Silver Rocket

Dälek očima Arana

Aran 10. 11. 2009

"Adame, nepřipadá ti podezřelý, že v klubu, kterej se jmenuje Matrix, nefunguje internet? Není to nějaký divný?"
Oktopus v Matrixu

Na rozdíl od Töhötöma hip hop miluju a díky pozitivnímu vlivu Bonuse teď stíhám i místní borce. A na kapelu jako Dälek jsem čekal celej svůj život - spojili HLUK (kterej mi čistí hlavu a klidní nervy) s BEATEM, kterej mi pomáhá rozchodit srdce, když už si myslím, že to není možný. Vybavuju si rok 1998, kdy mi dal Míra Pátý na recenzi první desku Dälek "Negro Necro Nekros": byl jsem u vytržení, který pak sílilo s každým dalším albem.

Když jsme pak dělali koncert Dälek, byl jsem zvědavej, jak tyhle chlápci fungujou v civilu, kdy zrovna nevytvářejí soundtrack k velkoměstský apokalypse. Líbil se nám už jejich rider - žádný extra požadavky na nic, důležitý je jen zajistit flašku whisky a taky pizzy po koncertě. No a společenská stránka hned toho prvního koncertu v Matrixu proběhla nad očekávání. Oktopus mě po jejich úžasným setu odchytil vzadu u merche s trochu nesmělým dotazem, jestli by bylo možný někde sehnat hulení. Zřejmě si od toho moc nesliboval, jen to zkoušel. Jenže šťastnou shodou okolností nás právě míjel jeden starej kámoš, kterej vždycky něco má a vždycky se rád podělí. Takže jsem ho jen chytil za rameno, on hned pochopil, a překvapenýmu Oktopusovi vrazil do ruky pořádnej pytlík matroše.

Oktopus jen nevěřícně vyvalil ty svoje oči - evidentně získal dojem, že promotéři tohohle koncertu jsou nějaký místní gangsteři, co mají v klubu pod kontrolou všechny dealery. Začal mi s nadšením líčit současnou situaci gangů v NY: jádro toho celýho je, že VŠECHNO teď ovládají gangy z východní Evropy a Oktopus to VELMI respektuje: "You are the future of the world, man!" Naši "krajani" podle Oktopuse vytlačili Mexikánce, Portorikánce a další konkurenty a teď si porcujou kořist. Fascinuje ho to: "It´s the new world order, man!" Hned pochopil a nasál "vibe" Žižkova, ptal se, co to je za "hood" a jaký gangy vládnou tady - přiznám se, trochu jsem v tom plaval. Nicméně Oktopus byl víc a víc v náladě, měl pocit, že se baví s pražským podsvětím a byl ve svým živlu. Došlo na popis guerillový taktiky při válce s policií a další informace, ale přiznám se, že to už jsem měl hodně rozmazaný. Zachránil mě Bonus, kterej mě odvezl až domů - ještě jednou díky, tohle byl hodně krutej dojezd, more.

Další super historku s Oktopusem měl Astronautalis - Oktopus on se nesmí nalejt před koncertem, jinak je to celý v piče. No a nějakej Astronautalisův kámoš s Dälek hrál v Berlíně a ožrali se s Oktopusem ještě před jejich setem, což MC Däleka šíleně nasralo. Není divu: na konci třetího tracku prej Oktopus uprostřed celýho toho ohlušujícího kraválu, kterej lidi pomalu dostával do tranzu, hodil čelo přímo na svůj laptop, načež se VŠECHNO vypnulo a najdnou tu bylo trapný ticho. Chápu, že MC Dälek běsnil.

Nevím, co předvedou tyhle dva chlápci ve čtvrtek v Akropoli mimo pódium, ale dost se na ně těším. Vím ale, co předvedou na pódiu - a na to se těším ještě víc.

Dälek očima Töhötöma: http://www.silver-rocket.org/news/1299
Isis očima Ivana: http://www.silver-rocket.org/news/1303
Isis očima Arana: http://www.silver-rocket.org/news/1296