Silver Rocket

Silver Rocket Superstar Homeless Fucker Bar

ÚV SRR 19. 6. 2013

SRSS jako koncept vznikl omylem. Nebyl to plán ani marketingová strategie labelu. Všechno začalo tím, že Wollongong měli hrát koncert na starém Mlejně v Byšicích. Kapitán Mlejnu, Zbyňa, dnes motor kapely Bumfrang 3, dělal občasné akce na Mlejně a jeden večer u ohně po náročné zkoušce v dílně (Wollongong tam často jezdili na víkendová soustředění) říkal, že by tam chtěl taky Lyssu, možná Esgmeq a jestli by náhodou tam hráli i Gnu. Jsem si říkal, že to zní jako hotový festival mých oblibených kapel a hele, co kdyby to fakt byl festival mých oblíbených kapel, které čirou náhodou vydávají desky na stejném labelu? Neměl jsem nějaký styčný bod, zřejmě existují každoročně festivaly malých labelů někde ve světě, ale mně šlo o to, že by bylo vynikající mít 6-7 mých oblíbených kapel na jednom místě. Nebyla to samozřejmost: když jsem to prezentoval klukům z SRR, někteří byli dost skeptičtí: místo neznali, nabídka zvenku to úplně nebyla, spíš jsem to vnutil sám. Zbyňa sám nebyl úplně nadšený z jednotvárného festivalu, jestli znáte jeho legendární koncerty během jeho působení na Mlejně, vždycky to byl opravdu rozmanitý line-up - vždycky. Zbyňa byl otevřený všem a dal možnost hrát opravdu strašně moc kapelám, bez ohledu na to, jestli byly známé, měly nahrávku atd. Trvalo to dlouho, než to začalo být jasné, že tohle bude prostě bordel ze stáje SRR. Přesně si to nepamatuju, ale myslím, že jsme odhadli nějakých 50-60 lidí a jestli se nemýlím, nakonec dorazilo přes 300, což pro nás bylo naprosto, ale naprosto nepředstavitelné číslo. Byl to nejlepší den mýho života. Hlavní věc, co mě napadá, když někdo říká Summer Slaughter? Úsměvy. Všichni se tam smáli, pořád, non-stop, prostě neuvěřitelná radost ze všech stran, nikdy jsem neviděl tolik šťastných lidí na jednom místě - ani na koncert Bryana Adamse nebo Tomáše Paluchy.

SRSS 2003: nikdy jsem neviděl tolik šťastných lidí na jednom místě

Mnoho těch úsměvů na Silver Rocket Summer Slaughter bylo bezpochyby kvůli tomu, že lidi jsou šťastní, že poslouchají svoje oblíbené kapely a potkají se s kamarády, které nevidí tak často. Dalo by se ale říct, že několik úsměvů tam bylo také kvůli tomu, že bylo horko a lidi měli možnost se občerstvit příjemným pitím. Tato realizace mě velice ovlivnila a výsledek byl, že jsem se stal neoficiálním šéfem baru na SRSS na několik dalších ročníků (pauzy byly na Summer Solo a Summer Stopa). Pravda, na Silver Rocket Summer Slaughter a Silver Rocket Summer Snuffer (oba v Byšicích), o bar se staral Zbyňa. Ale když v druhým ročníku se nedopily všechny tekutiny jako v prvním ročníku, jsem třeba odborným způsobem doporučil basáka z Wollongong a kytaristu/zpěváka z Děti Deště k řešení problému, což myslím, se velice povedlo. Tento odborný konzultační zásah zřejmě ocenil zbytek UV SRR a na Silver Rocket Summer Saga, teda na prvním ročníku na Točníku, jsem se stal odborným guarantem tekutiny. Pečlivým, vědeckým způsobem jsem zorganizoval nákup a přípravu baru a makalo to jak svině. Zejména ročník 2005 měl nedostatek tekutin v těle a když nastala krize s personálem na baru, jsem s pomocí boží byl schopen dávat dohromady velice rozmanitý obslužný tým. Po zkušenosti z tohoto ročníku Silver Rocket Summer Six Six Six už byla naprostá pohoda, vysoký nadstandard. Samozřejmě Silver Rocket Summer Swinger chtěl trochu jinou strategii, tu jsme zažili fragmentaci a decentralizaci baru a taky určitou dávku privatizace a svým způsobem totalitu: členové kapel přivezli autobusem vlastní příspěvek. Z mého skromného názoru třeba moje Ouzo bodovalo, ale Olda Železník (Lapa, Gnu) taky nezklamal se svou ochucenou vodkou a take se jen tak nezapomene na Michaela Fantu (Lyssa) a jeho Cinzanko. Dál asi není třeba dodávat, že jak na Summer Stroj v Brně, tak na Summer Slovo v Praze, každý věděl, že hlavní scéna byla u našeho baru, zase hlavní dějiště nejchytřejších keců mimo pódium.

