Silver Rocket

DĚTI DEŠTĚ: ... v bytě nad řekou

Torr 3. 9. 2019

Paní a pánové, po Love and piss (SRR 29, rok 2008), Tyto alba (SRR 67, rok 2015) vychází třetí dlouhohrající nahrávka Dětí deště s názvem … v bytě nad řekou. Dvacet let na scéně, trvale stoupající forma – jak to ti kluci dělají? Pokusíme se analyzovat, v čem spočívá tenhle fenomén a jak se různý rysy tohoto souboru projevujou na nový nahrávce.

Prcat: Není tajemství, že tento slovo je u Dětí deště velmi oblíbený. Pro někoho je to ošklivý, neslušný slovo s mnoha významy, pro tuhle kapelu je to zdánlivě životní filosofie. Ale co to vlastně znamená v kontextu jejich tvorby? Muzikolog Ondřej Křenek praví: „Parta obyčejných chlapů, co moc dobře znají drogy, chlast, léčebny, zbytek světa mají u prdele, a do toho hrajou super muziku, kterou skutečně žijou“.

Důslednost: Pokud znáte Děti deště aspoň trochu, tak víte, že mají svůj recept na rock&roll. Jsou mu věrný, vědí, co dělají, milují to dělat takhle a nemají žádný ambice na experimenty. Víme, co můžeme od nich očekávat – a nechceme nic jinýho.

Kamarádství: Až někdy půjdete na Dětí deště, podívejte se, co dělají před koncertem a po koncertě. Uvidíte, že jsou nalepený na sobě a bavěj se, jako kdyby se neviděli dvacet let. Málokdy se vidí parta lidí, který se mají tak rádi. Není jednoduchý vstoupit do jejich konverzace, ale ne proto, že tě mezi sebou nechtějí, oni tě chtějí moc. Ale je potřeba je stíhat, což není jednoduchý, protože se spolu baví tak dobře, že nevnímají ten svět tam venku.

Prcání, důslednost a kamarádství dovedlo Děti deště až k … bytě nad řekou (SRR 98, 10 skladeb, LP/MP3). Deset věcí bylo nahráno v JáMoru pod dohledem Ondřeje Ježka. Dostanete do ruky vinyl v mramorovým provedení a s velice povedeným obalem. Objednávejte a poslouchejte ZDE.