Silver Rocket

Pelican očima Banána

Banán 30. 3. 2007

Myslím, že se nikdy nepoučím. Ani nevím pokolikáté jsem už udělal stejnou chybu a soudil jsem kapelu podle toho, jak na mě působí na první poslech. U Pelican byla ta chyba o to hloupější, že tohle nejen že není kapela na první poslech, ale hlavně proto, že to NEMÁ být kapela na první poslech. Musíte si je zasloužit. Víc, než cokoliv jiného. Poskládání různých zvukových ploch, se kterými Pelican pracují, má za následek, že střídání nálad a vynořování se různých motivů vás nikdy nepřestane překvapovat.



Představte si vodní hladinu, která je chvilku tichá a působí jako zrcadlo od kterého se odráží sluneční paprsky a vytváří uklidňující a okouzlující hru světel. Tady jsou Pelican klidní, jejich síla stojí na nádherných, klenutých a táhlých melodiích, které vás jen tak houpou, nechávají vás snít. Někde pod tím však stále cítíte obrovskou sílu moře, hučení, které je spíše tušené než slyšené a hluboko uvnitř už vás pomalu připravuje na to, že nic nemusí trvat věčně. Zatím si to ale nehodláte připouštět, slunce vás zcela oslepilo. V téhle chvíli pracují Pelican s podobnými náladami, na kterých je postavena (teď už předposlední) deska The Eye of Every Storm od Neurosis. Jako kdyby někdo ztlumil hudbu, osekal ji na minimum, ale zůstala tam ta jejich zlověstná atmosféra.



Pelican v sobě ale nemají tolik zloby, záměrně pracují s čitelnějšími melodiemi a menší dávkou napětí. O to epochálnějšíje pak přechod na tvrdé, drtící pasáže. Přichází bouře a lodě jsou vrhány proti útesům kanonádou bicích, které hrají úsporně, ale o to razantněji a přesněji a dávají prostor kytarám, které si mohou dělat, co chtějí. Nemají slitování. Lámou stěžně. Lámou skály. Lámou srdce. A stejně náhle jak přišli, tak i odejdou a zanechají pocit, který říká, že se mohou vrátit KDYKOLIV. Ale to už vás znovu oslepuje slunce a z dálky zní krásné hlasy sirén, jež mají podobu kytarových melodií.



Člověk se nikdy nepoučí. Vždycky udělá stejnou chybu. Jdu se nechat dobrovolně rozbít o útes. O stěnu hluku. V Akropoli 5. dubna.

Takhle vidí Pelican Aran: www.silver-rocket.org/news…
A tady je rozhovor s Pelican: lidovky.zpravy.cz/ucit-se-…