Silver Rocket

Split-šňurné

ÚV SRR 14. 3. 2013

Hrát společný koncerty s OTK nebo s Unkilled Worker je pro mě vždycky speciální, ale nevybavuju si, že bysme takhle dohromady hráli všichni tři. Takže moravská premiéra. A proč je to speciální? Yoz a Torr (spolu s mojí ženou Mahulenou a s Bourkem) totiž byli lidi, který podporovali AE od samýho začátku a vždycky tomu věřili. To už jim nikdo neodpáře. Budu jim za to vždycky vděčnej - a hlavně za splity z AE série.

UNKILLED WORKER / ARAN EPOCHAL. Možná je na čase to připomenout: Unkilled Worker je originální a prvotní one-man pičus. On je ten, kterej jako první našel odvahu opustit bezpečný lůno (sic!) mateřský kapely a zkusit něco novýho. Wollongong jsem měl moc rád a na koncertech mě vždycky fascinovala ta nervní energie "těsně před rozpadem" - nikdo netušil, jestli se celá ta kapela v příští sekundě nerozprskne na milion kousků a to mě fascinovalo, přitahovalo a udržovalo v napětí. Unkilled Worker mě ale stejně naprosto pohltil od prvních písniček: Torr prostě "krájí akordy" s neobyčejnou zarputilostí. Je to možná divný přirovnání, ale mě Unkilled Worker nejvíc připomíná Swans - je to stejně strohý, introvertní, minimalistický, primitivní a surový. Cejtím, že UKWAE mají hodně společnýho; hlavně v tom, že já ani Torr nejsme muzikanti, ale spíš takový dělníci hudby, pracky od hlíny, helmy na hlavách. Na splitu s AEUnkilled Worker vynikající věc "Illusions of Nation," což je podle mě klasická věc.

OTK / ARAN EPOCHAL. Na OTK je úžasný to, že ani po těch cca dvaceti letech, co jsem jejich fanouškem, nedovedu přesně definovat, co je na tý kapele TAK výjimečnýho. NĚCO to samozřejmě je, to asi cejtíme všichni - jenže CO to kurva vlastně je? Těžko říct. A v tom je podle mě kouzlo OTK. Tuhle kapelu nelze snadno popsat a ještě těžší je pokusit se nějak analyzovat jejich hudbu. Jistý je, že zvuk OTK je neustále v pohybu - což nutně nemusí znamenat, že postupuje dopředu - a to i v hodně tichejch skladbách. I naprosto statickej moment v muzice OTK pulzuje zvláštní energií. Současná sestava OTK je podle mě navíc tou nejlepší v celý jejich historii. Vít to celý vyvážil do větší ofenzivy a jak se říká, góly jsou kořením fotbalu, no ne? Na splitu s AE mají OTK úžasnou skladbu "Nádoba na maso" (hrajou ji i na současnejch koncertech, ale v úplně jiný úpravě). Pro mě je "Nádoba na maso" jednou z TOP 3 skladeb OTK všech dob a je mi líto, že o ní zas až tolik lidí neví, protože kluci se rozhodli umístit jí právě na split s AE (což není z prodejního hlediska trefa přímo do černýho).

Takže ještě jednou: v pátek 15. března hrajou OTK, Unkilled Worker a Aran Epochal v Břeclavi (Piksla), v sobotu 16. března v Brně (Boro) a v neděli 17. března ve Valašským Meziříčí (M-Klub).

Aran