Silver Rocket

Unkilled Worker Machine, Aran Epochal, Mrazák, Sartaktarak 22. listopadu ve Volyni

ÚV SRR 19. 11. 2013

Zdravíčko, po roce si zase naděluju předčasnýho ježíška a ku potěše (doufám že nejen vlastní) pořádám ve Volyni Na Nové takovej skromnej candrbál, na kterej vás jakože zvu. Je to v pátek 22. listopadu večír, tak přijďte, budete vítáni a nepředpokládam, že byste odcházeli zklamáni, protože k tomu budou nejmíň čtyři důvody. Hele:

Důvod Nummer Eins: UNKILLED WORKER MACHINE - první ze dvou akvizic mýho oblíbenýho labelu Silver Rocket je těžká váha v jakýmkoliv smyslu slova. Kapela, kterou tvoří DVA (!) lidi, pražskej Kanaďan Todd Nesbitt (jinak taky z kapely Wollongong) a bubenice Káka (jinak Kaljeka). Skromný obsazení, který jim nebrání produkovat noise rock o poznání syrovější a surovější, než je v kraji zvykem. Muzika oholená na kost, hypnoticky tepající rytmika jak od Neil Young & Crazy Horse, neprostupná stěna bílýho hluku, sycenýho punkovýma riffama, zpětnou vazbou a naléhavostí, jakou nemá v hlase každej. Spíš skoro nikdo. Unkilled Worker Machine vám nedají nic zadarmo a kousky fajnovejch harmonií se z jejich rabiátskýho soundu vynořujou až na opakovanej poslech - ALE SOU TAM! Kdybyste si to ale chtěli pouštět jako kulisu k žehlení, radši si vražte žehličku do ucha, je to lepší nápad. A ještě něco: pro Todda to letos nejspíš bude dobrej rok, protože mu na Silver Rocket vyšly hned dva vinyly - split LP Unkilled Worker Machine s kapelou Tomáš Palucha a o pár měsíců pozdějc Season of Doom, album projektu Unkilled Worker, což je Toddovo druhá koncertní podoba, bez bubenice a s odlišným materiálem. Obě letošní alba po pauze navazujou na jeho první "písničkářskej" počin Faithcollapse, kterej - nahranej s kompletní kapelou OTK v zádech - je pro mě osobně pořád jedna ze tří nejlepších českejch desek v tomhle tisíciletí...


Důvod Nummer Zwei: ARAN EPOCHAL - sólo projekt Adama Nenadála z kapely Gnu, která zrovna pauzíruje. Akustická baskytara, hlas a nějakej další zvukovej herberk. K tomu, co obecnej předsudek velí hledat pod pojmem "písničkář", má Aran díky tiššímu pojetí asi o chlup blíž než Unkilled Worker, ale žádnej Nohavice to taky neni. Ešusy a zapalovače nechte s klidem doma... Aran Epochal je mj. tvrdošíjnej koncept, kterej místo alb vydává neukončenou řadu split singlů jako výsledek kolaborací s jinejma muzikantama (třeba s Paramount Styles, OTK, Sporto, Auxes...). Taky je to jeden z nejlepších současnejch českejch textařů. To je prostě fakt. A zatimco Todd Nesbitt mimo svoji domovskou kapelu pokračuje nepatrně jinejma prostředkama vlastně v tomtéž, Adam Nenadál se najednou mimo Gnu (který už budou vždycky platit za jeden ze základních kamenů český noise/HC scény) ocitnul úplně na jiným území, kde se za žádnou kapelu ani hlukovou zeď neschová. Já se strašně těšim, až uvidíte, jak mu to naživo maká.


Důvody Nummer Drei a Vier: MRAZÁKSARTAKTARAK. Tyhle dvě kapely jsou Na Nové (jako) doma, takže nebudu zbytečně tahat dřevo do stromoví. Některou z nich zvu skoro na každou akci, kterou pořádam, což už musí mít nějakej pádnej důvod, kterej vám určitě vrtá hlavou. Tak abych vás zbytečně dál nenapínal: jasně, muzika je to na hovno, ale jsme všichni buzny. Asi tak.


Bude fajn, když to pošlete dál.
Mějte se, Petr K.