Silver Rocket

Žebříčky 2005

Töhötöm 22. 1. 2006

„Winston Churchill říkal: Věřím jen anketám a průzkumům, které si sám zfalšuji“ (Mirek Topolánek velmi zmateně v televizi, někdy v neděli po obědě)

Nakonec volební preference z renomovanejch agentur se taky nedělaj na bůh ví jak velkým vzorku populace. Původně jsme neměli v úmyslu vyhlašovat žádnou „desku roku podle Silver Rocket“, protože to je blbost, ale pár věcí zaslouží aspoň krátkej komentář. Tady jsou trendy hudebního vkusu návštěvníku webu SR (jejich jména, adresy, rodný čísla a fotografie jsme už pochopitelně předali Mossadu). Mimochodem původně jsme to mysleli jako žebříčky za rok 2005. Ne 2004, ani 1972. Vy jste to ovšem nemilosrdně ignorovali – nakonec proč ne.

1. Ze samotný podstaty věci plyne, že všemu vládne Silver Rocket. Nakonec se to, ehm, dalo čekat – je to náš (a váš) web. Pokud se vám zdá, že to neodpovídá realitě, tak už je pozdě. Příští rok to můžete v žebříčcích změnit. Ale jsme gentlemani, a tak se nebudeme bít v prsa – ovšem oba releasy loňskýho roku jste přijali moc hezky, líbil se vám i večírek na hradě a některý koncerty, který jsme podporovali nebo pořádali, vás zdá se taky celkem pobavily. My budeme ve všem pokračovat, za jakejchkoliv okolností, ale pravda je, že nás to svým způsobem dojalo. Pro nás to byl moc dobrej rok. Ještě jednou děkujeme.



2. K čemu je to celý sakra vlastně dobrý? Shodli jsme se, že nejvíc nás na žebříčcích baví, že je to nečekanej kanál, jak se dozvědět, co poslouchaj jiný lidi a o čem my nemáme ani páru. Asi nebudeme sami, koho to přimělo se někam podívat, co to je za kapelu, která se tak líbí tamtomu mamlasovi – a nejeden z nás/vás díky tomu třeba poznal nějakou zajímavou hudbu (a koupelnu).

3. Sestava a styl respondentů byly víc než pestrý. Od lidí, který visej na webu každou minutu až po jedince, který všechny šokovali samotným faktem, že se vlastní rukou dotkli něčeho takovýho jako je počítač. Někdo napsal do každý kolonky deset věcí, někdo měl problém přijít aspoň na jednu. Někdo vyplnil po pečlivý přípravě a někdo to intuitivně vychrlil za minutu. Někdo je encyklopedicky systematickej a psal jen katalogový čísla, někdo je bohémsky rozevlátej a pamatuje si jen přibližně, co to vlastně celý dny poslouchá. Někdo psal jen o svý koupelně.

4. Guilty pleasures: zábavný místo celýho projektu. Takže pro vaší informaci, co ve vás je a co se bojíte přiznat. Spousta drsnejch chlapů má ráda sentimentální věci. Pokérovaný lidi poslouchaj Anetu a Madonnu. Čumíte non stop na telku, včetně kanálu Romantica. Přikusujete k tomu čokoládu, chipsy nebo nějakej sojovej humus. Lejete si do hrdla hektolitry kafe a rum a dost hulíte, a to všechno možný. Posloucháte komerční kapely a maskujete to tím, že je to fór. Pak se jdete chlípně vrhnout na někoho (obvykle) opačnýho pohlaví. Den zakončíte u počítačovejch her. Jste taky závislí na ICQ. Občas skočíte na Bohemku. Některý jedinci ne, ty si stavěj koupelnu. A dost často jste rádi, že se vám podařilo zase jeden rok nezhebnout. Celkově z toho vychází dost osobitej a podivnej obrázek – to se nám líbí.

5. No a co vás teda minulej rok bavilo? Z desek This Aint Vegas (to je pro nás poměrně příjemný překvapení), Isis, Kylesa, Buried Inside, Evens, Children of Fall, Lahar/Gride, QOTSA a mraky dalších věcí. Naši favoriti Doomriders se přes urputnou snahu sice dostali do desítky, ale jen tak tak (kupte si to, je to fakt síla). Nejlepší kapely jsou podle nás/vás dvě: FugaziIsis. Na paty jim ovšem šlape celá SR stáj, do který se jako provokace vklínili Mars Volta (pozor, vtip!) – tak to má bejt. Koncerty roku (když taktně pomlčíme o drtivým vítězství SRSS na Točníku) jsou pak Isis v Akropoli, QOTSA v Roxy, French Toast, UnsaneThis Aint Vegas na Sedmě. Dobrej vkus. Objev roku je naprosto jednoznačnej: Atlantic Cable, z toho máme radost, podobně jako z toho, že si už pár lidí všimlo, že Fetch! jsou super kapela. My to víme, stejně jako o Vas Szuzanne... těch si třeba všimnete za rok.

6. A co vás nasralo? Tohle není snadný hodnotit. Peace, flowers, freedom, happiness. Ale nemá cenu strkat hlavu do písku, občas někoho něco/někdo dost vytočí. Zklamání se daj rozdělit do tří skupin: celospolečenský (rytíř Landa, Czechtek, „stát, ve kterým žiju“), potom dejme tomu hudební (indierock – byť je nejasný, co přesně měl kdo na mysli, koncert Locust, Lvmen, JSBX, prošvihnutý koncerty, neprošvihnutý koncerty a podobně, pár lidí nakrknul Fluffest, dojem na vás neudělal ani strmej vzestup Sunshine). Nakonec pak osobní/etický… nebudeme se v nich zbytečně rejpat, a to ani štětcem. Zábavnější jsou některý ojedinělý soukromý zklamání, posuďte sami: „malý péro“, „já“, „že jsem ho (míněno tenhle rok) přežil“, „málo paměti v notebooku“, „vkus národa“, „dvakrát výpověď“, „říjnová porucha erekce ve chvíli, kdy byl býval zapotřebí pravý opak“, „druhá operace a žádný kolo“, „Praha“, „Brno“ (Ostrava kupodivu letos ne), „nové toalety v Café Baru 7“ – a pochopitelně „koupelna“. A samosebou je nás pár, koho štve kouření na koncertech (dokonce včetně některejch kuřáků).



