Silver Rocket

Dÿse (DE) a Lapa – 4. 11. 2011, klub 007 Strahov

ÚV SRR 21. 10. 2011

Člověka vždycky upoutá kapela, kde funguje komunikace na 100%. Je nudné, když set odehrajou sloupy nebo parta egoistů, kde každý dopředu tlačí sám sebe. Zážitek z show vytváří nejen to, jak kapela reaguje na publikum, ale taky to, jaká interakce probíhá mezi jednotlivými členy. Když ansámbl tvoří jen dva chlapíci, tyhle věci ještě vyniknou. Andre a Jari k nám jezdí prakticky každý rok, takže jsme si už mohli udělat představu, že jakmile vezmou nástroje do ruky, mění se v jeden stroj s názvem Dÿse.

Tyhle kluky to spolu baví. A to už někdy od roku 2003, kdy spolu začali hrát. Zpočátku asi spíš jen tak se srandy (oba měli fungující kapely "klasického formátu" – VoltRodeo Queen). Užívaj si to, že hrajou ve dvou a jen s kytarou a bicíma dokážou otočit sál vzhůru nohama. Přesně o to jim jde a vědí, jak na to. Když byli před dvěma roky na KRHfestu, byli naprosto zničený z toho, že jsme vybrali moc velkej sál. Headlineři akce tedy nakonec ani nevylezli na pódium. Na jejich přání jsme vynesli jen malej zpěvovej aparát do foyer sálu a kapela k tomu přidala svý cajky. Najednou bylo našlapáno. A Dÿse umí pracovat s typem energie, kterou bych přirovnal k papiňáku. Vaření v tomhle hrnci provází podvědomé napětí, že to bouchne (aspoň v naší rodině, kde mojí prababičce skutečně jednou papiňák explodoval). Podobně to Dÿse dělaj s publikem. Není tajemstvím, že tuhle tenzi mají lidi rádi. Navíc (narozdíl od toho papiňáku) jsou nakonec všichni rádi, když se zadaří rozmetat klub na hadry. Je mi jasný, že většina z vás, co dočetla pozvánku až sem, moc dobře ví, co Andre a Jari umí, a tak Vás nemusim dál přesvědčovat.
Ohledně aktuálních nahrávek: Krom dva roky starý desky Lieder sind Brüder der Revolution (Exile on Mainstream, 2009) kluci do Práglu přivezou i split singl s Goldener Anker (Major Label, 2010) , jinak asi žádný novinky. Na další desku si budeme muset ještě počkat.

Podzimní večer na Strahovském kopci otevře Lapa. Tady mi přijde případný citovat Töhötömovu recku první desky Dÿse: "Vedlejší projekty mají tu zajímavou vlastnost, že si občas žijou vlastním životem a někdy se v nich otevře ještě zajímavější cesta, než po jaký kráčej původní kapely jejich členů." Všichni mají v živé paměti Gnu – 3 elpíčka, který jsou pro většinu z nás kultovní záležitostí, a koncerty odehraný za hranici možného. Nedivím se, že jim ještě teď choděj nabídky na nějaký hraní. Nicméně tahle kapela je momentálně "na odpočinku". Lépe řečeno skupina jako celek je teď na nějaký čas (rok, dva, tři?) u ledu, ale všichni víte, že Aran je Epochální Satan a Martin, Petr a Olda letos začali hrát s novou kapelou Lapa. Nevím, jestli se dá v tomhle případě mluvit o vedlejším projektu, když Gnu nefungujou. Ale je to jedno. Kravál bude! A pokud vím, je to první možnost, slyšet tuhle tlupu v Praze.