SRSS 2005: makalo to jak svině

Přípava na takovou akci jako SRSS chce spoustu práce a komunikace, aby to hladce proběhlo. Musím říct, že si nepamatuju, že bychom se hádali ohledně programu, peněz, pořadí kapel, nebo o cokoliv jiného podstatného. Hádalo se jen o jednu věc: a tou je obsah baru. I přes moji naprostou odbornost, kterou jsem výše popsal, jsou členové UV, kteří mají zapotřebí mít slovo o tom, co budete pít. A tohle není vtip. Například Ondřej Ježek, jinak známý pro svou mírně hippie-alternativně-Praha 6 image, nedávno naprosto bezprostředně kritizoval úspěšné fungování baru. Důvod? Zpochybňoval přání cílové skupiny. Je to prý málo hogo fogo. ‘Jen pití od ohlášených značek, čili vyšší úroveň.’ Kdyby to byl na Ondřejovi, pilo by se jen víno z Francie nebo skotská ze Skotska . Tohotom, známý svou otevřeností a tichou sympatií s třídním bojem, z ničeho nic atakoval případnou kvalitu káv! Lukáš Zahořík, jinak známý svou láskou ke slovu, a hodně slov, říká, že bar ‘měl bejt spíš střídmější a zaměřenej jenom na nějaký naprostý vychytávky.’ Vychytávky! Holy fuck! A to není vše: konečný střet byl o tom, jak se má bar správně jmenovat. Jeden chce ‘homeless’ (diskriminační), další ‘superstar’ (arogantní), nebo ‘star fucker’ (vulgární). Zkrátka zhruba před měsícem vypukla naprostá hysterie. Nesmyslná kritika a naprosto neodborné názory, a hlavně, naprosté nepochopení pro typického fanouška SRR vedlo k tomu, že jsem se cítil nucen podat rezignaci na pozici šéfa SRSS bar na den 22.05.2013 v 11:31.

SRSS 2006: naprostá pohoda

Naprostý respekt pro průměrného fanouška kapel Silver Rocket a strach ze zklamených hostů mě donutil vrátit se na scénu a zase brát tuto práci pod kontrolu a letos legendární SRR Bar bude. O co jde? Proč o tom píšu? Silver Rocket Superstar Homeless Fucker Bar je 100% benefiční, peníze z toho, doufáme, pomohou zaplatit náklady na letošní monsterakci. Spoléháme na to, že budete nakupovat tam (pokud budete mít žízeň) a my pak něco z toho zaplatíme. Aby se neobjevily vůbec žádné pochybnosti o odbornosti, rád bych publikum informoval, že hlavně vrchní baru budou dva doktoři, jeden z filosofie, a jeho kolega v odbornosti MUDr. Budeme se starat o VŠECHNY CENOVÉ KATEGORIE, což znamená, že vedle velice kvalitní domácí zelené, bude i hogo fogo blbost, abychom uspokojili i fanoušky OTK a Tata Bojs. Bude několik možností, kde můžete uhasit svoji žízeň na Točníku, už víte, že bratři Holubové budou točit kvalitní piva třeba a budou i další stánky s nápoji. Když přijdete ale za námi, nejenže zažijete nejchytřejší keci, ale přispějete na akci a přitom uhasíte žízeň.

Těšíme se na Vás.

Torr

Tohle je Sid Vicious pred koncertem Davida Bowieho v 1974