Silver Rocket

Paz: katalánská tatérka v Tribu

Töhötöm 2. 9. 2018

Dalo by se to odbýt jednou větou, třeba ve stylu: Ve dnech 25. až 28. září bude v Tribo Tattoo hostovat Paz Buñuel ze studia Malamar Electric Tattoo, který se nachází v katalánským městě Vinaros, tak neváhejte a rezervujte si termín. Tahle návštěva má ale pár dalších zajímavejch aspektů, o který se chceme podělit.

Za prvé, Vinaros je docela díra. Jako všechny města v týhle části světa má pochopitelně velmi starý dějiny (za svý jméno vděčí starej dobrejm časům al-Andalusu, kdy půlka poloostrova byla v arabskejch rukou a kdy se tam usadil maurskej velmož jménem bin al-Arús), ale kromě krevet lahodný chuti a nájezdů turistů tam toho moc nenajdete. Jedna věc je ovšem důležitá: kousek od Vinarosu leží městečko jménem Benicarló, který zaujímá velmi významný místo na hudební mapě Iberskýho poloostrova.

Někdo si možná vzpomene na letošní tři český koncerty velmi hustýho tria jménem KLS. Jejich basák je člověk, kterej je osobně odpovědnej za mohutnej proud alternativní kultury z celý Evropy, která se do týhle části Španělska v posledních letech nahrnula. Aktivita místní party (nedá se mluvit o jediným člověku samosebou) je neuvěřitelná: vydávaj desky, organizujou desítky koncertů, festival, provozujou vlastní klub, kterej se ve Španělsku pomalu stává legendou, a jsou to ve všech směrech králové a královny. A teprve teď se to celý propojí.

Jak poznamenal Záhoř při naší letošní návštěvě Vinarosu: „Hele, tady jsou snad úplně všichni potetovaný.“ Je to pravda, nejvíc to platí pro profesora Baltyho, kterej už moc volnýho místa na těle na další výtvory nemá, platí to taky pro valnou většinu kapel, který se v Benicarló/Vinarosu zastavili (na fotkách z koncertů je pak běžně vidět nějaká končetina obalená fólií), platí to pro celou partu návštěvníků zdejších akcí a pro velkou část místních občanů. A kdo teda potetoval celý město i provincii Castellón? Byla to právě Paz.

Paz známe od roku 2014, kdy ještě tetovala doma, hlavně na Baltyho a pro místní scénu. Její věci nás hned okouzlily: bylo to něco trochu jinýho, než frčelo v tý době u nás. Nejsme kovaný v tetovacích stylech a terminologii, tak se omlouváme znalcům za laický vysvětlení: jedná se o moderní variantu tradičních námořnickejch tetování ze Středomoří, čili o věci hodně spojený s mořem, rodinou, láskou, návratama domů, kámošema, různejma démonama, monstrama a zvířatama (a Ježíšem pochopitelně taky, najde se i hořící kostel). Je to obvykle velký, barevný, výrazný, tenhle styl se nebojí velkejch citů a pořádnejch nápisů typu „Bratři navždy“ a podobně.

Paz ho má skutečně v malíčku a její věhlas ve Španělsku postupně roste. Studovala kresbu, učila výtvarku ve škole, dávala hodiny kreslení dětem – a vedle toho tetovala jako divá. Pořád na sobě pracuje, má oči otevřený a zmíněnej tradiční styl obohacuje slušnou dávkou punku, což pochopitelně kvitujeme s libostí. Při naší druhý návštěvě jsme zjistili, že už má vlastní studio (kde při tatuáži můžete poslouchat prvotřídní hudbu typu Fugazi, Mudhoney nebo Big Black), objíždí různý věhlasný tatéry, aby se od nich učila, a čas od času vyráží na evropský turné.

Teď je na řadě Praha – takže máte podle našeho názoru jedinečnou šanci. Několik ukázek, co můžete zhruba čekat, vidíte tady na obrázcích. Paz má celou řadu vlastních volnejch motivů, určitě se s ní dá i domluvit na přípravě něčeho konkrétního podle vašich představ – víte, jak to chodí. Termíny si můžete rezervovat hned teď na mailu michal@tribo.cz (neváhejte, aby nebylo pozdě, zase tolik jich nebude).

Malamar Electric Tattoing
www.facebook.com/malamartattoo
www.instagram.com/malamartattoo