Silver Rocket

Wooden Shjips (USA) + Madhouse Express - 9. listopadu 2016 - Praha, Futurum Music Bar

ÚV SRR 6. 11. 2016

Když Erik "Ripley" Johnson zakládal někdy v roce 2003 Wooden Shjips, neměl vůbec zájem hrát koncerty či se snad stát slavným. Jeho cílem bylo dát dohromady nemuzikanty (rozuměj: lidi bez větší muzikantské průpravy a praxe) za účelem tvořit novu inovativní hudbu. Předpokládal, že netrénovaní (anti-)instrumentalisté budou mít k tvorbě zcela nový, nepoznamenaný přístup a mohou tak na kuchyňský pult přinést něco čerstvého, třebaže do hrnce na plotně pak použijí dochucovací ingredience i prověřené, neboli zvuky své oblíbené. Tak mohl vzniknout velice originální retromix halucinogenního spacerocku, primitivního garážového rock'n'rollu à la Velvet Underground a repetitivního krautrockového beatu, vše s patřičným punkovým přístupem – žádná velká věda, hlavně přímočarost aneb tři-tóny-na-píseň-jsou-někdy-až-moc.

Ripley navíc miloval zapadlé, dávno neznámé knížky a desky, které kdysi vyšly v malých nákladech a nikdy se nedočkaly dotisku či další edice, prostě proto, že jejich tvůrci nepronikli do širšího povědomí, zapomnělo se na ně, ale tu a tam jejich počin nějaký ulítlý sběratel objeví v antikvariátu a rozplývá se nad ním jako nad dávno ztraceným, znovu nalezeným pokladem. A přesně takovou vizi měl Ripley, sám takový pomatenec, i o Wooden Shjips: Natočit záměrně obskurní desku a její výlisky nechat válet po knihovnách, bazarech a venkovních burzách. Nedopadlo to úplně tak přesně, avšak všech 300 exemplářů svého desetipalcové debutové EP Shrinking Moon For You (2005) kapela rozdala a ještě platila i poštovné při jejích zasílání, když si desku vyžádal někdo z větší vzdálenosti. Přitom si Wooden Shjips ani nezaložili tehdy dost frčící MySpace, natož vlastní webovku, kde by třeba nabídli ony tři skladby v MP3 ke stažení zdarma. Tyhle věci tehdy prostě záměrně ignorovali.

A přesto se najednou začly dít věci. Jeden výlisek zmíněného EP se dostal až do Rolling Stonu, ten Wooden Shjips na jeho základě v recenzi vynesl do nebe a rovnou jim založil na svých stránkách profil. Toho se chytly další, zejména kalifornská hudební periodika a internetové servery a všichni se začli ptát – kdo teda jsou ti Wooden Shjips?

Dalším počinem byl sedmipalec Dance, California b/w Clouds Over the Earthquake (2006) ke stoletému výročí velkého kalifornského zemětřesení v roce 1906. Singlu se prodalo během chvíle tolik, že jeho několikanásobné vydání s přehledem zaplatilo kapele dosavadní náklady a o Wooden Shjips se hovořilo už pěkně nahlas. Ti měli přichystán další samizdatový singl – Summer of Love 2007 , poctu všem lidem, kteří se snaží o lepší svět, jak zněl podtitul. Veškerý výtěžek z něho kapela věnovala známé neziskovce Food Not Bombs, jež po ulicích zdarma rozdává jídlo potřebným. Křest singlu proběhl formou společného koncertu s legendou psychedelie šedesátých let Rokym Ericksonem. Bylo to teprvé DRUHÉ veřejné vystoupení Wooden Shjips od založení kapely před čtyřmi lety.

No a zbytek už je známá historie – smlouva s chicagským fajnšmekrovským lebelem Thrill Jockey, čtyři skvélá alba a množství singlů (na dvou souborných vydáních vyšly nakonec i ty dřevní, co měly dle původního plánu zapadnout) a hlavně nadšné publikum i odborná veřejnost nejen západním pobřeží, ale taky na obou stranách Atlantiku. Ve snaze neopakovat se, přemístili se Wooden Shjips po úspěchu alba West (2011) z Friska o pár hodin severněji do poněkud deštivějšího Portlandu, kde stvořili posluchačsky mírně nepřístupnější, zatím poslední album Back To Land (2013), na němž se vyznávají ze své obliby k heavy groovům klasického amerického rocku. Vše ovšem halí jejich starý dobrý háv z kosmického materálu.

Wooden Shjips se nesnaží posluchače obelstít, že by hráli něco objevného. Právě naopak čerpají to nejlepší z historie dirty rock’n‘rollu a servírují to s takovou swingující grácií, že je za to nelze nemilovat. Odkazy na Velvet Underground s přímočarostí Stooges, klávesy ? & the Mysterians nebo špinavost zvuku Les Rallizes Dénudes, to jsou základy zvuku Wooden Shjips, jímž se sveřepě odmítají zpronevěřit, a přesně takové je zažijeme i ve středu 9. listopadu 2016 POPRVÉ konečně také v Česku.

Koncert Wooden Shjips ve Futuru samozřejmě navíc doplní svými proslulými projekcemi Sanae Yamada, Johnsonova životní partnerka, s níž Ripley v roce 2009 založi paralelní projekt Moon Duo, které jsme mohli u nás vidět již v roce 2011 v Praze na Sedmičce. Moon Duo ostatně brzo vydá nové album na značce Sacred Bones a rovněž se vydá na turné. O tom ale někdy příště... Teď WOODEN SHJIPS!

Vstupenky: v předprodeji za 399,– přes GoOut či SMSticket / na místě pak za 500,– Kč

www.woodenshjips.com
www.thrilljockey.com/artists/wooden-shjips
www.riverpromotions.com
www.scrapesound.org