Silver Rocket

LETO - Krok pro člověka

ÚV SRR 25. 5. 2017

Rok s deskou Leto je vždycky lepší rok – a jsme rádi, že letos je ten rok. „Krok pro člověka“ vychází opět ve spolupráci Silver Rocket a Mama Mrda Maso a dušujeme se, že tohle album je ještě lepší než „Zbytky ozářených ploch“. Na první poslech je totiž jasný, že výskyt hitů na desce se blíží bodu, kterej si dovolujeme charakterizovat jako hustý hemžení. „To doufám, hity jsou motorem bytí,“ říká PhDr. Indoš CSc. Poslouchejte, objednávejte – tohle je totiž mimořádný album.

Važme si toho – jakože vážně! – že nás Leto tu a tam nechají nakouknout za plot. „V Albrechticích je příjemně. Zahrada a tak. Ale v záhonu se nehrabu, nesnesu uschlou hlínu na dlaních,“ přiznává Palma. „Já furt nemůžu rozdýchat, že jsem se narodil do doby vysokého stupně dělby práce. Práce vs. život – nepoměr,“ říká Indoš. Únik, kterej ti nabízí „Krok pro člověka“, je neuvěřitelně mámivej, sladkej a věčnej. Blonde Redhead nikdy nezněli takhle přirozeně, všechno se pohybuje v dokonalý souhře, což je možná nemožný pro vztah, každopádně ale nutný pro hudbu.

Leto jen nenavázali na „Zbytky ozářených ploch“ – skočili bez varování a bez rozpaků mnohem dál. „Pro nás posun,“ uznává Indi“ „Vždycky byla tenze dělat melodickou desku. Ta estetika Becka, Frusciante, Phantogram, Beach House (když pominu politický rámec) mi dělá dobře. Problém je, jak to všechno přenést do malé kapely někde na Slezsku. Když to přestřelíš, je to komické. Když je tam toho málo, už je to jenom politika. Podle mě je ta deska o hledání hranice mezi drzostí a tím, jak mi připadá, že se to má dělat.“

To ale naštěstí přesně neví nikdo, hranice jsou jen fiktivní zátaras. „Bála jsem se, že až se přestěhujeme na vesnici, s klidem přestane i chuť něco vytvářet,“ přiznává Palma. „Chvíli to tak fakt bylo, ale pak se to otočilo a začaly přicházet další nápady. Jako bych překročila nějaký práh. Ted je mojí novou zálibou jen tak sedět. Motiv na obalu desky je srst našeho kocoura, je to moje největší inspirace, je dokonalý a přitom pro to nedělá vůbec nic.“

Což je mimochodem možná nejlepší charakteristiky tý desky: je dokonalá a přitom pro to nedělá vůbec nic. „Jen“ plyne tak, jak má. Jo a Palma tady krásně zpívá, v jejím hlase je najednou nějaká novej klid a vyxrovnanost... „Díky moc! U předchozí desky jsem se víc hlídala, ať to ustojím. Teď to omezení ustupuje a dělám si víc, co chci.“ Pokračujte!

Dva tracky z desky - "Past""Sochy" - si poslechni TADY.
"Krok pro člověka" na vinylu objednávej TADY.