Silver Rocket

Maserati očima Arana

Aran 28. 3. 2007

Když se mi dostala do rukou nová deska Maserati s názvem „Inventions For The New Season“, byl jsem zvědavej a dost jsem se těšil, ale žádná smrtelná nedočkavost to nebyla. Pustil jsem si to a začal něco dělat – už ani nevím co. Ozvaly se první zvuky... Taková příjemná kulisa, proběhlo mi hlavou. Poslouchal jsem tak na půl ucha. Jenže zvuky začaly mohutnět, rozlejvat se, tepat. Najednou bylo nemožný dělat cokoliv jinýho než poslouchat tuhle muziku. Kytarový vlnění mě doslova přikovalo před bedny. Poslouchám. Zdánlivě se nic neděje, ale skladba nenápadně graduje. Hudba roste a roste a roste a roste, jsem úplně pohlcenej a jenom tupě zírám na rudej obal. Hudba už je v celý místnosti, už není kam stoupat... A přesně po šesti minutách hypnózy se úvodní track „Inventions“ rozjede do totálně sugestivní skladby, která mi definitivně bere dech.



Naprosto geniální basová figura, po který následuje dokonale pasující akord, kytarový zášlehy jakoby z vesmíru... Lituju, že Maserati nemají „Inventions“ na svým MySpace profilu, abych vás na něj jednoduše odkázal – pak by nám to všem bylo hned jasný. Takhle mi prostě musíte věřit, že úvodní track na nový desce Maserati, je jednou z těch skladeb, který jsou vyvolenejm kapelám seslaný shůry tak jednou, dvakrát za život (a některejm samozřejmě nikdy). Jsou jako droga, musíte se k nim neustále vracet a těšit se, až si to zase pustíte.



Jenže nová deska Maserati není jen o první skladbě. Celý album je „hluboký“ bez sebemenší stopy patosu, je uhrančivý bez špetky křeče. Jestli máte rádi Tristezu, jste blízko – jenže zvuk Maserati je o poznání syrovější, což je z mýho pohledu jen a jen ku prospěchu věci. Další styčnej bod? „Airs Above Your Station“ od Kinski – zdánlivě bezcílný putování mohutnejch kytarovejch vln, který ale ve skutečnosti míří k jedinýmu cíli: do srdce. Maserati se nenechávají svázat akademickou pózou, je to pulsující, přesvědčivá kapela. Jestli to bude živě takový, jako si představuju, bude to ohromnej zážitek. Věřte, že dokonalej tranz nebyl nikdy tak blízko. A nemusíte třeba ani chodit na koncert, jen si někde sežeňte tu desku a pusťte si první track... tahle hudba MUSÍ bejt slyšet.

Web Maserati: ihaveadagger.net/
Maserati na MySpace: www.myspace.com/maseratiro…