Silver Rocket

┼ CHRESUS JIST ┼ (SRB) a MODERN DELUSION (HR) – 13. května 2014 – BRNO – BORO

ÚV SRR 6. 5. 2014

Plakát Jugoslávskej rokenrol si vždycky potrpěl na vlastní definice, ať už šlo o "novi val" (novou vlnu, která neměla moc společnýho ani s tou světovou, ani se starým obsahem) nebo "new primitivism", což je kapitola sama o sobě na dlouhé zimní večery. Země, do kterejch se jezdí buď výlučně pojídat řízky k moři (Chorvatsko) nebo na dechovku (Srbsko), aby se pak mohlo o něčem kecat v důchodu, skýtají ale dost zajímavou alternativní hudební scénu, která zatím dost nesměle prosakuje do tzv. Evropy a svoje kinžály postrkuje k někdejší hranici Osmanský říše jen opatrně. Sem patří taky kapely ┼ CHRESUS JIST ┼MODERN DELUSION.

Obě krom topografické lokace spojuje to nejčistší, co od rokenrolu můžeme čekat, a to je rokenrol. Špinavej punk se špinavejma efektama, garážová estetika a orientální exotika některejch momentů, pablbské pokusy s klávesami a texty.

Bělehradští ┼ CHRESUS JIST ┼ jak už název napovídá, nebudou nějací svatoušci. V zemi, která postupně vymírá a jejíž společnost je zatížená na to, že si bez nějakého "vůdce" není schopna ani uprdnout, je na jedný straně radost žít, ale na druhý potenciál vybujení metastázovanýho punkrocku je obrovskej. Podivuhodnej zjev Filip (kytara) a dvě holky Ljuba (basa) a Ivana (bicí) představujou jedno z překvapení srbský undergroundový scény. NE, fakt zapomeňte na Bregoviće, prosím. Tohle JE underground až na kost. Svižnej usmrkanej lo-fi punk pro nedělní projížďky na kole po městě spojený s ukopáváním zrcátek na všech audinách na ulici. Loni vydali čtyřstránkový EP C.J. a letos u Doomtown rec./Crapoulet rec. split s druhou kapelou, se kterou k němu právě jedou evropskou šňůru. Truewave.

Ta druhá kapela je ze Záhřebu, říkají si MODERN DELUSION a hrajou synťákem okořeněnej postpunk s docela dost depresivníma textama, v nichž furt někdo umírá, dělaj se na něm experimenty nebo nenávidí lidskou rasu. Chytlavý melodie a zpěv přes silonovou záclonu, žádný složitý vyhrávání, za chvíli je vymalováno. Zní to trochu jako Clash, kdyby místo basy měli synťák a místo whisky chlastali nějakej hnusnej patok ze Zagrebačka pivovara, d. o. o. Před splitem s ┼C.J.┼ vydali ještě i kazetu, která vyšla jak jinak v limitovaným různobarevným nákladu.

V Čechách je bude možný zastihnout na dvou místech. 12. května v Café v lese a 13. května v Boru v Brně, kde jim to šéfuje Provar Crew. Proč to ti kluci dělají? Proti čemu se bouří? "Nikdo jinej by to neudělal," zní odpověď. Koncept dost nebezpečnej, často přímo direktivně útočnej na rekordy nenávštěvnosti, ale všechno zlý je pro něco dobrý a Stázina se jednou dostane Kubovi za ženu.

chresusjist.bandcamp.com
moderndelusion.bandcamp.com