Silver Rocket

SRSS 2012: Rovina, hory a Kontroll

Aran 30. 7. 2012

Proč píšu o Kontroll? Důvodů je víc. Jednak jsem autorem proslulý eseje z roku 2006, která se pod novým názvem „Duo je trio dneška“ přednáší na většině prestižních univerzit (čtěte TADY), a která z odbornýho hlediska popisuje fenomén dvoučlennejch kapel. Jednak jsem Aran Epochal, autor skladby „Rovina,“ jejíž třetí sloka zní:

„Kolíne, Kolíne – stojíš nohama na zemi.
Práce v kruhu, ve středovým kruhu,
kde nebe splývá se zemí.“

Hlavně jsem ale velkej fanoušek Kontroll. Nemá cenu se moc rozepisovat o tý „bratrský souhře,“ to vidí / slyší každej a je to skvělý. Co ale cejtím z Kontroll především – a proč je mám tak rád – je PRACOVITOST. Cejtím, že to je pracovitá kapela a to je pro mě zásadní meta, protože standardy mám v tomhle nastavený hodně vysoko. Kontroll jen tak neproplouvají kolem: je v nich správně umanutá zarputilost, který si všimnete hned na první pohled. Není to ale v žádným případě touha dostat se „nahoru“ nebo „to dokázat.“ Je to vášeň pro práci, před kterou se nejde schovat (znám tohle až moc dobře z vlastní DNA). Cejtím ze souhry Kontroll (a nemyslím teď tzv. „muzikantskou“ souhru) litry potu vsáklý do polabský roviny, napršený při všech těch žních, sklizních, svatbách, pohřbech, fotbalovejch zápasech a cestách z hospody. Kontroll prostě obdělávají ten svůj zvuk, jako sedlák obdělává svůj kus pole. To je ROVINA, to je úděl.

Navíc: jestli hrajete v nějaký kapele nebo se nějak motáte kolem muziky, je velká šance, že vám Kontroll někdy pomohli nebo pomůžou. Ne v rámci nějaký falešný reciprocity „my vám uděláme koncert, když vy nám taky,“ ale proto, že prostě necháš přespat znavenýho poutníka nahoře na seně a neptáš se, co za to můžeš dostat. Znám tohle taky až moc dobře z vlastní DNA a jen doufám, že kluci nezačnou bejt brzo unavený z těch zdánlivě zbytečnejch výdajů energie, který tohle všechno provázej.

A na závěr možná pár slov o každým z nich. Jožin se sice někdy tváří, jako kdybys mu zabavil grunt i s hospodou („Tak znáš Pepiho, von je prostě takovej morous“), ale nikdy to nevydrží moc dlouho. Navíc je to člověk s nejlepší kérkou na světě – nechat si na předloktí vytetovat klíč od baráku, k tomu jako tyvole vzhlížím s naprostou úctou. Vít se naopak většinou tváří, jakože ten grunt s hospodou zas dostali zpátky, ale je v něm velká, klidná síla. Navíc na něm oceňuju, že i přijebanej dokáže bez problémů fungovat, což se sice může zdát jako taková nepodstatná blbost, ale někdy je to pro společný konání klíčová schopnost.

Ne všechno, na co jsme se Silver Rocket šáhli, se proměnilo ve zlato. Udělali jsme dost chyb, ne všechno bylo hladký a do smrti dobrý. Ale za Kontroll dám ruku do ohně, okamžitě a bez mrknutí oka. Těším se, jak budou obdělávat Vartu v Batňovicích. To jsou totiž HORY, tam se kluci konečně můžou trochu uvolnit.