Silver Rocket

RICKOLUS: Z repráků se normálně hrne listí

ÚV SRR 10. 11. 2013

Rickolus - Troubadour

Ona ta šikovnost je mocná. Být sám a stvořit majstrštyk je hodné obdivu. Poslední dobou to poznávám sám – představa toho, že dělám Kurac bez Tora je pro mě nicota. Prostě potřebuju toho druhého, aby něco vzniklo. Tím spíš je pro mě Rickolus dymař. V tom zástupu one man pičusů by se mohlo zdát, že je to jedno, ale není. Cars and Trains, Astronautalis, Big Spider´s Back atd., všichni z jedné stáje, všichni sami, všichni dělají zabijácké věci. Ale Rickolus šel podle mě v něčem dál. Udělat dvojdesku je i v rámci tohohle žánru indie / diy / self hip hop / mrdej mě do kula celkem odvaha. A tomuhle chlapovi se to povedlo.

Troubadour je deska plná hitů a nostalgie. Narvat do délky hodiny a půl tolik materiálu, kde žádná věc není navíc, je psycho. Melodie, kytara, zvuky, zpěv. Kompaktní výsledek, který si nárokuje nálepku cotokurvaje?. Pro mě osobně má tahle nahrávka o bod navíc díky tomu, že v tom cítím to, na čem jsem vyrůstal. Jo, čuráci, je to brit-pop. Strašně britský zvuk: Radiohead, Oasis, Blur, Coldplay. A pro vás, kteří teďka přestáváte číst, jsou v tom i Pinback. Furt nedokážu pochopit, jak to tenhle člověk dokázal. Navrstvené stopy všech nástrojů by se mohly zdát jako intelektuální onanie, ale není to tak. Všecko sedí a přirozeně plyne. Skočnější věci i balady se na téhle desce prolínají tak nějak bez vtíravosti a na konci poslechu zůstane jen pocit optimismu. Epika není nutná jenom pro metal. I autentické country se dá znásilnit a dostat z toho něco víc. Tohle Rickolus dokázal. Normální písničky s kytarou, které pomocí dalších nástrojů zabalil do ničemného hávu, ze kterého není útěku.

Tisíckrát omílané klišé, ale tohle je deska podzimu. Z repráků se normálně hrne listí. Strašně se na něho těším. Ne jen na to, jak svoje věci představí na živo, ale hlavně na to, jaký to bude člověk. Podle mě to nemůže být kokot. Rickolusovy koncerty jsou TADY, přiďte.

Ondřej Křenek

Koncerty Rickoluse v Česku:
14. 11. - Plzeň
15. 11. - Břeclav
16. 11. - Broumov
17. 11. - Kutná Hora
18. 11. - Ústí nad Labem
26. 11. - Jihlava
27. 11. - Brno
28. 11. - Rožnov pod Radhoštěm
29. 11. - Praha