Silver Rocket

Fluff Fest 2006 řečí čísel při pohledu z jedné strany

Aran 30. 1. 2007

Tenhle článek píšeme z jednoho jediného důvodu a je nám fakt jedno, jestli nám to budete věřit nebo ne. Za posledních několik měsíců jsme zjistili spoustu věcí a pomalu je zpracovávali. Došli jsme k závěru, že ti, kteří na tenhle festival jezdí, se tyto věci mohou jen těžko dozvědět (a někteří o to asi ani nestojí, což je v pořádku) a myslíme si, že by je vědět měli, protože je svými penězi podporují. Jestli nic vědět nechcete, nemusíte číst dál.

Je to náš pohled na festival, který o sobě tvrdí, že je DIY hardcore festival, který se ke všem zúčastněným chová férově a říká, že pomáhá utvářet undergoundovou komunitu, která je založená na respektu a vzájemné důvěře. Výčet položek, který bude nyní následovat, neberte prosím jako něco, co je do koruny přesně tak, jak jsme napsali. Snažili jsme se o maximální objektivitu, ale i tak může být spousta věcí jinak. Nicméně jsme osobně přesvědčeni, že tato čísla zhruba sedí a stejně tak se nebráníme tomu, aby nás někdo přesvědčil, že se pleteme - spíše naopak: tenhle článek chce vytvořit prostor pro argumenty. Zde jsou ty naše.

PŘÍJMY:
Počet návštěvníků na letošním FF byl 2 500. Když budeme předpokládat, že 2 000 z nich zaplatilo vstup na celé 3 dny (tedy 500 Kč) a zbytek jen na jeden, dostaneme se k číslu 1 010 000 Kč, což jsou tedy peníze ze vstupného. Svoboda Zvířat, která měla na festu stánek s jídlem a zmrzlinou, utržila za tento ročník 130 000 Kč čistého. Organizátoři festivalu pak provozovali stánek s jídlem, nealko pitím a ještě pivem. Budeme předpokládat, že jejich čistý zisk byl 300 000 Kč. Tím se dostáváme na 1 310 000 Kč jako celkovou příjmovou částku pro organizátory festivalu.

VÝDAJE:
Hlavní kapely festivalu (New Winds a Good Clean Fun) dostaly každá 300 Euro. Také ale víme, že např. Suicide File dostali 500 Euro, a že na festu hraje spousta domácích kapel, které dostávají pouze peníze na benzín. Když budeme i přesto počítat průměrně 250 Euro na kapelu, dostaneme se na částku 206 250 Kč, která byla vyplacena kapelám.
Podium na celý víkend stojí 50 000 Kč.
Pásky na ruku 3 000 Kč.
Kontejnery na odpad 6 000 Kč.
Elektřina (včetně vytvoření přípojky) 15 000 Kč.
Metr plotu stojí 100 Kč na celý víkend. Budeme-li počítat, že plotu bylo 400m, vyjde nám 40 000 Kč.
Záchody stojí 2 000 Kč za kus na víkend + 150 Kč za jedno vyčištění jedné budky. Záchodů bylo 20, celková částka za jejich pronájem a údržbu byla 46 000 Kč.
Koryta na vodu a voda samotná by měla stát dohromady 7 000 Kč.
Pronájem letištní plochy na týden je 40 000 Kč.
Před několika lety si zvukaři brali 12 000 Kč, budeme tedy počítat o něco víc, 20 000 Kč.
Poplatky pro OSA - 20 000 Kč, stage manažer a jeho pomocník - 10 000 Kč, barmani a obsluha stánků - 30 000 Kč.
Ostatní, kteří pomáhali na vstupu a s úklidem, dostali za 12 hodin práce vráceno vstupné, což znamená že pracovali za 40 kč na hodinu (což je mimochodem méně, než pokladní v Tescu) a náklady na ně činily, při počtu 20 lidí, 10 000 Kč.
Do kategorie poplatky můžeme zahrnout propagaci (letáky, samolepky), telefony, nahlašovací poplatky, dopravu podia a záchodů, poplatky za hasiče a zdravotníky, amortizace stanů a backline, benzín atd., a budeme počítat s částkou 50 000 Kč.

Tím se u výdajů dostáváme na celkovou částku 553 250 Kč. Prostou matematikou nám pak vychází čistý zisk (po zaokrouhlení dolů) 755 000 Kč pro dva organizátory Fluff Festu.



Teď si ještě tohle všechno pojďme zasadit do kontextu běžných koncertů, které jsou organizovány přes rok různými promotéry a dají se také označit jako DIY hardcore punk akce. Například New Winds hráli dva dny po Fluffu na Sedmičce, kde bylo 100 platících za 150 Kč a kapela dostala stejně jako na FF, tedy 300 Euro. Běžná platba kapelám v klubu 007 při návštěvnosti 200 lidí je 500 euro (tolik dostali třeba Tragedy, Harum Scarum, Amanda Woodward, Yellow Press, Robocop Kraus, This Is Hell a mnoho dalších). V některých případech to pak byla i částka přes 1000 Euro (Mono, Darkest Hour, Locust atd.). Promotéři, kteří bookují koncerty celý rok a neustále jsou pod tlakem možného prodělku, dávají kapelám několikanásobně vyšší částky než na Fluffu a i peníze, které si dají stranou pak použijí na uspořádání a zaplacení koncertu pro kapelu, která třeba není tolik známá, ale oni jí přesto chtějí udělat koncert. Toto rozhodně není jenom praxe v klubu 007 nebo Praze obecně, ale funguje to tak (samozřejmě s menšími částkami) i jinde v republice.

Možná se vám některé částky, které byly vyplaceny, zdají přehnané, ale je třeba si uvědomit, že pokud lidé přišli na kapelu, měla by právě kapela dostat tu největší část peněz - protože si to prostě zaslouží. Měli byste vědět, že jsme všichni tři za poslední roky pro FF pracovali a že jsme konkrétně za Tomášem, který FF organizuje, zašli v srpnu osobně a všechno s ním z očí do očí probrali. Řekl nám, že jedná férově, dodržuje vše na čem je domluven (to ale vůbec nezpochybňujeme, vadí nám hlavně proč je ta domluva taková, jaká je) a že žádné změny nechystá.

A ještě poslední a velmi důležitá věc. Věnujte jí, prosím, pozornost. V žádném případě nám nevadí, že někdo na něčem vydělává peníze - byl to jeho nápad a dělá to, jak umí, a až potud je všechno v pořádku. Vadí nám, že dotyčný nejedná férově s těmi, kteří mu umožňují tenhle fest vůbec organizovat, protože platit někomu 40 Kč na hodinu a pak odejít domů se 370 000 v kapse nám nepřijde fér. Stejně jako když v areálu festivalu kolují dvě benefiční sbírky (např. Petr z Boldu dal na Paca z Conflict všechny peníze, které na Fluffu utržil) a z kasy festu, kde je skoro milion a půl, do nich nepřibyde ani pětikoruna, zato současný Fluff Team (tedy dva lidé) disponuje pěti tour dodávkami.

Tak to je asi vše podstatné. Dostali jste informace, které máme my a tohle je způsob jakým jsme je zpracovali a předali dál. Všechno ostatní je jen na vás. Stay Punk!

Milan Trachta aka Banán - xmr.bananax@seznam.cz
Tomáš Mládek aka Ivan - tired.messenger@seznam.cz
Robert Hosnedl aka Fló - xflox@seznam.cz