jindra vystupuje spolu se svým bráchou a vy se těšte na neortodoxní kytarové techniky, zběsile slapující basu a suverénní zpěv s mimořádnou dávkou energie. Haleluja sound system, to je country lo-fi/emotivní muzika a akustické kytary s mandolínu.

Pepa Rubbish už na Kubafestu také hráli a je zárukou, že opět předvedou svůj energický a chytlavý mix post-punku, undergroundu, hard core i reggae, to vše okořeněné ženským zpěvem a saxofonem. Letošní hraní vypukne v pátek v podvečer a po příjemné sobotní pauze, kterou můžete vyplnit třeba procházkou po okolní přírodě, nebo koupáním v přilehlém potoku, se bude hrát zase od sobotního dopoledne až do nedělního ranního kuroupění. A ti, co neradi chodí hned po akci spát, se nemusí bát. Kubafest, to jsou také příjemné dojezdy těch nejotrlejších a nejčilejších, kteří vybaveni různými akustickými i různě „nalezenými“ nástroji kalí a baví se často až do doby, kdy jejich čerstvě vyspaní přátele zavelí k úplnému opuštění areálu.

Veškeré info, včetně mapky, jak se dostat na festival i odkazy na jednotlivé kapely, kde si můžeš poslechnout i jejich mp3, i vzpomínky a fotky z předchozích ročníků, to vše hledej na webu festu: www.kubafest.com

Richard