7. Hlášky roku. „Geneva? Go down this fucking road. Don’t turn left, that fucking road’s an asshole. Turn right after that and fuck off.“ Kdykoliv si to přečtu, začnu se prostě usmívat. Zvláštní uznání za tyhle věty míří k neznámý drsný slečně z Linze, která se snažila poradit na turné Wollongong. Druhá oblíbená pak byla: „Pro urážku starostovy nohy nadosmrti zavřeno.“ Hehe.

Nám zábava s žebříčkama vydržela na několik tejdnů, užili jsme si to výborně. Ještě jednou děkujeme vám všem, že to byla taková sranda. Letos se koncem roku celá akce zopakuje, v mnohem sofistikovanější podobě. Rozhodli jsme se, že z vás totiž některý věci dostaneme násilím. Jak? Nechte se překvapit. A poslouchejte desky, snad bude roku 2006 dobrá úroda.



Pokud vás zajímaj podrobnosti, podívejte se na souhrn výsledků. Jinak si vás ještě dovolujeme upozornit na tři nejlepší epochal žebříčky podle Silver Rocket, tady je první, druhejtřetí.

Metodologická poznámka: i když víme, že ne každej vyplnil všechno, ne každej považoval třeba za desku roku tu uvedenou na prvním místě a podobně, zvolili jsme jednoduchej systém hodnocení: u desky roku za první místo 10 bodů, pak sestupně se body ubíraj. Za nejlepší kapelu a nejlepší koncert pak 5 bodů a postupně dolů. Guilty pleasures, objev roku a zklamání roku jsme probrali citem podle počtu výskytů. Hlášky roku jsou spíš na počtení. Na zbytek jsme se vyprdli, protože z výsledků žádnej trend nevyplynul.


Nejlepší deska

1. Ememvoodoopöka: Dort jak brus (184)
2. Lyssa: Amoral (147)
3. This Aint Vegas: The Night Don Benito Saved My Life (94)
4. Isis: Panopticon (72)
5. Kylesa: To Walk a Middle Course (64)
6. Buried Inside: Chronoclast (62)
7. The Evens: s/t (60)
8. Doomriders: Black Thunder (59)
9. Children of Fall: Bonjour Tristesse (58)
10.-11. Gride/Lahar: split 7“ EP
Queens of the Stone Age: Lullabies to Paralyze (56)
12. Mars Volta: Frances the Mute (43)
13. Wollongong: Stark Naked Creeping Macroeconomic Fascism (40)
14. Fantomas: Suspended Animation (37)
15.-16. Sonic Youth: Nurse
Darkest Hour: Undoing Ruin (36)
17. Wolf Parade: Apologies To The Queen Mary (34)
18.-19. Franz Ferdinand: You Could Have It So Much Better
Medications: Your Favorite People All In One Place (33)
20. Lack: Be There Pulse (34)
21.–24. Sleater-Kinney: The Woods
Martyrdöd: In Extremis
Requiem: Storm Heaven
The Yellow Press: Comfortable Curses (31)
25.–28. Against Me!: Searching For a Former Clarity
Coco Rosie: Noah´s Ark
High on Fire: Blessed Black Wings
Propagandhi: Potemkin City Limits (30)
29. Moller-Plesset: The Perturbation Theory (29)
30.-31. Antony and the Johnsons: I ´m A Bird Now
Pavilon M2: Safety About Your Glass Face (28)


Nejlepší kapela
1.-2. Fugazi
Isis (31)
3. Esgmeq (29)
4. Gnu (28)
5. Ememvoodoopöká (27)
6. Wollongong (24)
7. OTK (23)
8. The Mars Volta (19)
9.-10. Frech Toast
Lyssa (17)


Nejlepší koncert
1. Silver Rocket Summer Saga, Točník (68)
2. Isis, Akropolis (37)
3. Queens of the Stone Age, Roxy (34)
4.-5. French Toast, 007
Unsane, 007 (32)
6. This Aint Vegas, 007 (30)
7. Blood Brothers, Roxy (29)
8. Paper Chase, 007 (25)
9.-10. Buried Inside, 007
Kylesa, 007 (23)


Objev roku
1. Atlantic Cable (13)
2.-4. This Aint Vegas
Fetch!
Guided Cradle
Doomriders (5)
5.-7. River for Sale
Goro
Yellow Press
Coco Rosie
Akron/Family (4)
8.-15. Big Bussiness
Buried Inside
Cocoon
John Ball
Sex Positions
Xavier Baumaxa
Vincent Vega
Wolf Parade (3)


Zklamání roku
1.–3. prošvihnutý koncerty
kauza Czechtek
AM 180 (8)
4.-5. koncert Locust
Sunshine celkově (6)
6.-9. indierock
Daniel Landa a jeho organizace
koncert Lvmen
Fluffest (5)
10. koncert Jon Spencer Blues Explosion (4)
11. kouření na koncertech (3)

Zbytek samosebou taky stojí za zamyšlení, ale nic se už (zřejmě, volili jste někdy různě krkolomný formulace a víc nebo míň čitelný metafory) neobjevilo víc než dvakrát. Na Silver Rocket nadáváte taky… ale ne víc než dvakrát.