Silver Rocket

Silver Rocket vs. Flying Saucers

Bourek 26. 2. 2006

Dr. Russel Marvin pracuje na speciálním raketovym programu pro armádu Spojenejch států, ale z nějakýho podivnýho důvodu se mu to nedaří – rakety jsou neznámym protivníkem sestřelený v podstatě hned, jak vystartujou. Všechno se začne vyjasňovat, když Dr. Marvina kontaktujou zástupci mimozemský civilizace a dokonce ho s jeho snoubenkou Carol vemou do jednoho z talířů. Tisíce kilometrů nad zemskym povrchem jim pak vysvětlej svůj plán: převzít kontrolu nad planetou Zemí, pokud možno bez toho, aby jí museli zničit. Začíná peklo, zadarmo to nebude…



Tenhle film se jmenuje Earth vs. the Flying Saucers a v roce 1956 ho natočil Fred Sears. V kategorii americkejch sci-fi filmů z éry rudýho strachu patří k tomu nejlepšímu a nejzajímavějšímu. Pomohlo mu samozřejmě dobrý načasování - uprostřed americko-sovětskejch závodů o dobytí vesmíru (rok po tom Sověti pustili do kosmu Sputnik) vzniknul fakt působivej film o nekompromisní invazi totálně odlišný a technologicky vyspělejší, nepřátelský kultury. Film Earth vs. the Flying Saucers působí jako by ho Sears natočil vážně pod vlivem toho strachu ze studený války, než že by ten pocit zneužíval. Je to svym způsobem spíš výpověď než klasický béčkový sci-fi, takže i po těch padesáti letech funguje dobře.



Ve svý době byl Earth vs. the Flying Saucers film s výjimečně povedenejma speciálníma efektama - dělal je klasik žánru Ray Harryhausen. Dneska už to působí samozřejmě trochu srandovně, ale to podivný tajemství nedokonalý iluze starejch sci-fi filmů je pořád magický. A protože si z nich děláme srandu, rozhodli sme tomu věčnýmu souboji mezi dobrem a zbytkem vesmíru taky složit zaslouženou poctu (a jednou provždy těm mimozemskejm svinim ukázat, kdo je tady pánem).

1. března 2006 – Palác Akropolis
Silver Rocket vs. Flying Saucers

Řízení maj v rukou OTK, kanóny svíraj Emems. Přiďte nejdýl před osmou.