Silver Rocket

SILVER ROCKET SUMMER ŠUMAVA aneb Koncert pro šumavskou divočinu SPECIÁL: první informace

ÚV SRR 4. 8. 2017

Tady máte v hrubejch rysech to důležitý, abyste mohli plánovat, těšit se, organizovat atd.

1. Místo: Frantoly u Prachatic, bejvalej mlejn, nyní pension U Parádů (koukni SEM) – je to taková samota hned pod silnicí z Prachatic na Budějice a Krumlov, samotná ves Frantoly je o kus vedle. Je to přímo na Šumavě, hranice národního parku za bukem, příjemný prostředí mimo ruch civilizace... uvidíte. Před deseti lety jsme vám sem vždycky dávali mapky, popisy cest, návody, jak se tam dostat – dneska máte všichni bionickou ruku, v prdeli čip, kterej má vyšší výpočetní výkon než Apollo 13 a vůbec, technologie si nás zotročily natolik, že si to určitě všechno najdeme sami. Ale jedna mapka pro jistotu ZDE. Dopravní obslužnost je myslíme vynikající – vede tam silnice, po který jezděj autobusy (zastávka Mičovice, Frantoly, rozcestí), nebo cca čtyři kilometry romantickou mini-túrou přes kopec a šumavský louky je železnice a zastávka Rohanov (jen nezapomeňte zhruba v půli cesty v nejvyšším bodě trasy u takovýho srubu s jezírkem a u ohradníků s ovcema a kozama zahnout ostře doleva a odtud už jen dolů do Frantol, mapka ZDE). Kdo chce nebo bude muset přijet autem, není to problém (místo na parkování bude přímo na místě), ale znáte to: cesta bez auta má mnohem větší punc dobrodružství, nebudete muset podporovat přímočaře u benzínky ropný společnosti a budete se moct picnout už třeba ve vlaku.

2. Ubytování: K celý usedlosti patří velká louka, která vám bude k dispozici jako kemp. Můžete si podle libosti postavit stany, karavany, takový ty šestipokojový kouzelný stany jako v Harry Potterovi, který se vejdou do kapsy, můžete tam bivakovat. Tohle bude váš domov. Bude k dispozici i omezenej prostor pod improvizovanym přístřeškem, ale stany zkrátka doporučujeme vlastní, nebo to dáte pod širákem, to už je na vás... My budeme k dispozici a pomůžeme vám najít místo, kde složit hlavu. Ale v zásadě počítejte se spaním venku, v přírodě – a vybavte se podle toho. Na Šumavě bejvaj noci a hlavně rána chladný. Místo přímo v penzionu vám bohužel nabídnout nemůžeme – sorry.

3. Jídlo a pití: Bude toho, jako obvykle, dostatek. Hlady nezemřete, pár mozkovejch buněk tam taky rozhodně necháte.

4. Hudba: Program je už pár dní zveřejněnej, v zásadě uslyšíte a uvidíte velmi reprezentativní průřez stájí Silver Rocket, okořeněnej tím nejlepším z okolních hvozdů a sklepení. Nebo jinak: starý známý ksichty a pár somráků navíc. Bude se hrát na dvou pódiích, jedno bude uvnitř budovy, druhý venku, ale pod střechou – takže nás nemůže nic zaskočit. Přesný časy, pořadí, rozpis atd. zveřejníme, až to budeme vědět – teprve to vzniká. Končit se bude nějak kolem půlnoci, co se bude pak dít u táboráku, je samosebou mimo naši kontrolu.

5. Další program: Tohle je poslední bod, to nejzajímavější na konec. Jak víte, spojili jsme síly s lidma, který se už roky angažujou v dost lítým boji o zachování aspoň kousku divoký přírody v národním parku Šumava a pořádaj Koncerty pro šumavskou divočinu. Ještě o tom budeme mluvit a psát víc, ale v zásadě jde o to, jestli národní park bude skutečným národním parkem (čili místem, kde vládne příroda a člověk ji i její obyvatele respektuje), nebo kde zvítězí byznys, zabalenej do spousty keců. Nenechte se zmást: jedná se o velmi lákavý sousto, zájemců je hodně a jedna z bitev se vede o tzv. veřejný mínění. Parlament sice nedávno přijal zákon, kterej by mohl k zachování národního parku přispět, ale moloch si i tak nachází cesty, jak ho obejít – vyhráno rozhodně není.

Na letošním SRSS chceme nabídnout to, čeho je vždycky nedostatek: informace a příležitost na vlastní oči pochopit, o co se jedná. Osobní zkušenost je osobní zkušenost. I Che Guevara musel kvůli tomu vyrazit na motorce do hor.

Konkrétně jde o dvě větší akce: veřejnou diskusi o situaci a budoucnosti NP Šumava (na kterou, jak doufáme, dorazej i místní obyvatelé, kterejch se to týká nejvíc) – složení diskutujících upřesníme, ale bude se jednat o lidi, který k tématu rozhodně mají co říct. A ano, zástupci developerů to nebudou. Tohle proběhne v sobotu odpoledne cca od čtyř hodin, čas upřesníme nebo potvrdíme. Druhá věc je ještě zajímavější: o den dřív – tedy na pátek – nabízíme exkurzi s odbornym výkladem do Národního parku Šumava a (kvůli důležitýmu srovnání) do Národního parku Bavorský les na německý straně Šumavy. Jedná se o jedenapůldenní, hlavně pěší výlet na místa, který normálně neuvidíte, protože zavítáme i do prvních zón mimo turistický stezky. Exkurzi povede expert na lesy a divokou přírodu Jaromír Bláha z Hnutí DUHA (který touhle akcí podporujeme), navíc v doprovodu a s výkladem vždy jednoho z oficiálních strážců obou národních parků – jak českého v NPŠ, tak německého v NPBW. Určitě znáte kouzelnou moc slova: na něco se díváte, pak vám k tomu někdo něco řekne a vy uvidíte to, co by jinak zůstalo skrytý.

Co je třeba pro účast na exkurzi udělat? Předem si zarezervovat jedno z omezenýho počtu míst, dorazit do Frantol dřív (ideálně už ve čtvrtek (31. srpna navečer, bude ale i možnost skupinovýho odjezdu dodávkama z Prahy či náběru po cestě, upřesníme), počítat se spaním a pobytem venku (a podle toho se vybavit) a připravit si pár stovek (max. tak pět/šest) na pokrytí výdajů spojenejch s exkurzí (hlavně na dopravu po Šumavě a poplatky za vstupy do prvních zón). Základna pro exkurzi bude ve Frantolech, v pátek vás čeká celodenní túra, v sobotu maximálně do tří odpoledne. Na koncert samosebou budete zpátky.

Na exkurzi se klidně hlaste už teď, stačí napsat e-mail na uv@silver-rocket.org Konkrétní detaily pak pošleme zájemcům zvlášť.

Takže: v pohodě?